Melk vermindert de maagzuurklachten, maar dit is van korte duur. Melk stimuleert namelijk de productie van maagzuur en kan doordoor maagklachten doen toenemen. Bij karnemelk is dit effect er minder.
Karnemelk bevat melkzuurbacteriën die een positieve werking hebben op de zuurgraad in je darmen. En dit heeft weer een goede werking op je weerstand. Calcium, wat ook in onze halfvolle en volle melk zit, is goed voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit.
Toegevoegd na 11 uur: De belangrijke stof in zuivel in het algemeen is calcium en de aanbevolen hoeveelheid daarvan die je nodig hebt,is dagelijks 900-1200 mg. Dit zijn 2-4 glazen melk (of yoghurt, karnemelk enz)en 1-2 sneetjes kaas.
Weinig gezondheidsverschil tussen melk en karnemelk
Wel is karnemelk altijd vetarm. Omdat karnemelk van magere melk wordt gemaakt, zit er minder vet in dan in (half)volle melk. Daarom staat karnemelk als gezonde keuze aangemerkt in de Schijf van Vijf.
Er zijn goede redenen dat karnemelk voor de gezondheid wordt gedronken. Het is licht verteerbaar, het heeft adstringerende eigenschappen en het heeft een zure smaak. Het verbetert de spijsvertering en het verlicht een opgeblazen gevoel.
Biologisch-dynamische karnemelk
Het ontstaat doordat de geconcentreerde melk geklopt (gekarnd) wordt, vandaar de naam karnemelk. Biologisch-dynamische karnemelk is de gezondste soort, omdat er geen suiker wordt toegevoegd in het proces.
Wat is beter kefir of karnemelk? Yoghurt, karnemelk en skyr zijn voorbeelden van probiotische zuivelproducten die goed zijn voor je darmen. Maar met tot wel 61 verschillende soorten bacteriën én gisten wordt kefir gezien als een nog effectiever probiotisch zuivelproduct (4).
Ook het drinken van karnemelk kan goed zijn om je darmflora te verbeteren. Dit komt omdat er in karnemelk melkzuurbacteriën zitten die bij de “goede” bacteriën horen in de darmflora. Hierdoor vermeerder je de juiste bacteriën waardoor de “slechte” bacteriën weer een minder goede positie hebben in de darmen.
Dat karnemelk goed is voor je darmen, is al vrij lang bekend. Zo won een Russische geleerde in 1908 al een Nobelprijs met onderzoek naar dit onderwerp. Hij ontdekte dat gefermenteerde melkproducten (zoals karnemelk) kunnen helpen om onze darmen gezond te houden. Nieuw, Nederlands onderzoek ondersteunt deze uitkomsten.
Ayran is yoghurt op basis van gegiste geitemelk, aangelengd met water en aangevuld met wat zout. Het smaakt in de verte als karnemelk. Het wordt ook veel gedronken in alle Turkstalige landen, het Midden-Oosten en Bulgarije. De meeste ayran wordt verkocht in plastic bekertjes.
Karnemelk kan het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Bovendien zijn er aanwijzingen dat karnemelk positieve effecten heeft op de darmflora en het immuunsysteem. Dus, zolang je geen (ernstige) lactose-intolerantie hebt: karnemelk is goed voor elk.
Alle zure zuivel is goed voor je. Dus van karnemelk tot kwark en kefir. Verschillende onderzoeken toonden ook al gunstige effecten aan van de consumptie van dit soort zuivel op je bloeddruk, de gezondheid van hart- en bloedvaten, maar ook op diabetes type 2 en insulineresistentie.
Hoe weet je of iemand voldoende drinkt? Ouderen hebben per dag ongeveer 1700 ml aan vocht nodig. Naast vocht afkomstig van dranken, telt ook het vocht mee uit soep, pap, vruchtenmoes, yoghurt, melk, toetjes en koffie.
Karnemelk ontstaat doordat er bepaalde bacteriën aan magere melk worden toegevoegd. Deze bacteriën zetten suikers die van nature in melk zitten om in zuur, wat de typische smaak aan karnemelk geeft. Yoghurt wordt net zoals karnemelk gemaakt door het toevoegen van bacteriën die suikers omzetten in zuur.
Anders dan gewone melk schift karnemelk gegarandeerd bij verhitting. Vrijwel alle klassieke recepten gebruiken daarom bloem of gort als bindmiddel, wat heeft geleid tot klassieke maar ook beruchte toetjes als karnemelkse bloempap en gortepap.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Beperk melk en melkproducten
Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit.
Zelfgemaakte karnemelk is probiotisch.
Probiotica heb je nodig voor een gezond darmstelsel. In je darmen bevinden zich miljarden bacteriën en de truc is om de balans tussen de goede en slechte bacteriën te waarborgen. Zelfgemaakte, probiotische karnemelk is dus een mooie toevoeging op een gezond voedingspatroon.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verdragen mensen met diarree vaak beter dan zoete melkproducten. Dit komt omdat de lactose (ook wel melksuiker) deels al is afgebroken in zure producten. Lactose kan een veroorzaker zijn van diarree.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Kefir bevordert de stoelgang
Probiotica zoals die in kefir dragen bij aan een betere en gezonde balans van de bacteriën in de darmen. Als deze balans in orde is, heb je minder last van maag- en darmproblemen, zoals een problematische stoelgang of prikkelbare darm syndroom (PDS).
Echter wordt het drankje ook in de supermarkt volop verkocht. Zijn deze producten even gezond als de zelfgemaakte kefir? Helaas niet, blijkt uit een onderzoek van Keuringsdienst van Waarde.