Een extract wordt ook wel een uittreksel of een aftreksel genoemd. Een kruidenextract wordt gemaakt door kruiden bloot te stellen aan een oplosmiddel. Hierdoor worden bepaalde inhoudsstoffen aan de cellen van de plant onttrokken die zich vervolgens in een vloeistof oplossen.
Een kruiden extract is eigenlijk hetzelfde als een kruidentinctuur. De beste extracten worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals gedroogde en verse kruiden die hun smaak en werking afgeven aan alcohol. Tijdens het maken van extracten en tincturen , wordt alcohol als oplosmiddel gebruikt.
De verhouding is ongeveer 1deel planten op 3 delen alcohol voor verse planten of kruiden en 1 deel planten op 5 delen alcohol voor gedroogde planten want die nemen eerst veel alcohol op. Doe de deksel op de pot en schud even goed door. Hierna zet je de pot op een lichte plaats maar niet in de zon.
Een tinctuur wordt vaak verward met een plantenextract. Beide worden op dezelfde manier gemaakt, met als enig verschil, een tinctuur maak je van gedroogd kruid en een plantenextract maak je van verse kruiden.
Een tinctuur maak je door – voor verse planten 1 deel planten op 3 delen alcohol te mengen en – voor gedroogde planten 1 deel planten op 5 delen alcohol te mengen. De verhouding ligt anders omdat gedroogde planten in het begin veel alcohol opnemen. Gebruik 96% alcohol en water.
Voor het gebruik van tincturen in cosmetica en de huisapotheek kan je bijv. jenever, wodka of brandewijn gebruiken met een alcohol percentage van 40%. Wil je een tinctuur maken voor inname, gebruik dan Ethanol of bio Weingeist met een percentage van 96,4%.
Voor het maken van een tinctuur komen de volgende soorten alcohol aanmerking: neutrale alcoholen zoals jenever, wodka of brandewijn of een sterkere alcohol van 70% of 96% (ethanol) die je in de apotheek of bij de drogist kunt kopen.
Vloeibaar extract: aftreksel van meestal vers (maar soms ook gedroogd) plantmateriaal in een mengsel van water en alcohol, waarbij door filtering of destillatie een deel van de alcohol wordt verwijderd. De overgebleven alcohol fungeert dan als conserveermiddel.
Met Kruidengeneeskunde kunnen verschillende klachten en aandoeningen bij jong en oud, zowel chronische als ook acute, hersteld en/of verbeterd worden, zoals slapeloosheid, overspanning, burn out, spijsverteringsklachten, diabetes, depressie, ADHD/ADD, artrose, osteoporose, hartproblemen, huidklachten, degeneratieve ...
In de kruidengeneeskunde worden dus planten en kruiden gebruikt om gezondheidsklachten te genezen. Kruiden kunnen op verschillende manieren therapeutisch worden bereid. Als thee of koud aftreksel, tinctuur, capsules, tabletten, zalf, balsem, in bad, als kompres of kruidenomslag, enzovoort.
Bij een kruidentinctuur moeten de kruiden vaak minstens drie weken macereren (trekken) in alcohol en daarna worden afgezeefd. De duizenden complexe inhoudsstoffen die in de kruiden zitten, bepalen de werkzaamheid.
De werking van een tinctuur is veel sterker dan van een afkooksel of kruidenthee, dus de dosering is ook lager. Een voordeel van een tinctuur ten opzichte van afkooksels is de lange houdbaarheid van ca. 2 jaar.
Een maceraat maak je door kruiden of bloemen op olie te laten trekken. De plantendelen geven gedurende 3 tot 4 weken hun vet oplosbare stoffen af, waardoor een hoogwaardige kruidenolie ontstaat. Gebruik voor de bereiding van een kruidenolie het liefst gedroogde kruiden of bloemen.
Een extract wordt ook wel een uittreksel of een aftreksel genoemd. Een kruidenextract wordt gemaakt door kruiden bloot te stellen aan een oplosmiddel. Hierdoor worden bepaalde inhoudsstoffen aan de cellen van de plant onttrokken die zich vervolgens in een vloeistof oplossen. Nemen we bijvoorbeeld thee.
Kruiden gaan medicinaal op het lichaam inwerken wanneer je ze een bepaalde periode consequent één of een aantal keer per dag inneemt. Net als alle andere voedingsmiddelen die je tot je neemt, worden ook kruiden door je lichaam omgezet en uitgescheiden.
Gecertificeerde Herborist:
In Vlaanderen zijn twee 'herboristenscholen', die een brede basisopleiding geven. En de kennis nadien ook testen met een examen en eindwerk. Als je die met succes doorloopt krijg je een certificaat 'herborist'.
In Nederland mogen alleen geregistreerde homeopathische middelen als geneesmiddel worden verkocht. Het CBG controleert homeopathische geneesmiddelen op kwaliteit en veiligheid. Fabrikanten mogen alleen een medische claim hanteren als zij die claim eerst wetenschappelijk bewijzen. Het CBG beoordeelt dit vervolgens.
Voor het vloeibaar maken van vaste voeding is apparatuur nodig als een staafmixer, keukenmachine of blender. Pap kunt u bijvoorbeeld zeven, maar om aardappelen, groente of fruit te pureren, is een mixer, blender of keukenmachine nodig.
Voorbeeld van een vloeibare voeding
Gladde, eventueel verdunde en/of gemixte vla, pap, pudding, yoghurt of kwark. Daarnaast koffie, thee en/of water. In de loop van de morgen: Melk, chocolademelk, yoghurt (-drank), karnemelk (-drank), milkshake en/of vruchtensap.
Hoe maak je het
Snijdt de plantendelen in kleine stukken en doe deze in een afsluitbaar weckpotje. Giet hier de alcohol overheen en laat de plantendelen ongeveer 4 tot 5 weken in de tinctuur trekken. Iedere dag hussel je de inhoud even door elkaar.
Mensen gebruiken tincturen al eeuwen om de actieve verbindingen van kruiden te concentreren. Het resultaat is een druppelflesje vol gecondenseerde moleculen. Tegenwoordig is het mogelijk sublinguale cannabis-tincturen te maken en kopen. Daarmee heb je een efficiënte methode voorhanden om cannabinoïden te doseren.
Fysieke werking:
Bijv. bij zwakheid of vermoeidheid. Brandnetel werkt ook zeer bloed reinigend, dus ook goed bij huidklachten, veroorzaakt door vervuild bloed. Verder heeft brandnetel een stimulerende werking op de spijsverteringsorganen en de urinewegen.