Een autoverzekering sluit je af op het kenteken van een auto. Dus als je je auto wilt uitlenen aan bijvoorbeeld vrienden, dan zijn zij gewoon verzekerd als zij met jouw toestemming in je auto rijden en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Of de schade is verzekerd, hangt af van de dekking van je autoverzekering.
De persoon die uw auto heeft geleend, kan de schade niet claimen op zijn persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Schade veroorzaakt met of door een motorvoertuig is namelijk niet gedekt op deze verzekering. Dus als u de rekening bij de auto-lener neerlegt, betaalt hij/zij uit eigen zak.
Ja, je autoverzekering is ook geldig als iemand anders achter het stuur zat bij het ontstaan van de autoschade. Wel moet de bestuurder een rijbewijs hebben én moet je hem toestemming hebben gegeven om in je auto te rijden. Daarnaast moet het gaan om een incidentele uitleen.
Wanneer je een autoverzekering afsluit, dan geldt deze dekking voor de auto. Niet voor de persoon. Zo ben je in andermans auto dan ook gewoon verzekerd. Dit neemt niet weg dat de eigenaar van de auto altijd wel aansprakelijk blijft voor alles wat er met de auto gebeurt.
Als iemand anders in jouw auto rijdt en schade veroorzaakt, kan jij die schade gewoon claimen op jouw autoverzekering. Jouw verzekeraar moet dan de schade afhandelen. Uiteraard heeft een schademelding wel gevolgen voor je no-claim korting. Maar dat geldt ook als jij zelf de schade had veroorzaakt.
Ja hoor: je mag je auto gewoon aan iemand uitlenen. Je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je kenteken. Als een vriend of vriendin met jouw toestemming in je auto rijdt, ben je gewoon verzekerd voor eventuele schades. Of de schade is gedekt, hangt af van de dekking van je autoverzekering.
Als je een geldig rijbewijs en de toestemming van de eigenaar van de auto hebt, mag je met de auto van iemand anders rijden. Kijk steeds na of de eigenaar van de auto over een geldige groene kaart én (minstens) BA autoverzekering heeft.
Hebt u een geldig rijbewijs, dan mag u, uiteraard na toestemming van de eigenaar, rijden met de auto van iemand anders. Controleer wel of de internationale motorrijtuigverzekeringskaart (de vroegere groene kaart) nog geldig is voor u met de wagen de weg op gaat.
Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.
We kunnen je geruststellen: ja, dat mag. Je auto blijft gewoon verzekerd als iemand anders achter het stuur zit. Welke schades precies wel en niet vergoed worden, hangt af van hoe je jouw auto verzekerd hebt.
Als je een auto leent van een bekende en je rijdt schade aan de leenauto, dan is deze schade gedekt op de autoverzekering van degene van wie je de auto leent. Degene die de auto uitleent is namelijk verantwoordelijk voor zijn eigen auto. Een autoverzekering is in Nederland verplicht om de weg op te mogen.
Auto (uit)lenen of niet? Naast de kosten, zitten er nog andere nadelen vast aan het uitlenen van uw auto. Als eigenaar van de auto bent u aansprakelijk voor alle schades en de meeste boetes die de bestuurder van de auto veroorzaakt. Ook wordt dit alles onder uw naam geregistreerd bij uw verzekeraar.
Als ouder mag je bij de meeste verzekeraars echter geen autoverzekering afsluiten voor je kind. Bij een enkele verzekeraar mag dit wel, maar er zijn dan wel strikte voorwaarden aan verbonden. Zo moet uw kind bij u in huis wonen en moet u doorgeven dat hij of zij het meeste in de auto rijdt.
Een autoverzekering wordt gekoppeld aan de auto. Het maakt dus in principe niet uit wie rijdt in de auto. De bestuurder is verzekerd op de polis van de betreffende auto.
Leent iemand jouw auto? Dan is deze verzekerd met de autoverzekering die jij zelf hebt afgesloten. Een geleende auto verzekeren gaat dus automatisch. Je moet echter wel afspraken maken over wat je doet in geval van schade aan de geleende auto.
De bestuurder is degene die in de auto reed op het moment dat de schade plaatsvond. Geef vervolgens aan of deze persoon gemachtigd was om te rijden. Met andere woorden: had deze bestuurder toestemming van de eigenaar van de auto om in de auto te rijden?
Auto op naam van uw partner; mag dat? Bij de meeste verzekeraars kunt u uw auto verzekeren op de naam van uw partner. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat partners gezamenlijk gebruik maken van een auto. Hierbij wordt wel als voorwaarde gesteld dat u en uw partner op hetzelfde adres geregistreerd staan.
Auto blijft verzekerd na overlijden van de eigenaar
Na overlijden hebben de nabestaanden vijf weken de tijd om te beslissen wat er met de auto gaat gebeuren. In deze periode kan de auto verkocht worden. De auto moet na deze weken overgeschreven worden op bijvoorbeeld de naam van de nabestaanden.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner, maar niet op de naam van iemand anders.
Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar, maar nog niet op kinderen. Een groot nadeel van een autoverzekering op naam van je ouders is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.
Als een auto op jouw naam staat, dan mag de autoverzekering in principe alleen door jou persoonlijk worden afgesloten. Je ouders zijn geen kentekenhouder van de auto en mogen de auto dus niet op hun naam verzekeren.
Als u een autoverzekering afsluit, geeft u op wie de regelmatige bestuurder van de auto is. De regelmatige bestuurder is degene die het meeste in de auto rijdt. Vaak is de verzekeringsnemer zelf de regelmatige bestuurder, maar het kan ook zo zijn dat het iemand anders is, bijvoorbeeld uw partner.
Als u schade lijdt als gevolg van een ongeval waarvoor u niet aansprakelijk bent, moet de aansprakelijke tegenpartij die vergoeden. Veroorzaakte u zelf schade dan moet u, of uw verzekeraar, een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.
Je kind kan zonder problemen in jouw auto rijden. Je hoeft je verzekeraar niet van te voren te melden dat de auto door je kind gebruikt wordt als hij of zij er af en toe een keer in rijdt. Mocht hij of zij schade veroorzaken dan valt dit gewoon binnen de dekking van je verzekering.
Word je door de politie aangehouden terwijl je in een onverzekerde auto rijdt? Dan riskeer je een boete van 550 euro. Ook de RDW kan je een boete geven voor onverzekerd rijden: die bedraagt 400 euro.