Wie maakt een zorgplan en wanneer? U stelt samen met uw zorgaanbieder of zorgverlener een zorgplan op. Als het gaat om zorg voor iemand die wilsonbekwaam is, dan doet de wettelijke vertegenwoordiger dit. De zorgaanbieder kan een thuiszorgorganisatie zijn, een verpleeghuis of een instelling voor gehandicaptenzorg.
Het begrip 'zorgplan' omvat alle aspecten van zorg verleend door een instelling, inclusief persoonlijke wensen van de patiënt. Voor het opstellen van dit plan en het bespreken met de patiënt of diens vertegen woordiger bij een verblijf langer dan drie maanden is de instelling verantwoordelijk.
Zorgplan maken
U maakt het zorgplan samen met uw zorgaanbieder. Dit moet uiterlijk 6 weken nadat de zorg is gestart. In gesprek met uw zorgverlener bespreekt u uw wensen en behoeften. En uw mogelijkheden en beperkingen.
In principe mag elk niveau medewerker een zorgleefplan schrijven. De afspraken over wie dit doet en wie eindverantwoordelijk is, verschillen wel per organisatie.
In het zorgplan leg je de voorkeuren, vragen, behoeften of doelen van de cliënt vast. Hierbij heb je als zorgverlener niet alleen aandacht voor de persoonlijke verzorging maar kijk je naar alle aspecten die belangrijk zijn voor kwaliteit van leven van een cliënt.
Het Model zorgleefplan van Actiz omvat de vier domeinen (lichamelijk welbevinden, mentaal welbevinden, participatie en woon- en leefomstandigheden). Andere zorgplannen hebben misschien meer of minder rubrieken waarin wél ook die andere aspecten van het leven terugkomen, zoals activiteiten, wonen en relaties.
Het zorgleefplan is geordend volgens vier levensdomeinen. - Woon- en leefomstandigheden; - Participatie; - Mentaal welbevinden; - Lichamelijk welbevinden en gezondheid.
Je bent wel verplicht deze verklaring in het zorgdossier te doen, als deze er eenmaal is. In de Multidisciplinaire Richtlijn Besluitvorming over reanimatie staat wel dat je cliënten het beste kunt doorverwijzen naar hun behandelend arts, met vragen over levenseinde en reanimatie.
2 Een MDO is geen vrijblijvende bijeenkomst, aanwezigheid is verplicht voor de betrokken disciplines. 3 Deelnemers aan het MDO dienen zich ervan bewust te zijn dat zij de eigen discipline vertegenwoordigen. 4 Iedere deelnemer bereidt het MDO (bijvoorbeeld met behulp van de checklist) grondig en gedegen voor.
Je moet met je aanvraag een budgetplan meesturen. In een budgetplan leg je uit hoe je je pgb wilt besteden. In een persoonlijk plan beschrijf je je beperkingen, en welke zorg je nodig hebt. In een zorgmomentenoverzicht staat wanneer je zorg nodig hebt en hoelang.
Het zorgplan kan helpen om regie te houden over uw zorg. Dat kan gaan over grote, maar ook over kleine dingen. Bijvoorbeeld hoe laat u op wilt staan, hoe vaak u hulp krijgt bij het douchen, welke doelen u wilt bereiken, of uw familie ook hulp geeft en wat dan precies. Het zorgplan moet realistisch zijn.
Samen met hun directe collega's bieden zij zorg 'volgens afspraak'. Ook collega's van andere disciplines en andere organisaties , bijvoorbeeld casemangers dementie, fysiotherapeuten, huisartsen of activiteitenbegeleiders, worden bij die afspraken betrokken.
Tijdens de zorgplanbespreking, bespreekt u samen met de zorgaanbieder welke zorg u wilt krijgen. Het kan handig zijn om iemand mee te nemen, bijvoorbeeld een familielid of vriend. U kunt ook aan de onafhankelijk cliëntondersteuner Wlz vragen om bij het gesprek aanwezig te zijn.
Zorg dat er geen direct kwetsende of verwijtende zaken in je rapportage staan. Liever geen 'cliënt was irritant', maar een objectiever 'cliënt luisterde niet'. Meer praktische tips om zo eenduidig mogelijk te schrijven.
Wie doet de melding? Bij een incident doet de betrokken zorgverlener een melding bij de zorgaanbieder.
Wat is het verschil tussen SOAP en SOEP? SOAP/SOEP zijn afkortingen waarbij SOAP staat voor Subjectief | Objectief | Analyse | Plan. SOEP staat voor Subjectief | Objectief | Evaluatie | Plan. Analyse gaat meer over wat je nu ziet in de huidige situatie.
Het zorgleefplan vermeldt de indicatie, een beeld van de zorgvraag, de reële zorgbehoefte en de afgesproken zorg. Daarnaast worden doel, inhoud en tijdstip van de zorg en ondersteuning vastgelegd.
Hoe vaak je een zorgleefplan evalueert, is afhankelijk van de cliënt en hoe snel diens zorgbehoeftes veranderen. Meestal wordt in verpleeghuizen twee keer per jaar officieel geëvalueerd, dit is conform het Kwaliteitsdocument voor de ouderenzorg (VVT) 2013.
Urenregistratie van extramurale zorg met behulp van PDA's (Personal Digital Assistant) biedt cliënten meer transparantie en leidt tot kostenbesparing en meer betrouwbaarheid in de zorgregistratie.
Sinds 2008 zijn zorgaanbieders wettelijk verplicht om in overleg met hun cliënt een zorgplan te maken. Het doel van dit besluit is dat jouw positie als cliënt sterker wordt. Een zorgplan is bedoeld om je meer de regie over je eigen zorg te geven, en om duidelijk te maken welke zorg en ondersteuning je krijgt.
Formuleer het zorgdoel vanuit de cliënt. De zin begint dan altijd met 'Meneer' of 'Mevrouw'. Daarna volgt datgene wat je samen met de cliënt wilt bereiken. De formulering moet aangeven wat de cliënt en jij samen willen bereiken.
Het doel van het werken met begeleidings- plannen is om de zorg en ondersteuning zo goed mogelijk te laten aansluiten op de wensen en behoeften van de cliënt. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat mensen met een ernstige psychische aandoening zoveel mogelijk de regie voeren over hun eigen leven.