Klimop zou bomen wurgen en metselwerk aantasten. Maar niets is minder waar: Klimop is geen parasiet en zorgt zelfs voor extra isolatie en een droge muur.
Nee, klimop is niet gevaarlijk voor de boom zelf. Zolang de klimop niet mee in de kruin begint te groeien is hij niet gevaarlijk voor je boom. Hij hecht zich vast op de boom, maar brengt geen schade toe aan de stam. De klimop biedt tegelijk een thuis aan talrijke insecten, vogels en kleine zoogdieren.
Klimop (Hedera helix) is per definitie niet slecht voor het voegwerk of de stenen. Althans bij modern metselwerk. Bij oude zachtere stenen en cement onttrekt de Hedera kalk en kan de muur verzwakt worden. Wel kunnen andere aspecten voor schade aan bouwwerken zorgen.
Klimop levert een bijdrage aan biodiversiteit
Klimop produceert kleine bloemen en bessen die een voedselbron vormen voor bijen, vlinders en vogels. De nectar in de bloemen trekt bestuivende insecten aan, terwijl de bessen in de herfst en winter vogels voorzien van voedsel wanneer andere voedselbronnen schaarser zijn.
Klimop kan 20 tot 30 meter hoog klimmen en we treffen het ook aan op veel verticale vlakken zoals muren, torens en bomen. Ook gedijt klimop prima op de bodem waar het voor een dichte horizontale begroeiing zorgt en geschikt is als bodembedekker.
Wanneer Klimop bomen en muren beklimt wordt al gauw de schaar bovengehaald. Klimop zou bomen wurgen en metselwerk aantasten. Maar niets is minder waar: Klimop is geen parasiet en zorgt zelfs voor extra isolatie en een droge muur. Daarnaast levert Klimop bessen in het vroege voorjaar en nectar in het najaar.
Klimop laat zich vrij gemakkelijk verwijderen door met een schop of stevige stok de plant weg te trekken van de muur. Maar doe dit niet bij een levende plant want die bevat te veel vocht en heeft te sterke hechtwortels. Zaag de stam van de plant af en laat enkele weken rusten.
Klimop kan schadelijk zijn als het groeit op oude muren gemetseld met kalkmortel. Dit materiaal in de voegen is vaak droog en kan verpulveren.
Vogels als rans- en bosuilen, vinken, houtduiven, merels, zanglijsters, roodborsten, gaaien en mezensoorten vinden in klimop in de winter de perfecte plek om te schuilen bij slecht weer en om er veilig te slapen. Stel je maar eens die eindeloze winterse regendagen en nachten voor, of dagen met hagel en ijzel.
Omdat de bessen van de klimop pas eind februari of begin maart rijp zijn, is deze plant voor bes-etende vogels ook belangrijk. Aan het eind van de winter ontstaat er namelijk bessen-schaarste, ware het niet voor de klimop. Merels, vinken, huis- en ringmussen en houtduiven zijn dol op de bessen.
Klimop is een zinnebeeld voor trouw (het aanhechten) en eeuwig leven (blijft immer groen).
Klimop is een zeer duurzame plant. De plant is namelijk winterhard en kan de meeste weersomstandigheden goed doorstaan. Dat maakt het ideaal voor een afscheiding voor houten schuttingen.
Gevolgen voor dieren
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Vaak wordt gezegd dat klimop slecht is voor de muur. Dat is onzin. Sterker nog, klimop houdt de muur juist droog. De bladeren liggen als dakpannen over elkaar en houden zo regen tegen.
De Hedera is giftig bij inname van de bladeren of bessen, voor zowel mensen als dieren. We raden daarom aan om de klimop plant buiten bereik van kleine kinderen huisdieren te zetten.
De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien. Probeer daarnaast bij het aanplanten de klimop dusdanig te planten dat het niet de kans krijgt om op materiaal te hechten waar je het niet wil."
Hoe wordt de klimop verwijderd? Als de klimplant nog in bloei is dan worden eerst de grote takken met de hand verwijderd. Daarna verwijderen we de overgebleven wortels door middel van stoomcleanen (ook wel heet water onder hoge druk).
Klimop kan snoei erg goed verdragen en zal altijd weer uitlopen. Door regelmatige snoei ontstaat er een dichte 'haag'. Eigenlijk knipt u een klimopwand ook net als een haag. Met een scherpe heggenschaar knipt u de wand op de gewenste breedte.
De wortels van de klimop zullen na een behandeling met azijn normaal gezien weer uitschieten. Bovendien kan azijn ook overige planten en het bodemleven aantasten, waardoor dit niet aanbevolen is.
In principe kan je de klimop het hele jaar door snoeien, zolang het maar niet vriest. Het beste kan je een klimop twee keer per jaar een snoeibeurt geven. Doe dit bijvoorbeeld in mei en in september. Zo heeft de plant steeds voldoende hersteltijd en krijg je een mooie groene haag.
De bacteriële bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Xanthomonas hederae. Deze bacterieziekte komt vooral voor bij klimop die als bodembedekker wordt toegepast. Wanneer klimop als bodembedekker wordt gebruikt ontstaat vrij snel een dik tapijt.
Je moet goed opletten wat wel of niet op de composthoop kan
Al het organisch materiaal kan op de composthoop. Sommige deskundigen beweren dat je er het blad van groenblijvende planten niet in kunt verwerken. Denk aan de klimop (hedera) of aan hulst. In mijn composthoop verdwijnt dit snoeiafval als sneeuw voor de zon.
In de nazomer en de vroege herfst is klimop één van de weinige planten die nog voedsel biedt aan bloembezoekende insecten. Vlinders en zweefvliegen snoepen graag van de nectar. Ook bijen zijn veel op klimop te zien.