Katja (Katja Fassin BV.) is een Nederlandse producent van snoepgoed. Het gehele assortiment is anno 2016 vrij van gelatine. Wel bevatten de meeste producten bijenwas. Het bedrijf is gevestigd in 's-Heerenberg, Gelderland.
Katja is de Nederlandse vorm van de meisjesnaam Katia. De naam is een vleivorm van Jekaterina, de Russische vorm van Catharina.
In 1950 werd het bedrijf gesplitst. De productie van gegoten drop (zoals katjesdrop en kokindjes), werd verplaatst naar Emmerik (Duitsland) onder leiding van Klaus Fassin, terwijl zijn broer Helmut Fassin de getrokken productie (dropveters) in 's Heerenberg voor zijn rekening nam.
Het bedrijf Katja Fassin bestaat al sinds 1910. Destijds richtten Joseph Langenberg en Xaver Fassin het bedrijf op.
Trots op Gelderland maakte een uitzending over hoe drop wordt gemaakt. Ze kwamen op bezoek bij dé snoepfabriek van Gelderland: Katja!
Handig voor in de winkel als schepsnoep of bijvoorbeeld in avondwinkels. Populair halal snoep zijn de Katja Kokindjes en de Katja Mixmatten.
Halal snoep in de supermarkt
Dit snoep herken je gemakkelijk aan het keurmerk. Diverse merken maken snoep zonder gelatine, zoals Candy Tree, Haribo, Red Band, Katja en Fruittella. Ook is het meeste harde snoepgoed vrij van gelatine en heeft de natuurwinkel suikervrij snoep dat doorgaans vrij van gelatine is.
Veggie snoep van Katja
Doordat de dierlijke gelatine in onze snoepjes ontbreekt, zijn ze ook geschikt voor vegetariërs of mensen die vanwege geloofsovertuiging geen vlees of bepaalde soorten vlees niet mogen eten. Zo genieten nog meer mensen van Katja snoep en drop!
Katja sinds 1910
Zo is Katja het eerste snoepmerk dat erin geslaagd is om 100% natuurlijke smaakstoffen te verwerken in drop en snoep.
Drop is een snoepgoed dat wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant. Drop bevat vaak gelatine (beendermeel), honing of bijenwas en kan daardoor niet veganistisch zijn.
Het eerste snoep
De eerste echte snoepjes ontstonden in het jaar 1510, dat was in het Graafschap Vlaanderen. Vroeger werd snoep suikerwerk genoemd, ze smolten rietsuiker en voegde er bepaalde smaken aan toe. In het begin was het snoep vooral bekend bij de rijke mensen.
Het idee om van rietsuiker allerlei soorten snoep te maken,ontstond rond 1510 in de Zuidelijke Nederlanden. (Wat nu België heet) Snoep heette toen nog suikerwerk en werd – vooral in de hoogste kringen –al gauw razend populair. Zo lieten verschillende Duitse keizers suikerwerk speciaal naar hun hof brengen.
Niek Schrijvershof, de nieuwe geliefde van Katja Schuurman, heeft absoluut geen moeite met media-aandacht. Hij heeft zelfs al helemaal de Story te woord gestaan.
Katja de Man (@Wildevrouw1) / Twitter. Schrijver. Kunstenaar, Vrijheidsstrijder, Actrice, Moeder. Female Empowerment.
Chupa Chups Lollipops fruit. De Bron Vegan marshmallows. Katja Zure matjes. Look-o-Look Zure matten, zowel aardbei als regenboog.
Glucosestroop, suiker, gemodificeerd zetmeel, glucose-fructosestroop, zoethout (3%), melasse, plantaardige proteïne, verdikkingsmiddel (johannesbroodpitmeel, xanthan), salmiakzout, voedingszuur (citroenzuur), natuurlijk aroma, natuurlijke aromastof, keukenzout, fruit- en plantenconcentraten (passievrucht, mango, ...
Met trots presenteren wij Katja roomijs, gebaseerd op de smaak van de populaire snoepjes. Net als het snoep, maken we veggie ijs en ijs gemaakt met natuurlijke ingrediënten. Het Apekoppen ijs, Biggetjes ijs en Yoghurtgums ijs koop je bij Plus, Coop, Vomar, Hoogvliet, Dirk en Deka.
Zijn Katja snoepjes Glutenvrij? De meeste Katja snoepjes en dropjes zijn glutenvrij, met uitzondering van de Zure Matjes, Zure Sticks en Oeries Aardbei. De VolFruit snoepjes kunnen sporen van gluten bevatten. Snoep zonder gluten zijn bijvoorbeeld de Apekoppen, Biggetjes, Yoghurtgums, Kokindjes, Zoo Mix en Farm Mix.
In veel soorten snoep, drop en pepermunt zit namelijk dierlijke gelatine verwerkt. Een belangrijk bestandsdeel van gelatine is varkensbot. Halalsnoep is snoep waarin geen dierlijke gelatine is verwerkt. Populair halal snoep zijn de Katja Kokindjes en de Katja Mixmatten.
Waar wordt de gelatine die HARIBO gebruikt van gemaakt? Onze gelatinehoudende HARIBO-producten die in België en Nederland verkrijgbaar zijn worden voornamelijk vervaardigd met gelatine afkomstig van varkenszwoerd. Daarnaast biedt HARIBO al jarenlang producten aan die zonder dierlijke gelatine worden gemaakt.
De snoepmerken Haribo, Katja, Red Band en Fruit Tella hebben een groot assortiment van gelatinevrij snoep. Het meeste harde snoepgoed is gelatinevrij en ook het suikervrije of snoep uit een natuurwinkel is meestal gelatinevrij.
De klassieke Haribo uit de reguliere supermarkt bevat varkensvleesgelatine en is daarom niet geschikt voor moslims. Het bedrijf Haribo heeft echter een aparte variant voor de moslimbevolking op de markt gebracht: Haribo Halal. Deze Haribo Halal worden in Turkije geproduceerd.
Alle soorten chocolade zonder alcohol zijn halal.