In principe loopt je tuin namelijk door tot het middelpunt van de aarde. Dat meldt een woordvoerder van het kadaster: 'Volgens artikel 20 van het Burgerlijk Wetboek omvat het eigendom van grond voor zover de wet niet anders bepaalt: 'de bovengrond en de daaronder zich bevindende aardlagen'.
Een eigen terrein is doorgaans niet begaanbaar voor het openbaar verkeer. De Wegenverkeerswet is hier daarom niet van toepassing. Op het terrein moet dan wel duidelijk zichtbaar zijn aangegeven dat het om een eigen terrein gaat door middel van een bordje met de tekst 'verboden toegang voor onbevoegden'.
Een boete voor parkeren op uw eigen terrein, of de buurman die parkeert op uw parkeerplaats? Het is allemaal mogelijk als u niet oppast. Particulier eigendom kan openbaar zijn en op privéterrein kunnen gewone verkeersregels gelden!
Of u uw auto mag parkeren op een oprit, hangt af van de verkeerssituatie. Soms is een oprit onderdeel van de openbare weg, bijvoorbeeld als de oprit over een stoep loopt. De oprit wordt dan niet beschouwd als 'eigen terrein' en u mag uw auto daar niet parkeren.
Hieronder leest u meer over deze regels. In officiële stukken heet een flatwoning 'het gedeelte van het gebouw, dat bestemd is om als afzonderlijk geheel te worden gebruikt'. Dat is een mond vol en daarom spreken we liever van privéruimte, flat of appartement. Dat is uw eigen terrein.
U mag de bomen, struiken en haag in uw tuin niet vlakbij het erf van uw buur planten. Volgens het Veldwetboek moeten hoogstammige bomen op (minstens) 2 meter van de scheidingslijn worden geplant. Laagstammige bomen en levende hagen mogen op 50 centimeter. Plaatselijke gebruiken kunnen hier echter van afwijken.
Om ervoor te zorgen dat buren die in hun eigen tuin zitten niet meer in jouw tuin kunnen kijken, kun je dus een schutting plaatsen, een groene erfafscheiding neerzetten of een grote boom planten.
Wat kunt u doen indien een voertuig dat zich op de openbare weg bevindt de toegang tot uw garage of oprit blokkeert? Aangezien het een overtreding is op de wegcode, zult u een beroep moeten doen op de politie opdat ze ter plaatse komt, de situatie opmeet en een proces-verbaal opstelt.
Parkeert iemand voor je poort, dan begaat die een verkeersovertreding van de eerste graad. De bestuurder van de wagen riskeert dan ook een boete. Staat er een wagen voor je poort, dan kan je de politie bellen.
In principe kan de auto weggesleept worden. Echter, van een overtreding van de Wegenverkeerswet is pas sprake als bijvoorbeeld buiten parkeervakken of op de stoep geparkeerd wordt.
Tenzij er zwaargewonden zijn of er vluchtmisdrijf werd gepleegd. Je bevindt je immers op een privéparking en niet op de openbare weg. De politie kan noch een boete uitschrijven (behalve in bovenvermeld geval) noch je voertuig laten wegtakelen.
Rijden op eigen terrein
Een rijbewijs is niet nodig als gereden wordt op een afgesloten terrein. Op een eigen terrein dat niet is afgesloten moet de bestuurder in het bezit zijn van een rijbewijs. Soms eist de verzekeringsmaatschappij (van de auto) ook op eigen afgesloten terrein een rijbewijs.
Buiten de bebouwde kom gelden de volgende maximumsnelheden: a. voor motorvoertuigen op autosnelwegen 130 km per uur, op autowegen 100 km per uur en op andere wegen 80 km per uur; Binnen de bebouwde kom geldt in beginsel een maximumsnelheid van 50 km per uur.
In gewoon Nederlands staat er simpelweg dat je ergens niet mag komen en er ook geen vee mag laten lopen. Wel moet duidelijk kenbaar worden gemaakt, met bijvoorbeeld een verboden toegang bord.
Wat verstaan we precies onder Parkeren op eigen terrein:
een parkeerplaats in een parkeergarage behorende bij het wooncomplex waarbij bij oplevering van het wooncomplex een parkeerplaats in de parkeergarage is toegewezen aan één van de woningen en voorwaarde is geweest bij de afgifte van de bouwvergunning.
Een gemeenteweg is een openbare weg die de gemeente beheert ongeacht de eigenaar van de grond. Privé-wegen zijn wegen die niet openstaan voor het publiek.
Mag je parkeren voor je eigen uitrit of garage? Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens uit 1990 is in artikel 24, lid 1b, is duidelijk. Het mag officieel niet. Toch zou het een oplossing kunnen zijn om de parkeercapaciteit in de wijk te vergroten.
Die auto mag er net zo lang staan als de eigenaar dat wil.
U mag uw voertuig niet parkeren voor een inrit of een uitrit. Houd altijd rekening met ander verkeer als u parkeert. Parkeer niet (half) op de stoep. Als u een parkeerplek verlaat, laat dan het overige verkeer voorgaan.
U mag uw voertuig niet dubbel parkeren. Als een parkeergelegenheid voorzien van een parkeerbord ingedeeld is in parkeervakken, mag alleen binnen de vakken geparkeerd worden.
8 uur binnen de bebouwde kom:
Binnen de bebouwde kom is het verboden op de openbare weg auto's, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te laten parkeren. Dit verbod geldt niet op de plaatsen waar het verkeersbord E9a, E9c of E9d is aangebracht.
Maximale parkeerduur. Ja, je mag een aanhangwagen op een parkeerplaats zetten, maar hij mag er maar drie dagen staan. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van gemeente Amersfoort staat dat je je caravan, camper of aanhangwagen maximaal drie dagen binnen de bebouwde kom mag parkeren.
De wet: vordering tot medewerking. In de wet staat bepaald dat in beginsel iedere eigenaar kan vorderen dat diens buren meewerken aan het plaatsen van een gemeenschappelijke scheidsmuur van twee meter hoog. De scheidsmuur dient op de erfgrens te worden geplaatst.
Houten schermen – Zelfgemaakte omheining uit hout
Heb je graag een natuurlijke en warme uitstraling dan zijn houten schermen vast iets voor jou. Ze zijn relatief goedkoop en heel makkelijk zelf te plaatsen. Ook op een vaste ondergrond zoals beton is deze schutting een snelle en goedkope keuze.
Plaats jijzelf of je buur een omheining, dan kan dat op de scheidingslijn tussen de erven of op eigen grond. Komt de afsluiting precies op de grens, dan moeten jullie elk de helft van de kosten voor de aankoop, de bouw en het onderhoud betalen. Maar dan zijn jullie ook samen eigenaar van de omheining.