De meeste mensen hebben een saturatiewaarde tussen de 95% en 100%. Sommige mensen leiden echter een normaal leven met een saturatiewaarde van minder dan 95%. Het is normaal dat de waarden tijdens het slapen iets lager zijn en voor sommige gebruikers kunnen de waarden lager zijn dan 95%.
Vooral het koolzuurgehalte in het bloed is te hoog (vooral 's nachts). Vaak blijkt ook dat het zuurstofgehalte lager is dan normaal. Overdag kunnen de bloedgassen normale waarden aannemen.
De saturatie kan gedurende de dag schommelen. Deze veranderingen kunnen komen door de beschikbare zuurstof of door inspanningen. In sommige gevallen kan dit lager zijn dan de norm. Een zuurstofsaturatie lager dan 90% SpO2 is vaak al alarmerend.
Achteraf bleek dat de totale slaaptijd met minder dan 90% zuurstof in het bloed (zuurstofstaturatie, normaal tussen 95 – 100%) een goede voorspeller is voor het later optreden van hart- en vaatziekten..
Een zuurstoftekort in de spieren zorgt voor een lage saturatie. Ook vernauwingen in uw slagaders kan ervoor zorgen dat er weinig zuurstof in uw bloed komt. Wanneer de zuurstofwisseling in uw longen in het gedrang komt, is er sprake van desaturatie, ook wel bekend als hypoxemie.
Heb je een saturatie van 95% of hoger, dan is de saturatie normaal en heb je genoeg zuurstof in je bloed. Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie.
Als ondergrens voor het transcutaan zuurstofsaturatieniveau wordt 90% in rust en in uiterste geval 85% tijdens fysieke inspanning gehanteerd. Hiernaast wordt genoemd dat bij een saturatiedaling het belangrijk is dat de saturatie binnen twee minuten weer stijgt naar het niveau in rust.
Slaapapneu en snurken
Dit leidt tot ademstilstanden (apneus) die vaak samengaan met (luidruchtig) snurken. Als gevolg hiervan ontstaat er een zuurstoftekort in het bloed. Iemand wordt hier onbewust wakker van, waarna de ademhaling weer op gang komt.
Het is ook verstandig om 's nachts zuurstof te gebruiken. De ademhaling is dan rustiger dan overdag, waardoor de longen langzamer werken. Met de zuurstof krijgt uw lichaam toch voldoende zuurstof om te werken. De longarts schrijft u voor hoeveel liter en hoeveel uur zuurstof u per dag moet gebruiken.
0-5 ademstops per uur: geen OSAS. 5-15 ademstops per uur: licht OSAS. 15-30 ademstops per uur: matig ernstig OSAS. Meer dan 30 ademstops per uur: ernstig OSAS.
8. Eet en drink genoeg ijzerrijke producten. Je eetgewoontes kunnen veel invloed hebben op je zuurstofgehalte in je bloed. De rode bloedcellen in je bloed transporteren de zuurstof naar alle cellen in je lichaam.
' Als een hypoxemische patiënt met COVID-19 met zuurstof wordt behandeld, zal een zuurstofsaturatie van 92%, gemeten aan de hand van een pulsoxymeter, worden beoogd, onafhankelijk van de fase van de aandoening waarin de patiënt zich bevindt.
Andere onderzoekers concluderen dat niet-medische meters redelijk betrouwbaar zijn bij een saturatie > 90%. Bij saturaties onder de 90% zou de betrouwbaarheid snel afnemen. Of een niet-medische saturatiemeter bruikbaar is, hangt ook af van het doel van de meting.
Dit proces begint tijdens de slaap, omdat de ademhaling dan minder diep is en de zwaartekracht door het plat liggen minder meewerkt aan de ventilatie. Koolzuurgas hoopt zich op in het bloed. Deze verminderde ademhaling heet (nachtelijke) hypoventilatie.
Longemfyseem is een langdurige (chronische) aandoening van de longen die zich kenmerkt door chronische hoest, kortademigheid, piepen op de borst, opgeven van sputum (dik slijm) en een toenemende beschadiging van de longen.
Hoe kunt u zuurstof in uw bloed verhogen? Wanneer uw zuurstofsaturatie laag is, zult u meer moeten bewegen en regelmatig in de buitenlucht komen. Voldoende bewegen, genoeg ontspannen en ijzerrijke producten eten, helpt allemaal om het zuurstofgehalte in uw bloed te verbeteren.
Er kan sprake zijn van een te lage saturatie, als je regelmatig kortademig, moe en futloos bent. Bij sommige ziektebeelden is het hebben van een lagere saturatie een bekend gevolg. Als je bijvoorbeeld bekend bent met COPD, dan is jouw saturatie gemiddeld lager. Een normale saturatie bij COPD ligt ongeveer rond de 92%.
De praktijk leert dat meestal 1-1,5 liter/min. voldoende is. Bij een saturatie van 88% is het risico van op het ontstaan van een hypercapnie niet zo hoog, bij 96% wel. Bij een saturatie van 96% valt de prikkel om te ademen namelijk weg.
Meestal niet. De behandeling van slaapapneu is in bijna alle gevallen een levenslang traject. Het starten en volhouden van een therapie en gewichtsverlies levert meestal een aanzienlijke verbetering op.
De gevolgen van slaapapneu
Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.
CPAP bij apneu
In de meeste gevallen kunnen de ademstops voorkomen worden door het gebruik van een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) apparaat. Een CPAP apparaat blaast met een lichte overdruk lucht in de keelholte zodat die niet kan dichtklappen.
U wordt bijvoorbeeld snel benauwd als u iets doet. Of u ademt sneller of moeilijker dan voordat u corona had. Bij de meeste mensen gaan de problemen met ademen weer over. Een fysiotherapeut of logopedist kan u helpen om beter te ademen.
Uit onze beste saturatiemeter test is namelijk duidelijk gebleken dat de BURCH Med ® Saturatiemeter zuurstofmeter vinger de beste saturatiemeter van dit moment is. Zo is deze saturatiemeter snel en pijnloos waardoor jij met gemak het zuurstofgehalte in je bloed kunt opmeten.
Je lichaam heeft zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Als je COPD hebt, gaat er minder zuurstof via de longen naar je bloed. Daardoor word je benauwd en moe. Het tekort aan zuurstof kan ervoor zorgen dat de bloeddruk in je longen hoger wordt.