Een gebouw is onzijdig.
Sommige de-woorden zijn mannelijk, bijvoorbeeld bal, film, strijd. Andere zijn vrouwelijk, bijvoorbeeld informatie, regering, gunst. Een groot aantal de-woorden kan zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor stad, vaas, school, deur, taal, groep en jas.
Het Nederlands kent drie woordgeslachten: mannelijk, vrouwelijk en onzijdig. Grammaticaal mannelijke en vrouwelijke woorden krijgen in het enkelvoud het lidwoord de, grammaticaal onzijdige woorden het lidwoord het.
Het antwoord is ð
Het antwoord is: het huis.
hotel {zelfstandig naamwoord}
Het meervoud van hotel is 'hotels'.
Een gebouw is onzijdig. Het ziet er dus uit alsof het zijn(!) bewoners wil beschermen.
Het is 'de kamer', want kamer is mannelijk en vrouwelijk. Als je het aanwijst is het 'die kamer'.
Verklaring 1: in het Nederlands kun je het woord studenten voor zowel mannen als vrouwen gebruiken.
Les États-Unis (de Verenigde Staten), les Pays-Bas (Nederland), les Philippines (de Filipijnen), les Seychelles (de Seychellen) etc. Opmerkingen: Le Mexique (Mexico), le Mozambique (Mozambique), le Cambodge (Cambodja) eindigen op een '-e' maar zijn mannelijk.
Onzijdige woorden zijn goed herkenbaar aan het lidwoord het, maar mannelijke en vrouwelijke woorden hebben allebei het lidwoord de. Daaraan kun je het dus niet zien. Helaas kun je vaak niet 'weten' of een woord mannelijk of vrouwelijk is; je moet het opzoeken, bijvoorbeeld op Woordenlijst.org.
Mannelijk, vrouwelijk en onzijdig.
cinema {de}
cinema {znw.}
We gebruiken het bezittelijk voornaamwoord haar om naar vrouwelijke woorden te verwijzen (de regering en haar standpunt) en het bezittelijk voornaamwoord zijn om naar mannelijke en onzijdige woorden te verwijzen (de koning en zijn besluit, het comité en zijn rapport).
Het is het parlement en zijn leden. Het grammaticale geslacht van een woord bepaalt de manier waarop er naar het woord wordt verwezen. De Nederlandse taal kent drie grammaticale geslachten: mannelijk, vrouwelijk en onzijdig.
'Ajax' is onzijdig: 'het Ajax van nu', niet vrouwelijk.
Naar onzijdige woorden (het-woorden) verwijs je niet met haar, maar met zijn. Daarom is Amsterdam en zijn grachten goed. Ook namen van dorpen en landen zijn onzijdig. Daarom is juist: Bunnik en zijn inwoners, België en zijn bijzondere bieren en Nederland en zijn Deltawerken.
Namen van steden, gemeenten, landen, regio's en werelddelen zijn doorgaans onzijdig: als we een lidwoord toevoegen, gebruiken we het onzijdige lidwoord het, bijvoorbeeld in het Frankrijk van na de oorlog. Om naar onzijdige woorden te verwijzen, gebruiken we het bezittelijk voornaamwoord zijn.
Het is 'de kerkenraad', want kerkenraad is mannelijk. Als je het aanwijst is het 'die kerkenraad'.
De horeca is de bedrijfstak en branche die alle eet- en drinkgelegenheden en bedrijven die logies verstrekken omvat. Het woord horeca is ontstaan en gevormd uit de woorden hotel, restaurant en café.
Het woord 'hotel' komt van het Latijnse woord 'hospitalis', wat letterlijk vertaald 'gastvrijheid' betekent. Hospes staat in het latijn immers voor gastheer.