Naast een aangepaste bemesting is ook een goede bekalking van belang. Lavendel vraagt flink wat kalk voor een goede opname van de voedingselementen uit de toegediende meststoffen.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
DCM Organische Meststof voor Lavendel kan ik zeker aanraden. De meststof bevat organische voedingselementen die geleidelijk vrijgesteld worden volgens de behoefte van de lavendelplant. Daardoor krijgen de planten maar liefst 100 dagen de juiste voeding voor een rustige groei zonder verbrandingsgevaar.
Lavendel is een kalkminnende plant. Strooi daarom na het planten drie à vier keer de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid kalk bij de planten. Verwerk een deel van de kalk in de grond. Mesten moet u juist niet doen.
Voeding voor lavendel
Om zo lang mogelijk te genieten van lavendel in je border of op je balkon of terras, geef je de lavendel twee keer per jaar voeding. Dit kun je het beste doen in de periode februari tot april en van juli tot augustus. Gebruik hiervoor Pokon Mediterrane Planten Mest 1kg.
Kalk verbetert de bodemstructuur.Daardoor kan een actief bacterieleven in de bodem ontstaan, kunnen meer regenwormen worden voorkomen en kunnen planten een beter wortelstelsel vormen. Een goede bodemstructuur betekent vaak dat een bodem meer vocht kan vasthouden (maar ook minder 'natte' plekken).
Snoei en voed je planten twee keer per jaar en je lavendel ziet er veel mooier uit. Door het snoeien krijg je een compacte en volle plant. Doe je dit niet: dan krijg je met de tijd lavendel waarbij de kale takken van binnen en aan de onderkant goed zichtbaar zijn. Minder mooi en niet nodig.
Omdat lavendel een heel gemakkelijke plant is, hoef je ze niet vaak te bemesten. Geef daarom niet te veel meststof. Wanneer de bloei minder wordt, kan je wat meststof toedienen.
De algemene vuistregel luidt: om de pH met 0,1 te verhogen (dus bijvoorbeeld van 5,5 tot 5,6) is ca. 5 kg tuinkalk per 100 m2 nodig. Om de pH op peil te houden kunt u 5 à 10 kg tuinkalk per 100 m2 strooien. Strooi bijvoorkeur in het najaar, in het vroege voorjaar of op de nog bevroren grond.
Verzorgingtips. Zorg daarnaast dat de grond waar de hortensia in staat zuurder blijft, verbeter de grond bijvoorbeeld met Bio Hortensia Potgrond of strooi wat turf om de plant. Kalk maakt de grond minder zuur, gebruik dit dus niet in de buurt van een hortensia.
Hoe vaak moet je lavendel water geven? Wanneer lavendel plant in de volle grond staat hoef je eigenlijk maar zelden water te geven. Alleen bij extreme droogte dient de lavendel plant wat vaker water te krijgen. Wanneer lavendel in een pot staat heeft deze iets vaker water nodig, maar geef nooit te veel water.
Wel zal lavendel niet goed groeien wanneer deze in zure grond staat aangeplant. Zure grond is ideaal voor planten zoals o.m. Rhododendron, heide, coniferen en hortensia. Voor lavendel echter is dit uit den boze. Daarom is het steeds aan te raden om bij het planten flink wat kalk door uw grond te mengen.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
Lavendel snoeien in het voorjaar
In het voorjaar is het tijd voor een flinke snoeibeurt. Snoei de plant ver terug tot boven de laatste groene uitlopers, dit is meestal tot zo'n 20 centimeter boven de grond. Als je je lavendel op de verkeerde manier snoeit, heb je kans dat je lavendel kaal wordt of zelf doodgaat.
Tip: gooi de uitgebloeide bloemen van de lavendel niet weg.Deze kan je laten drogen en bijvoorbeeld in een linnen zakje in je kleerkast leggen voor een heerlijke geur. Lees meer over hoe bloemen drogen.
Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode.
Als ze goed gesnoeid worden, kunnen winterharde soorten ongeveer 15 jaar oud worden (in sommige gevallen zelfs 20 jaar). Je snoeit lavendel na de bloei, dat is zo rond augustus of september. Kies een moment waarop de bloemen nog geen zaad zetten. Dat betekent dat je af en toe nog een mooie bloem afknipt.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Het is aan te raden één keer per jaar te bekalken, want de grond wordt van zichzelf zuurder. Let op: zuurminnende planten zoals hortensia's, rododendrons en azalea's hebben liever géén kalk.
De beste periode om kalk te strooien is in de herfst (september/oktober). Kalk is een bodemverbeteraar, dit betekent dat het even duurt voordat kalk met de bodem reageert en zijn werk kan gaan doen. In de winter verzuurt de bodem snel.
Het beste moment om het gazon te kalken is wanneer de bodem verzuurt, dus in de herfst of aan het einde van de winter/voorjaar. Hierdoor voorkom je wildgroei van onkruid. Na het kalken, wacht 2-4 weken voordat je gaat bemesten. Gebruik 2 kilo per 10 m2, kalkkorrels zijn handiger en groenkalk zorgt voor extra magnesium.
Lavendelolie is op verschillende manieren te gebruiken. De etherische olie kan tegen kwaaltjes gebruikt worden, zoals: emotionele stress, vermoeidheid, depressie, angst, spierpijn, reuma, rugpijn, vastzittende ademhaling of menstruele pijnen. Maar ook kan lavendelolie dienen als muggenwering of als luchtverfrisser.
Als je je lavendel al enkele jaren niet hebt gesnoeid, is een radicale snoeibeurt de enige manier om je verhoute lavendel te redden. Dit zal echter niet altijd werken - toch is het altijd het proberen waard! Daarbij wordt de plant bij voorkeur in juni of juli tot 10-15 centimeter boven de grond gesnoeid.
Verwaarloosde lavendel herstellen of rigoureus snoeien (in het voorjaar) Snoeit u heel rigoureus tot in het kale hout, bijvoorbeeld omdat de plant uit elkaar is gevallen, dan is het afwachten of de lavendel genoeg groeikracht heeft om weer uit te lopen, dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de standplaats en grondsoort.