Van kippenmest is bekend dat het kalkrijk is. Dus het is afhankelijk van de samenstelling van de bodem of dat voor u de beste oplossing is.
Als het om mest gaat, dan is organische mest de beste keuze. Stalmest is een goede optie, vooral omdat ook hier vaak kalk in te vinden is. Gedroogde korrels van kippen- of koeienmest is een goed alternatief.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.
Kippenmest bestaat uit de uitwerpselen van kippen eventueel gemengd met strooisel. Kippen produceren geen vloeibare maar vaste urine. Het witte deel van de mest bestaat uit urine. De kippenmest bevat daarom in verhouding met stalmest veel ammoniak.
Reacties. Nee niet slecht of schadelijk, hooguit onsmakelijk en die witgroene smurrie krijg je lastig uit de kleren. Op de kippenstartpagina (zie link) gaven ze het volgende antwoord: "Onder invloed van zon en regen verdwijnt de kippenmest snel tussen het gras.
Dierlijke mest levert niet zoveel effectieve organische stof. Het bevat wel veel stikstof en fosfaat. Dat kan het milieu belasten, waardoor de overheid maatregelen heeft genomen in de Mestwet. Champignonmest, een afvalproduct van de champignonkwekerijen, is een combinatie van kalk, stro, paarden- en kippenmest.
Gecomposteerde kippenmestkorrels is een goede basis voor de (moes)tuin en uw tomatenplanten. Het bevat stikstof, fosfaat, kali en allerlei spoorelementen. Zelf laten we ook gecomposteerde kippenmestkorrels als basisvoeding door de potgrond mengen van onze pottomatenplanten.
Het is ook verstandig om een laagje compost toe te voegen en wie kippen heeft, kan nog een laagje kippenmest toevoegen. De laatste laag op de composthoop moet iets luchtigs zijn, bijvoorbeeld grasmaaisel, stro of bladeren.
Als je de kippenmest puur gebruikt, zal het niet goed aflopen met je planten, maar meestal (hier dan toch) wordt de mest gemengd met ander plantaardig en dierlijk afval en dan maak je hele mooie compost.
Let op: combineer het strooien van kalk nooit met het strooien van meststof. De calcium (kalk) en stikstof (meststof) kunnen met elkaar binden waardoor het gras de voedingsstoffen niet kan opnemen.
Neusrot kan onder meer een gevolg zijn van kalkgebrek (calciumgebrek). Om neusrot te voorkomen bekalk je dus best de grond vooraleer je de tomaten plant. Dat kan bijvoorbeeld met DCM Zeewierkalk Korrel.
Gedroogde kippenmest is geschikt voor de basisbemesting van je siertuin, gazon en moestuin. De korrel is makkelijk te strooien en stuift niet.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Maar let op: strooi je ieder jaar te veel kalk, dan wordt de pH te hoog. In dat geval moet je een bodemverbeteraar toevoegen die de zuurtegraad verlaagt.
Het is aan te raden om een regenachtige dag te kiezen voor het strooien van kalk. Het vocht in de grond en de regendruppels zorgen ervoor dat kalk makkelijker en veel sneller kan worden opgenomen. Voor een nog betere opname is het aan te raden om het gazon van tevoren te maaien.
Verse stalmest, drijfmest, kippenmest en champignonmest moeten bij voorkeur in de herfst van het voorgaande jaar toegediend worden. Een bijbemesting met een NPK-meststof mag men pas geven als de planten goed aan de groei zijn.
Ook brengt het voedingsstoffen in de aarde. Ook is het een fantastische meststof die uw planten stikstof, fosfor en kalium geeft, in een veel grote mate dan andere meststoffen. Gecomposteerde kippenmest kan op de aarde van uw bloembedden of groentetuin worden gestrooid of met de aarde worden vermengd.
Hortensia's bemesten
Naast goede grond, hebben hortensia's ook behoefte aan goede voeding. Bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte ook ijzer en magnesium bevat. IJzer zorgt voor een mooie volle kleur van de bloemen, magnesium met name voor een mooie kleur van het blad.
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.
Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest. Dit hebben wij op de kwekerij, waar we de pottomaten kweken, in proeven heel duidelijk ondervonden.
Aardappelen zijn een kalibehoeftig gewas. Kalium (K) zorgt voor de aanmaak en transport van zetmeel en suikers en voor de waterhuishouding. Kalium heeft een positieve invloed op de opbrengst (zowel totale opbrengst als aandeel grove knollen).
Bekijk op de verpakking hoeveel mest je nodig hebt. Gemiddeld gebruik je ongeveer één kilo per 10 m2.
Organische mest, zoals koemest, champignonmest en compost, stimuleert het bodemleven en bevat zeer veel verschillende voedingsstoffen die bovendien langzaam vrijkomen. Organische mest bevat natuurlijke grondstoffen. In minerale tuinmest, ook kunstmest genoemd, zit voornamelijk stikstof (N), fosfor (P) en kali (K).
Pokon Kalium zorgt voor stevigheid van de plant en verhoogt de weerstand tegen ziektes, plagen en droogte. Bovendien zorg kalium ervoor dat de planten beter winterhard worden. Omdat deze meststof extra magnesium bevat krijgen de planten ook nog een mooie diep groene kleur.