Een klap of val die niet zo hard was, kan meestal geen kwaad. De schedel is meestal sterk genoeg om uw hoofd te beschermen. Deze klachten komen vaak voor na een klap op het hoofd: hoofdpijn.
Als je hoofd een klap krijgt, dan schudden je hersenen. Is die klap hard genoeg, dan raakt het hersenweefsel de binnenkant van je schedel. Soms ontstaat hierdoor schade aan de hersenen, en aan de bloedvaten die de hersenen zuurstof geven. Er kunnen zelfs bloedingen optreden.
Symptomen hoofdpijn na een val of stoot. Een kneuzing van de huid en de onderliggende spieren geeft meestal een bult op het hoofd die soms heel snel kan groeien. Door verscheuring van kleine bloedvaten kunnen kleine bloedingen in en onder de huid ontstaan, die u na een paar dagen kunt herkennen als blauwe plekken.
Door een val of door een harde slag op het hoofd kan een wonde of buil ontstaan, maar soms is er niets aan het hoofd te zien. De eerste dagen kunt u last hebben van hoofdpijn, duizeligheid of een verminderd concentratievermogen. Deze klachten gaan meestal vanzelf over.
Bel de huisarts na een harde val of klap op het hoofd. Zorg dat er iemand bij u of uw kind is. Die kan direct de huisarts bellen als u of uw kind: bewusteloos wordt.
verminderd gevoel, verlammingsverschijnselen langs één kant, verlies van spierkracht, scheefstand van de mond, epileptische aanvallen, bewusteloosheid, vergrote pupillen.
Bij een milde hersenschudding verliest u uw bewustzijn enkele minuten en bent u maximaal 24 uur uw geheugen kwijt. Als u langer buiten bewustzijn bent, heeft u een zware hersenschudding. Dit wordt ook wel hersenkneuzing genoemd. Ook kunt u een kleine bloeding in uw hersenen krijgen.
Waarom een wekadvies? De arts geeft een wekadvies omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is.
Hoofdpijn, concentratieproblemen, oorsuizen, gevoeligheid voor licht en lawaai en vermoeidheid kunnen langere tijd voorkomen. Soms is er zelfs sprake van een hormonale onbalans waardoor de patiënt last kan hebben van stemmingswisselingen en angsten.
Ongeveer 9 op de 10 mensen vertoont minstens één van de onderstaande symptomen bij een beroerte. Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden. Verwarde spraak: iemand praat ineens verward of kan de woorden moeilijk uitspreken. Lamme arm: plotseling ontstaat er krachtsverlies of verlamming van een arm.
Een hersenbloeding treedt plots op: in enkele seconden tot minuten krijgt u last van onderstaande symptomen. Belangrijk is om heel snel vast te stellen dat het inderdaad om een hersenbloeding gaat. De doeltreffendheid van de behandeling vermindert immers naarmate de tijd vordert.
Zorg voor voldoende slaap, laat je hersenen tot rust komen. Vermijd tv kijken, veel met je telefoon bezig zijn of computerspelletjes doen. Drink geen alcohol. Rijd geen auto als je je niet goed kunt concentreren.
Waar direct na de klap vooral pijn, misselijkheid en duizeligheid de boventoon voeren, nemen op termijn andere klachten deze plaats in. De meest voorkomende symptomen van een verwaarloosde hersenschudding zijn: Vermoeidheid, ook al direct na wakker worden in de ochtend. Slapeloosheid (of juist slapen op vreemde tijden)
Hoewel minder bekend en minder erkend, kunnen mensen dus ook langere tijd na een hersenschudding of whiplash, cognitieve en/ of lichamelijke problemen hebben.
Symptomen van een bloeding
Bij een inwendige bloeding is er geen bloed zichtbaar, maar je kunt het wel herkennen aan de volgende symptomen: Pijn. Misselijkheid. Braken.
Het bloedpropje sluit het bloedvat even helemaal af. Een deel van de hersenen krijgt even te weinig bloed en daardoor te weinig zuurstof. U krijgt hierdoor klachten, zoals een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder gevoel in uw gezicht, arm of been.
Een bloeding in de kleine hersenen veroorzaakt naast braken ook duizeligheid, ongecoördineerde bewegingen en stoornissen in de oogbewegingen. Soms kun je zien dat de ogen met kleine schokjes bewegen. Bij uitgebreide of massieve bloedingen kunnen coma en ademhalingsstilstand voorkomen.
− Overgeven: Uw kind mag maximaal 3 keer braken in de eerste 2 uur na de val. − Slaperigheid: Meteen na de val kan uw kind slaperig zijn. Hij mag gewoon gaan slapen, maar wek hem de eerste zes uur om het uur en daarna om de twee uur (tot 24 uur na het trauma). Wanneer moet u een arts waarschuwen?
De MRI-scans tonen zelfs na een half jaar nog een duidelijk verschil. Op basis van de scans is het ook mogelijk om een geschiedenis van eerder doorgemaakte hersenschuddingen vast te stellen, schrijven de onderzoekers in NeuroImage Clinical. Hersenschudding komt regelmatig voor bij contactsporten zoals voetbal en rugby.
Als je hoofdpijn hebt, kan je een pijnstiller nemen op basis van paracetamol (maximaal 4x1g per dag). Laat je tijdig onderzoeken door je arts indien de hoofdpijn aanhoudt en je steeds opnieuw een pijnstiller neemt. Neem de dagen na een val op je hoofd geen slaapmiddelen, drink geen alcohol of neem geen drugs.