Het antwoord is ja, uw auto is wel degelijk verzekerd tijdens code rood. Wanneer bestuurders hun rijgedrag en snelheid aanpassen tijdens gevaarlijke weersomstandigheden wordt er, op het moment dat de waarschuwing actief is, gewoon eenzelfde bedrag uitgekeerd bij eventuele schade.
Houd rekening met zware weersomstandigheden. Code rood – Dit is een weeralarm – Het extreme weer heeft een grote impact op de samenleving. Eigenlijk is de boodschap: 'Ga de weg niet op'. Ook bij een kleine kans op zeer zwaar weer kan de code afgegeven worden.
Is je auto verzekerd bij code oranje? Ja, bij code oranje ben je gewoon verzekerd met de autoverzekering. Neem wel de juiste voorzorgsmaatregelen als je gaat rijden. Rijdt bijvoorbeeld niet te hard bij gladheid.
Rijkswaterstaat raadt weggebruikers af om in de provincies waar code rood geldt de weg op te gaan, als dat niet persé noodzakelijk is. Ook waar code oranje geldt is het verstandig de reis indien mogelijk uit te stellen.
Bij code oranje moet je dus meer dan alleen op je hoede zijn. Het officiële advies geldt zelfs om risico's zoveel mogelijk te vermijden. Dat betekent natuurlijk dat je beter niet de weg opgaat, als de noodzaak er niet is. Sowieso zul je vermoedelijk weinig plezier beleven aan een rondje op de fiets.
Blijf bij een weeralarm (code rood) thuis. Moet je toch de deur uit, neem voldoende eten en drinken, een deken, warme kleding en een mobiele telefoon met oplader mee. Laat anderen weten waar je heen gaat en via welke route. Wacht met het melden van schade tot het ergste noodweer voorbij is.
Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.
Een landelijke route met veel bomen kunt u het beste bewaren voor dagen waarop het niet stormt. Heeft u een flinke dosis pech, dan kan er namelijk zo een boom omwaaien en op uw auto vallen. Ook zijn takken op de weg allesbehalve ideaal. Parkeer uw auto ook op een slimme plek.
Wat is storm? Windkracht 9 of meer op de schaal van Beaufort, dat noemen we storm. Vooral de windstoten kunnen je verrassen in het verkeer. Windstoten van 100 km/h of meer zijn denkbaar, en die voel je heel goed in je auto.
Stormschade auto verzekerd bij windkracht 7. Zware windstoten met een snelheid die oplopen tot wel 90 kilometer per uur, meldt het KNMI vandaag. Dat betekent goed opletten, voorzichtig rijden en dat eventuele stormschade aan uw auto verzekerd is.
Autoschade door extreem weer
Het is eigenlijk heel simpel. Je autoverzekering dekt schade als gevolg van extreem weer als je een Beperkt Casco of All Risk verzekering (Volledig Casco) hebt. Ben je alleen WA verzekerd, dan draai je zelf op voor de kosten als gevolg van hagelschade, stormschade of aanverwanten.
Code rood is van kracht als de grenswaarden die voor code oranje gelden overschreden worden. Er valt dus bijvoorbeeld méér dan 75 millimeter regen in 24 uur, de windstoten zijn nog harder, de hagelstenen nog groter, de gladheid is extreem, het zicht is minimaal of het is extreem warm of koud.
Windstoten zijn kortdurende rukwinden of windvlagen van minstens 50 kilometer per uur. Vooral voor weg- en vliegverkeer zijn windstoten hinderlijk of zelfs gevaarlijk. De wind waait vrijwel nooit met een constante snelheid of uit dezelfde richting.
Wat als de KNMI code rood geeft? Als het KNMI of de Rijksoverheid afraadt om de weg op te gaan of de trein te pakken (code rood), dan moet je werkgever maatregelen nemen. Het bedrijf gaat bijvoorbeeld eerder dicht, of jij en je collega's worden opgeroepen thuis te blijven.
Het KNMI heeft code rood afgegeven voor een groot deel van Nederland vanwege de storm Eunice. Het weeralarm geldt voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied. In Drenthe en Groningen geldt code oranje.
Morgen. Er zijn morgen geen waarschuwingen van kracht.
Hoe vaak komt code rood voor? Code rood komt zelden voor, gemiddeld maar een of twee keer per jaar. De laatste keer dat code rood werd afgekondigd wegens windstoten was 18 januari 2018.
Ook bij een gele code is er nog niet heel veel aan de hand. Wel kan er mogelijk gevaarlijk weer ontstaan en dat betekent dat je moet uitkijken met buitenactiviteiten als zeilen.
Sinds 16 februari 2022 kijkt het ministerie van Buitenlandse Zaken weer naar de volledige veiligheidssituatie in een land, net zoals voor corona het geval was. Landen die net zo veilig worden bevonden als Nederland krijgen kleurcode groen. Bekijk welke landen welke kleurcode hebben.
Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur vooraf (en soms korter, afhankelijk van de onzekerheid) uitgegeven als er minstens 65% kans is dat aan de criteria ervoor voldaan is. Onderneem actie om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittingen in veiligheid te brengen en en volg de raadgevingen van de overheid strikt op.
In totaal zijn er drie kleuren: geel, oranje en rood. Hoe heftiger het weer, hoe donkerder het kleurtje. Voor code geel en oranje gelden vaste criteria op het gebied van regen, gladheid en sneeuw, onweer, windstoten, temperatuur, zicht en hozen.
Code geel: kans op gevaarlijk weer, wees alert
Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven en de zekerheid is minstens 60 procent.
Stormschade wordt wel gedekt door een (mini-)omniumverzekering. Als er een dakpan van jouw woning op de auto van de buren valt, dan komt de omniumverzekering van de auto tussen. Heeft die geen omniumverzekering, dan moet hij gaan aankloppen bij de eigenaar van de dakpan om de schade aan zijn auto vergoed te krijgen.
Een storm wordt verzekeringstechnisch als storm geclassificeerd wanneer er minimaal windkracht 7 of meer, oftewel 50 kilometer/ per uur gemeten wordt. Valt er onverhoopt een boom op uw auto? Dan kunt u dit claimen onder de WA + Beperkt Casco en/of Allrisk autoverzekering.