Kalk is op zich niet schadelijk voor de kippen, ze zoeken het soms zelfs óp, om hun extra behoefte er aan te voldoen ( ze maken eierschalen aan he ? ) Maar je kan toch best bekalken bijvoorbeeld vanmiddag, de kippen even in hun hok en morgenmiddag weer het hok open ?
Hou er rekening mee dat ongebluste kalk erg agressief is en dat het niet in contact mag komen met de dieren. Gebluste kalk Ca(OH)2 is minder schadelijk, maar dat mag ook niet in contact komen met de dieren. CaCO3 landbouwkalk is de minst schadelijke variant.
In principe is Pokon Kalk niet schadelijk voor je hond. Hij/zij zal van het eten van kalk niet ziek worden. De hond kan er eventueel beperkte uitslag van kunnen krijgen. Wij adviseren daarom jouw hond (of ander huisdier) indien mogelijk toch even weg te houden van het bewerkte gazon.
Gewoon te koop, dus niet gevaarlijk voor mijn kipjes. Dit is de tijd om natuurmest te strooien zodat het de winter over kan blijven liggen. Kunstmest komt direct beschikbaar voor de planten, het lost snel op namelijk alleen hebben de planten er voorlopig niets aan want ze groeien niet meer.
Kalk strooien in het najaar
Bij de meeste paardenweides die onderzocht worden, blijkt dat de pH-waarde veel te laag is: de bodem is verzuurd. In een zure bodem is het voor een plant moeilijker om voedingsstoffen op te nemen. Een zure bodem “repareren” kan door kalk te strooien.
De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). De beste resultaten haal je als je 2x per jaar kalkt strooit.
Geef iedere twee jaar standaard ongeveer 300 kilogram droge poederkalk per hectare. Dit is een goede en een praktische methode om een lage pH te voorkomen. Geef grasland niet meer dan 1000 kilogram droge kalk per hectare per keer.
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Bouw de hoop in één keer op. Voeg af en toe een dun laagje kalk toe (als poedersuiker er overheen strooien) en vergeet ook niet af en toe een gieter water over de composthoop te gieten. Het is ook verstandig om een laagje compost toe te voegen en wie kippen heeft, kan nog een laagje kippenmest toevoegen.
We leggen het u graag uit. Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.
Kalk kan geen kwaad
Laat ons u meteen geruststellen: het kan helemaal geen kwaad om hard water te drinken. Hard water bevat dan wel opgeloste kalk, maar dat is niet schadelijk voor uw lichaam. Kalk bevat veel calcium, een mineraal dat zelfs gunstig is voor de gezondheid.
Er zijn verschillende soorten bedekkers geschikt voor de bodem van jouw kippenhok; Houtkrullen of houtvezel voor het kippenhok. De meest bekende én meest gebruikte bodembedekker voor het kippenhok is houtvezel. Deze krullen van hout hebben een redelijke vochtopname en zijn zelfs met een geurtje beschikbaar.
Waarom witkalk gebruiken in uw dierenverblijf? 1) Witkalk heeft een vocht absorberende werking en zorgt daardoor voor een droge ruimte. Luizen en mijten overleven slecht in droge ruimten. 2) Witkalk geeft altijd wit af.
Je kunt een deel van de kippenuitloop bedekken met een laagje stro. De kippen beleven daar een hoop plezier aan. Stro wel geregeld verversen. Naast het stroo ook de grond af en toe met de riek omspitten.
Kippenmest wordt veel gebruikt omdat er veel sporenelementen, kalk. Organische stof en bemestingswaarden inzitten zoals stikstof, kali en fosfaat. Droge kippenmest is een goede en complete meststof voor het bemesten van je tuin, je moestuin en het mooi houden van je gazon.
Let op: combineer het strooien van kalk nooit met het strooien van meststof. De calcium (kalk) en stikstof (meststof) kunnen met elkaar binden waardoor het gras de voedingsstoffen niet kan opnemen.
Als je de kippenmest puur gebruikt, zal het niet goed aflopen met je planten, maar meestal (hier dan toch) wordt de mest gemengd met ander plantaardig en dierlijk afval en dan maak je hele mooie compost.
Gecomposteerde kippenmestkorrels is een goede basis voor de (moes)tuin en uw tomatenplanten. Het bevat stikstof, fosfaat, kali en allerlei spoorelementen. Zelf laten we ook gecomposteerde kippenmestkorrels als basisvoeding door de potgrond mengen van onze pottomatenplanten.
Verse stalmest, drijfmest, kippenmest en champignonmest moeten bij voorkeur in de herfst van het voorgaande jaar toegediend worden. Een bijbemesting met een NPK-meststof mag men pas geven als de planten goed aan de groei zijn.
Gedroogde kippenmest is geschikt voor de basisbemesting van je siertuin, gazon en moestuin. De korrel is makkelijk te strooien en stuift niet.
Maar let op: strooi je ieder jaar te veel kalk, dan wordt de pH te hoog. In dat geval moet je een bodemverbeteraar toevoegen die de zuurtegraad verlaagt.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Kalk is bedoeld om de bodem te verbeteren onder andere om ervoor te zorgen dat de meststof beter opgenomen kan worden. Het voordeel van kalk is dat het ook bij koude temperaturen toegepast kan worden. Kalk kan daarom het beste gestrooid worden in de maanden november tot en met januari.