De gedroogde binnenbast, krult op en dát is onze kaneel. Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Cinnamomum, heeft natuurlijk dezelfde oorsprong als het Engelse woord voor hiervoor: cinnamon.
Twee soorten kaneel, twee oorsprongen
Maar Ceylon kaneel (ook wel 'echte kaneel' genoemd) komt van een andere boom, uit een ander gebied, heeft een andere kleur, structuur en vorm en geeft je gerechten een andere smaak dan cassia. Behoorlijk wat verschillen dus. Beide soorten komen van de kaneelboom, de Cinnamomum.
Cassia-kaneel blijkt effectiever te zijn om Diabetes type2 te bestrijden of cholesterol te verlagen. Helaas bevat deze kaneel coumarine wat oa leverschade kan veroorzaken. Ceylon-kaneel is veiliger in gebruik en heeft al is het in mindere mate dezelfde gezondheidsvoordelen. Ceylon-kaneel is zachter en zoet van smaak.
Het is lastig voor kaneel een alternatief te vinden, omdat er geen ander specerij heeft wat een gelijkende, zoete en aromatische geur en smaak heeft. Wanneer je kaneel nodig hebt in zoete gerechten kun je het soms vervangen door honing, basterdsuiker of een klein beetje cacao.
De smaak van Cassia kaneel en Ceylon kaneel verschilt. Zo kenmerkt Cassia kaneel zich vooral door de wat scherpere en meer bittere smaak die wordt veroorzaakt door de grotere hoeveelheid kaneelaldehyde. De Ceylon kaneel is daarentegen wat milder en zoeter van smaak door een kleinere hoeveelheid van dit bestandsdeel.
Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen, doordat het enzymen activeert die cel-herstel versnellen. Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.
Teveel is schadelijk
En de hoeveelheid gif neemt nog verder af tijdens het bewaren en bereiden van je voedsel. Als je te veel coumarine binnenkrijgt, dan kan dat leiden tot leverschade. Daarnaast remt coumarine de bloedstolling en kan het mogelijk gevaarlijke bloedingen veroorzaken.
Van oudsher wordt kaneel aanbevolen bij spijsverteringsproblemen en maag-darmklachten. De olie in kaneel kan de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen bevorderen. Vandaar dat het gebruik van kaneel vaak de eetlust opwekt en kan helpen tegen zure oprispingen.
Kaneel is goed voor je darmen
Kaneel bevat pro-biotische eigenschappen die helpen om goede bacteriën in je darmen aan te maken die de slechte onderdrukken. Kaneel aan je eten toevoegen kan zo infecties tegengaan, kan dus zorgen voor een beter darmgezondheid.
De studie naar de effecten van kaneel op gewicht kwam met een aanbevolen dosering: bij een dosis van 2 gram per dag, 12 weken lang, nam het vetpercentage significant af.
Voeg kaneel toe
Je kan bijvoorbeeld kiezen om meer kaneel toe te voegen aan je eten. Kaneel laad de spieren vol met glucose. Glucose wil je dan ook niet als vet opslaan, glucose gebruik je als brandstof voor je spieren. Kaneel is het niet enige 'middel' met deze eigenschap.
Dankzij de antibacteriële werking worden bacteriën zoals Helicobacter pylori, Salmonella en Campylobacter gedood. Kaneel helpt bij maag- en darmklachten zoals maagpijn, flatulentie, diarree en zure oprispingen.
De gang naar de biowinkel om je kaneel in te kopen is dus de beste. Gelukkig zijn de verschillen tussen Cassia en Ceylon goed te herkennen. Om te beginnen: kies dus voor biologische Ceylon kaneel, liefst afkomstig uit Sri Lanka, en zorg dat ze de namen “ CEYLON KANEEL” of “ CINNAMOMUM VERUM,” dragen.
De Verstegen gemalen kaneel is kaneel van Cassia (van origine Indonesië). De Verstegen kaneelstokjes is Ceylon kaneel (van origine Sri Lanka).
Wel staat vast dat ceylon kaneel ontstekingstremmende effecten heeft. Zo kan het de bloeddruk onder controle houden en draagt het bij aan een gezonde hartfunctie. Verder heeft het volgens de wetenschap ook invloed op je bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is voor mensen met bijvoorbeeld PCOS of diabetes.
Wist je dat kaneel je haar lichter kan maken? Meng gewoon wat kaneelpoeder met je conditioner en breng het gelijkmatig aan op je haar. Laat het vervolgens een nachtje intrekken en spoel het de volgende ochtend weer uit je lokken. Na verloop van tijd zal je coupe een stuk lichter zijn.
Kaneel veroorzaakt meestal geen bijwerkingen. Doch als je zeer veel kaneel gebruikt, dan kan het kruid je mond en lippen irriteren en zweren veroorzaken. Sommige mensen zijn er allergisch voor. Het kan roodheid en irritatie veroorzaken als je huid ermee in aanraking komt.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.
Kaneel activeert de spijsvertering en vetverbranding waardoor het helpt bij afvallen. Dat werkt alleen als je ook je voedingspatroon aanpast. Je kunt niet zomaar raak blijven eten en hopen dat kaneel het wel allemaal oplost. Het is een gezonde suikervervanger vanwege de zoethout-achtige smaak.
Kaneel is rijk aan antioxidanten, heeft zoals gezegd een ontstekingsremmende werking, en kan samen met de honing inderdaad een zuiverend effect geven bij puistjes. Maar pas écht op als je zelf aan de slag gaat met kaneel(olietjes). Deze kunnen heel ernstige allergische huidreacties en eczeemklachten veroorzaken.
Heeft u van deze combinatie al gehoord. Wilt u bijvoorbeeld snel afvallen of het immuunsysteem versterken? Een mix van honing en kaneel kan u veel gezondheidsvoordelen opleveren.
Kaneel bevat namelijk coumarine, een stof die ook voorkomt in tonkabonen en bergamot. ,,Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen”, waarschuwt het Voedingscentrum. ,,Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend.”
Het wordt een ander verhaal als je iedere dag heel veel kaneel gebruikt. In de Cassia Kaneel zit namelijk een stof Cumarine, die in normale hoeveelheden geen problemen zal geven. Maar in grote hoeveelheden kan dit problemen opleveren voor de lever en voor de nieren.
Er is geen goed wetenschappelijk bewijs dat het eten van kaneel helpt om de bloedsuiker te verbeteren. Het gebruiken van kaneel om je bloedsuiker stabiel te houden is daarom niet aan te raden. Het is onduidelijk of kaneel een rol speelt bij het regelen van de bloedsuiker.