Zuivel. Zuivelproducten zoals melk, yoghurt, en kaas zijn essentiële bronnen van calcium en vitamine D, beide cruciaal voor het versterken van botten en mogelijk het verminderen van pijnlijke symptomen bij artrose.
Zuivel bevat een hoog gehalte aan proteïne caseïne. Dit type proteïne veroorzaakt ontstekingen en pijn in de gewrichten en kan zelfs bijdragen aan irritatie rond de gewrichten. Sommige zuivelproducten, zoals boter, bevatten een hoge hoeveelheid verzadigd vet.
Zo lijkt het dat sommige zuivelproducten, eieren, suiker en vlees de gewrichtspijn bij artrose patiënten zouden verergeren. Zo kun je je glaasje melk, schaaltje kwark of yoghurt en snoep beter laten staan bij erge gewrichtspijn. Vitamine C lijkt juist weer een goed effect te hebben op het verminderen van de pijn.
Als je heel veel beweegt met het gewricht, kunnen de klachten erger worden. De klachten kunnen erg wisselen: soms zijn ze een paar weken erger, dan gaat het weer beter. Soms kan de pijn een tijd erger zijn door een ontsteking. Dan kan het gewricht dikker en warmer zijn en meer pijn doen.
Wat is niet gezond? Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Vermijd verzadigde vetten en kies voor onverzadigde vetten: Gebruik olijfolie en noten in plaats van boter en margarine. Beperk de inname van suiker en zout: Dit kan helpen om ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren.
" Yoghurt wordt geassocieerd met verminderde ontsteking , verminderde insulineresistentie en het kan diabetes type 2 voorkomen," zegt Dr. Hu. Voedingsonderzoekers geloven dat de ontstekingsremmende kracht van yoghurt afkomstig is van de probiotica die het bevat, maar dat moet nog worden bevestigd met strenge tests, zegt hij.
Alle bessen en rode vruchten (blauwe bosbessen, aardbeien, braambessen, aalbessen enz.), citrusvruchten, exotisch fruit (ananas, kiwi's enz.) en gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen enz.) zijn rijk aan antioxidanten. Vergeet ook zeker de groenten niet!
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
Goudse kaas is goed voor je knieën , zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Elke keer dat u een stap zet, oefent u een kracht uit die gelijk is aan ten minste 1,5 keer uw lichaamsgewicht op uw knieën. Die meedogenloze belasting eist zijn tol en kan op den duur leiden tot pijnlijke artrose (OA).
Houd spieren en gewrichten soepel
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Beweeg minstens 2,5 uur per, verspreid over verschillende dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Doe minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten, gecombineerd met balansoefeningen.
Ook bepaalde enzymen helpen het gewrichtsvocht gezond te houden. Die enzymen zitten bijvoorbeeld in ananas, mango, bananen, avocado's, honing en biologische zuivelproducten. Het gewrichtskraakbeen wordt op zijn beurt blij van beweging.
Bij artrose is het belangrijk dat er een evenwicht is tussen rust en activiteit. Voorkom overbelasting door regelmatig van houding en beweging te veranderen. En zorg dat u uw gewrichten niet te zwaar belast, til bijvoorbeeld geen zware voorwerpen.
Groene thee staat bekend om zijn rijke polyfenolengehalte, antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen en de afbraak van kraakbeen kunnen vertragen. Het drinken van groene thee kan voordelen bieden voor mensen met artrose, hoewel verder onderzoek nodig is.
Zuivelproducten die ontstekingen verminderen
Alle zuivelproducten, waaronder melk, kaas en yoghurt, en zuivelproteïnen, zoals wei en caseïne, bleken in verschillende systematische reviews ontstekingsremmend te zijn of een neutraal effect te hebben op ontstekingen. Lees hier meer over de rol van zuivelproducten bij het bestrijden van ontstekingen.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Melk, kaas en yoghurt zijn goede voedingsbronnen, maar ze bevatten een proteïne die weefsels rond uw gewrichten kan irriteren . Voedingsmiddelen die u kunt overwegen als niet-inflammatoire vervangers zijn spinazie, notenboter, tofu, bonen, linzen en quinoa.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Het opnemen van pindakaas in het dagelijkse dieet kan de flexibiliteit verbeteren en ontstekingen verminderen . Volkorenbrood: Mensen met reumatoïde artritis hebben een hoog gehalte aan pantotheenzuur of biergist in hun lichaam. Onderzoeken tonen aan dat het eten van volkorenbrood kan helpen pijn en zwelling te verminderen.
Andere groente- en fruitsoorten die soms aangeraden worden om ontstekingen te bestrijden, zijn citrusvruchten, vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten als vitamine C en E, en tomaten omdat ze lycopeen bevatten, ook een sterke antioxidant.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
Eieren en gevogelte zoals kip is licht ontstekingsbevorderend, maar dat heeft vooral met de voeding te maken die deze dieren krijgen in de bio-industrie. Dus een betere kwaliteit kip en eieren geeft minder ontstekingen. Daarom hoef je dit ook niet te vermijden.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.