Met inheems wordt die boom-, struik- en plantsoort aangeduid die thuishoort in het natuurlijke verspreidingsgebied van die soort. Een Zomereik (Quercus robur) is inheems in heel Europa, maar groeit in Ierland of Spanje onder totaal andere klimatologische omstandigheden dan een Zomereik in Hongarije of Nederland.
De jasmijn kun je planten in alle grondsoorten, van neutraal tot zure of kalkrijke grond. De plant is heel gemakkelijk en doet het daarom op veel verschillende plaatsen in de tuin goed. Ook in een binnentuin of patio kan de jasmijn goed uit de voeten.
Wie houdt van de heerlijke geur van jasmijn kan twee kanten uit. De gele winterjasmijn geurt nauwelijks, maar de witte Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn) doet dit wel. Deze bladhoudende klimplant bloeit tot ver in de zomer, en geeft daarbij een zoete geur af.
De Toscaanse Jasmijn kan in principe het gehele jaar door worden geplant met uitsluiting van dagen dat het vriest. Je kunt deze klimplant het beste planten bij zacht weer in de maanden tussen oktober en april. Vergeet hierbij niet de plant water te geven na het planten.
Het is normaal dat een nieuwe plant eerst twee jaar groeit en dan pas tot bloei kan komen. Hij bloeit op het tweedejaarshout. Daar moet je met snoeien rekening mee houden: als je de takken die hij dit jaar maakt er af snoeit, dan heb je volgend jaar weer geen bloei.
De bloemen van de jasmijn ruiken niet alleen lekker maar zijn ook eetbaar. Jasmijnbloemen worden in zoete gerechten gebruikt als decoratie. Ook worden ze veel gebruikt om groene thee een lekker aroma te geven. Daarnaast is jasmijn ook gezond.
Symboliek. De naam is afgeleid van het Perzische woord 'yasmin', dat 'geschenk van God' betekent. Jasmijn staat symbool voor puurheid, eenvoud, bescheidenheid en kracht.
Hoe ruikt het? Jasmijn ruikt bloemig, fruitig, dierlijk, poederig en rijk. Het kan soms bijna bedwelmend ruiken; zeker niet lieflijk of bevallig, maar juist dierlijk en wulps. Dit komt mede door de indol, een geur-ingrediënt dat van nature in jasmijnolie aanwezig is.
Het is een uitheemse soort en dus niet een plant die hier van oorsprong thuishoort, maar bovendien komen er vanuit Vlaanderen steeds meer berichten dat de soort invasief is en andere planten verdringt.
De oorsprong van de laurierkers ligt in het gebied rond de Zwarte Zee, maar ook in Iran komt de plant van nature voor. Toen de laurierkers tegen het einde van de Middeleeuwen voor het eerst als haagplant in onze streken werd ingevoerd, werd hij dus als een echte exotische haagplant gezien.
De tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik naar zijn oude benaming, is familie van de Chinese roos, die als kamerplant gehouden wordt. De plant is inheems in het grootste deel van Azië.
Inheemse planten zijn planten die van nature in Nederland voorkomen. Ze zijn zonder hulp van mensen hier terecht gekomen en goed aangepast aan ons klimaat. Als soorten al generaties lang in ons land voorkomen en zichzelf hier in stand kunnen houden, dan kunnen deze ook tot de inheemse planten gerekend worden.
Deze staat erom bekend dat hij zelfs in een natte bodem tot een indrukwekkende haag uit kan groeien. Daarom wordt de haagbeuk vaak aangeplant in tuinen waarin te veel water in de grond blijft staan voor zijn lookalike: de beukenhaag, overigens ook een inheemse soort.
Aantallen en varianten Jasmijn
De naam Jasmijn komt in Nederland rond de 9.200 keer voor als eerste voornaam, en nog eens 5.000 keer als tweede naam.
Geschiedenis. De naam 'jasmijn' komt van het Perzische 'yamin', wat 'geschenk van God' betekent. Dankzij de brede symboliek is Jasmijn ook een populaire meisjesnaam in veel culturen. De bloem van de jasmijn is bovendien het nationale symbool van de Filipijnen.
Het is een makkelijke plant die zowel in de zon als in de schaduw groeit. De kleine, gele bloemen verschijnen in december, als het zacht weer is al in november. Na de bloei volgt het kleine, eivormige blad. De slappe takken hebben het hele jaar door een groene tint, waardoor de winterjasmijn extra sierwaarde heeft.
De bloemen worden van oudsher aangewend om hun afrodiasiacwerking en hun moedermelkbevorderende werking. Daarnaast is de jasmijnbloem een antibacterieel medicijn, wordt het gebruikt om krampen mee te behandelen en is het een tonicum voor het hele lichaam.
Door haar ontstekings- remmende en krampstillende kwaliteiten kan jasmijn ingezet worden bij luchtwegontstekingen. De grootste werking heeft jasmijn echter op het psychisch/emotionele gebied. Jasmijn is een antidepressivum en maakt euforisch, verdrijft angst en werkt verheffend op het humeur.
Haal de plant los van de stok, waaraan hij gekweekt is. Bindt de ranken in een waaiervorm aan de schutting of tegen een stuk gaas. Plant hem in voedzame grond en geef hem voldoende water. Toscaanse jasmijn groeit ook goed in een pot, geef hem een ruime pot.
In het eerste jaar groeit hij vrij langzaam maar na enkele jaren kan hij wel tot 100 cm per jaar groeien. In de winter terughoudend zijn met water geven.
De jasmijn snoei je in het voorjaar als de vorst voorbij is. Een verwilderde plant heeft extra snoei nodig om verjongd te worden. Gedurende het seizoen kan je voor vormbehoud wat licht snoeiwerk doen. Er zijn tegenwoordig meerdere variëteiten van de jasmijn te koop, waaronder cultivars met gele bloemen.