Kan goed ingezet worden bij verkoudheid, bij maag- en darmklachten en blaasontsteking. Het is dus goed voor paarden die koliekgevoelig zijn. Let wel op dat Kamille groeit op plekken bij grassoorten die koliek kunnen veroorzaken.
Kalmerende, ontkrampende en ontspannende eigenschappen heeft Kamille. Traditioneel wordt deze gedroogde gesneden kamille bloemen bij paarden gebruikt voor zijn opschonende en verzachtende eigenschappen op het maag- darmkanaal. Kamille stimuleert en ondersteunt de spijsvertering en stofwisseling.
Kamille werkt tegen ontstekingen en krampen en heeft een antibacteriële werking. Het werkt bij verkoudheid, bij maag en darmklachten en blaasontsteking. Daarnaast werkt het ontspannend en rustgevend. Het is dus goed voor paarden die gevoelig zijn voor koliek.
Weegbree ondersteunt de luchtwegen en verhoogt de weerstand van het organisme. Voor een vitaal paard! Weegbree heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen en helpt bij kriebel in de keel. Dit kruid geeft verlichting, dus uw paard kan opgelucht ademhalen!
Ook voor paarden is de brandnetel een heel gezonde aanvulling op zijn rantsoen. De plant bevat heel veel vitaminen en mineralen: zink, ijzer, mangaan, calcium, magnesium, natrium, kalium en vitamine A. B5 en B12, C, D en K. Het reinigt de darmen en het bloed, stimuleert de spijsvertering en de urinewegen.
Paarden eten in de winter graag een overgebleven braamblaadje en ook de takken zijn leuk om van te knabbelen. Bramen zijn daarom ideale wintergroene eetbare planten voor paarden. In de zomer eten ze de verse toppen en bloemknoppen graag. Plant bramen op een ruige plek, in een boswal of op een overhoekje bijvoorbeeld.
Pepermunt (Mentha piperita) is goed voor een goede, ontspannen, darmwerking. Wekt de eetlust op, stimuleert de spijsvertering en vermindert spierspanning. Werkt verkoelend en kalmerend. Essentiële olie, bitterstoffen, vitaminen B3 en B4, flavonen, rozemarijnzuur, looistoffen.
De geneeskracht van roomse kamilleZowel de bladeren als de bloemen van roomse kamille zijn eetbaar.
Wortels zijn goed, sla, selderij en sperciebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes. De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden. Maar de tomaat zelf mag weer wel.
Ondersteunt de hormoniale prikkelingen bij merries en hengsten. Van oudsher werd het gebruikt om het libido bij mannen te onderdrukken. Gedroogde hele zaden van Monnikspeper heeft hormoon regulerende eigenschappen, houdt de hormonen in balans bij paarden.
Werking pepermunt bij paarden
Pepermunt heeft een krampwerende functie op het maagdarmstelsel en wordt daarom veel ingezet bij koliekachtige verschijnselen. Het gaat bijvoorbeeld gasvorming tegen, maar kalmeert ook de maag. Ook bevordert pepermunt de leverfunctie en werkt het spijsverteringsbevorderend.
Tijm heeft een verzachtende invloed op kriebel in de keel en geeft verlichting op de luchtwegen. Uw paard kan opgelucht ademhalen! Tijm is goed voor een normale darmfunctie. Het bevordert tevens de inwendige reiniging en geeft ondersteuning van het lichaam en darmen tegen ongewenste indringers.
Geef tot 30 gram per dag aan een paard en tot 10 gram voor een hond.
Groenten voor paarden: Naast fruit is groente (met mate) ook een optie. De volgende groenten kan je veilig aan je paard voeren: broccoli, boerenkool, spruitjes, spinazie, radijsjes en wortelen. Vooral wortelen zijn een gezonde aanvulling, ze bevatten erg weinig suiker, veel vocht en daarnaast ook nog bèta-caroteen.
Sommige bomen, takken, bladeren en nootjes zijn echter giftig. Denk aan de esdoorn, beuk of eik. Wilgentakken zijn erg geliefd door paarden, deze kun je gerust aan de paarden geven. Ook takken van onder andere de berk of linde zijn geschikt om te eten.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Er zijn verschillende soorten groenten en fruit die aan paarden kunnen worden gevoerd. Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren.
Net als van gewone wortels kan maximaal circa 1,2 - 2 kg witlofwortels per 100 kg lichaamsgewicht gevoerd worden. Sommige paarden kunnen heftig reageren op witlofwortels, door bijvoorbeeld diarree. Bouw de hoeveelheid witlofwortels daarom erg langzaam op en kijk hoe de paarden erop reageren.
Niet alle groente en fruit kunnen gevoerd worden, dus kies niet voor andere dan die hier genoemd worden. En neem bij voorkeur biologische en onbewerkte groente en fruit. Om mee te starten: bietjes, bleekselderij, courgette, komkommer, pastinaak, sla, venkel en wortel.
Het heeft een gunstige invloed op de afvoer van afvalstoffen, bloedzuiverend, houdt de bloedvaten schoon en voor een gezonde spijsvertering. Paardenbloem kruid heeft ook een gunstige invloed op soepele gewrichten bij paarden. Uit onderzoek blijkt dat Paardenbloem rijk is aan mineralen en vitaminen.
Brandnetels voor paarden … goed bij veel kwalen
Omdat brandnetel vol zit met mineralen en vitaminen is het heel heilzaam bij bloedarmoede, zwakte en bij herstel na ziekte. Verder werkt brandnetel bloedzuiverend doordat het de leverwerking ondersteund. Hierdoor helpt het ook bij huidproblemen.