De lijst is onwaarschijnlijk lang: verzorgingsproducten waarin microplastics zitten. Ze doen het allemaal: Nivea, Colgate, L'Oreal, Garnier, Gillette, Clearasil, Johnson & Johnson, Ikea, Biotherm, Albert Heijn en de Aldi.
Tandpasta zonder microplastics
Ook tandpasta bevat vaak microplastics. Fuss Free & Green People hebben tandpasta in hun assortiment die 100% vrij is van microplastics.
We zijn begonnen om alle mondverzorgingsproducten te leveren in volledig gerecyclede tandpastatubes3 en zijn van plan om het plastic van veel van onze tandenborstelverpakkingen volledig te verwijderen4. Bovendien zijn al onze mondverzorgingsproducten vrij van microplastics5.
Keurmerken voor cosmetica
Er zijn milieukeurmerken voor cosmetica die eisen dat er geen microplastics in je crème, bodywash of tandpasta zitten; het Europees Ecolabel en het Scandinavische Nordic Swan. Je kunt ook letten op keurmerken voor natuurcosmetica zoals COSMOS Organic & Natural of Natrue.
Enkele van de meest populaire opties zijn zuiveringszout, appelciderazijn en kokosolie shampoos. Deze natuurlijke ingrediënten kunnen als alternatief gebruikt worden voor wie plastic in zijn haarverzorgingsproducten wil vermijden.
We gebruiken geen microplastics of microbeads in onze producten.
De lijst is onwaarschijnlijk lang: verzorgingsproducten waarin microplastics zitten. Ze doen het allemaal: Nivea, Colgate, L'Oreal, Garnier, Gillette, Clearasil, Johnson & Johnson, Ikea, Biotherm, Albert Heijn en de Aldi.
Uit nader onderzoek blijkt dat de theezakjes van Twinings, Yorkshirk Tea en Tetley polypropyleen bevatten.
Ze worden bewust toegevoegd aan cosmeticaproducten zoals tandpasta, shampoo en make-up. Producenten gebruiken microplastics om hun producten bijvoorbeeld mooier en beter smeerbaar te maken. Volgens programmadirecteur van de Plastic Soup Foundation Jeroen Dagevos is dat vooral een financiële keuze.
Een directe vervuiling van het milieu. Vanzelfsprekend gebruikt Weleda geen microplastics in de producten. Wij maken gebruik van biologisch afbreekbare alternatieven. In de natuur vind je namelijk alles wat je huid nodig heeft, zoals fijne wasparels, gemaakt van carnauba- en bijenwas als alternatief voor scrubs.
Als je echt de beste tandpasta wilt, dan is deze Prodent Cool Mint tandpasta voor jou. Deze tandpasta kwam als beste uit de test van de consumentenbond en dat is natuurlijk niet voor niets! Als je met deze tandpasta poetst, dan hoef je je alvast geen zorgen meer te maken over een frisse adem.
Het meestgebruikt zijn deze: Tandpasta: Polyethylene (PE) en/of Polyethylene glycol; Vloeibare zeep: Polystyrene/Acrylates copolymer; Scrub-producten: Polyethylene (PE) en/of Polypropylene (PP).
Een golf aan klachten overspoelde Radar toen Parodontax in 2020 de samenstelling van zijn tandpasta veranderde. De natuurlijke kruiden- en plantenextracten waren verdwenen in de nieuwe formule en daarmee was de tandpasta zijn karakteristieke smaak verloren.
De Consumentenbond heeft in een onderzoek tandpasta's van verschillende merken met elkaar vergeleken. Ze keken hierbij onder meer naar de prijs, de hoeveelheid fluoride, de schurende werking en de vlekverwijdering. En onze Kruidvat Active Fluor Cool Mint tandpasta is daarbij uitgeroepen tot Beste Koop!
Himalaya Tandpasta
Een van de meest gebruikte natuurlijke tandpasta's zonder fluoride. De Himalaya tandpasta's hebben een unieke samenstelling van effectieve biologische kruidenextracten die de tanden reinigen, de adem verfrist en zorgt voor gezond tandvlees.
Plastic zit bijvoorbeeld in je telefoon, speelgoed en verpakkingsmateriaal. Ook rioleringsbuizen en regenkleding zijn vaak van plastic gemaakt. Voor al die producten zijn er verschillende soorten plastic. Zo zijn er harde plastics, zachte plastics, doorzichtige plastics of juist plastics met kleur.
Microplastics zijn minder zichtbaar, maar zij hebben mogelijk wel gevolgen voor het ecosysteem omdat ze voorkomen in water, grond en in de lucht. Zo worden de kleine deeltjes opgenomen in de weefsels van bijvoorbeeld mosselen en vis, en komen zij op die manier in de voedselketen terecht.
“Een manier om de blootstelling aan microplastics in drinkwater te verminderen, is om geen water meer uit flessen te nuttigen.” Naast drinkwater, zijn er ook microplastics aangetroffen in leidingwater.
Nieuwe WWF-studie over plastic
Het resultaat: gemiddeld eet een mens ongeveer 2000 microplastic deeltjes per week. Dat is ongeveer 5 gram, zoveel weegt een bankaart! De producten waar de meeste microplastics in zitten zijn: water, bier, schaaldieren zoals scampi's en garnalen en zout.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.
Het equivalent van een rietje! En dan niet zo'n gezellig pasta-rietje dat op den duur afbreekt, maar zo'n old school inmiddels veelal verboden plastic rietje. In jóuw buik. Onder microplastics vallen deeltjes ter grootte van een sesamzaadje.
Beter smeerbaar door plastic
"Ze kunnen ervoor zorgen dat het product beter werkt", zegt Hooi. "Zonnebrandcrème wordt er beter smeerbaar door, shampoo en conditioner beter uitwasbaar en deodorant effectiever." Daarnaast heb je nog microplastics die bewust zijn toegevoegd voor de scrubwerking.
Microplastics zijn in oppervlaktewater ook een goede drager van ziekteverwekkers zoals bacteriën. Deze ziekteverwekkers kunnen zich, gehecht aan microplastics in het water, over grote afstanden verplaatsen en een gevaar vormen voor de volksgezondheid.