In 2022 zijn er nog beveiligingsupdates uitgevoerd voor de volgende versies van macOS: Catalina, Big Sur en Monterey. De oudste van deze drie besturingssystemen is Catalina, welke in 2019 uitkwam. De oudste MacBook die op Catalina kan draaien komt uit 2012.
Gemiddeld kun je een Mac zo'n zeven jaar gebruiken. Je kunt in deze tijd nog zonder problemen je besturingssysteem blijven updaten naar de nieuwste versie. Na deze zeven jaar is je computer eigenlijk aan vervanging toe.
Kies op je Mac Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Software-update' . Om macOS-updates automatisch te installeren, selecteer je 'Werk mijn Mac automatisch bij'.
Als u een van de volgende computers gebruikt met OS X Mavericks of nieuwer, kunt u macOS Catalina installeren. Uw Mac moet daarnaast beschikken over ten minste 4 GB geheugen en 12,5 GB beschikbare opslagruimte of maximaal 18,5 GB opslagruimte bij het upgraden vanaf OS X Yosemite of ouder.
Als u de optie 'Software-update' niet kunt vinden
Als u een macOS-versie gebruikt waarin 'Software-update' niet beschikbaar is, opent u de App Store-app vanuit het Dock of in de map 'Programma's'. Klik op het tabblad 'Updates' in de App Store om te controleren op updates.
Via Apple Trade In kun je elk Apple device laten recyclen bij de Apple Store. Dit geldt ook voor devices van merken die onderdeel zijn van Apple. We zorgen er daarna voor dat je device op een verantwoorde manier wordt gerecycled of hergebruikt. Voor sommige devices kun je ook een tegoed krijgen.
In het kort: als je een MacBook normaal gebruikt (internetten, studeren, werken, filmpjes kijken) gaat een MacBook zeker acht jaar mee. In veel gevallen gaat hij zelfs nog langer mee.
Over het algemeen wordt een MacBook 7 jaar lang ondersteund met de nieuwste software updates van Apple.
In de meeste versies van macOS achterhaal je de precie versie van jouw MacBook, MacBook Air of MacBook pro eenvoudig op de volgende manier: Klik op het Apple logo linksboven op het scherm. Klik op 'Over deze Mac'. In het scherm dat nu verschijnt staat de periode waarin je iMac gelanceerd werd (bijvoorbeeld Eind 2015).
Kies 'Over deze Mac' in het Apple-menu in de hoek van het scherm. U ziet nu de naam van de macOS-versie, bijvoorbeeld 'macOS Monterey' or 'macOS Big Sur', gevolgd door het versienummer. Als u ook het buildnummer wilt weten, klikt u op het versienummer.
macOS Big Sur (november 2020) macOS Catalina 10.15 (september 2019) macOS Mojave 10.14 (september 2018) macOS High Sierra 10.13 (2017)
De naam: macOS 12 heeft de naam Monterey. Onthulling: Apple presenteerde de update tijdens WWDC 2021 op 7 juni. Downloaden: De nieuwe macOS-versie kwam op 25 oktober 2021 voor iedereen uit. Ondersteuning: De meeste Macs die op de vorige versie, Big Sur, draaien kunnen ook updaten naar Monterey.
Hardwarevereisten voor Mac
De volgende Mac-modellen zijn compatibel met macOS Mojave: MacBook (begin 2015 of nieuwer) MacBook Air (medio 2012 of nieuwer) MacBook Pro (medio 2012 of nieuwer)
Zo kun je macOS Catalina downloaden en installeren
Open de Mac App Store; Klik op het tabblad 'Updates'; Wacht tot macOS Catalina hier verschijnt en klik op 'Update'; Wacht tot de download is voltooid en volg de stappen op het scherm.
Apple biedt gemiddeld 5 jaar software-ondersteuning aan iPhones, soms 6 jaar als de hardware krachtig genoeg is. Dat is veel langer dan bij Android! In 2021 koos Apple er bijvoorbeeld voor om de iPhone 6S (2015) en de iPhone SE (2016) binnen de boot te houden. 6 jaar ondersteuning dus.
Koop in ieder geval niet de 16 inch-MacBook Pro. Deze komt uit 2019 en draait op een verouderde Intel-chip. Met andere woorden: hij is minder krachtig dan de veel goedkopere MacBook Air (met M1-chip) en kleinere MacBook Pro. Het enige mogelijke voordeel van de 16 inch-MacBook Pro is het schermformaat.
Als u macOS Mojave of hoger gebruikt, kunt u macOS Monterey downloaden via Software-update: kies het Apple-menu > 'Systeemvoorkeuren' en klik vervolgens op 'Software-update'. U kunt ook de macOS Monterey-pagina in de App Store openen met deze link: Download macOS Monterey.
Net zoals bij alle merkprodukten zijn de kosten van marketing; reclame, logo e.d. vaak hoger dan de kosten van het produkt zelf. Die kosten zijn doorberekend in de verkoopprijs van het produkt. Vandaar de hoge prijs.
Als u een upgrade uitvoert vanaf macOS Sierra of hoger, moet er voor macOS Big Sur 35,5 GB opslagruimte beschikbaar zijn om de upgrade te kunnen uitvoeren. Als u een upgrade uitvoert vanaf een eerdere release, hebt u voor de upgrade naar macOS Big Sur tot 44,5 GB aan beschikbare opslagruimte nodig.
Het verschil tussen de MacBook Pro en MacBook Air is echter vooral te merken wanneer je met zware programma's werkt, zoals Photoshop, Premiere Pro of Logic Pro X. De MacBook Pro is namelijk voorzien van een sterkere Turbo Boost en heeft daardoor een hogere kloksnelheid.
Mocht je nog een oude Apple computer op zolder hebben liggen, gooi hem dan vooral niet weg. Want misschien is 'ie wel tonnen waard! Een oude, nog werkende Apple-1 computer uit 1976 is deze week in Boston geveild voor 375.000 dollar.
Ten slotte is er een groot verschil tussen de prijzen van de iMac en de iMac Pro: waar een standaard iMac rond de €5000 kost, spendeer je aan de meeste geavanceerde iMac Pro al snel zo'n €17.000. Het doorverkopen van je oude iMac of iMac Pro aan een inkoper kan je dus aardig wat opleveren.
De macOS Mojave download kan ook mislukken als je niet genoeg opslagruimte beschikbaar hebt op je Mac. Om er zeker van te zijn dat dit het geval is, open je het Apple-menu en klik je op 'Over deze Mac'. Selecteer 'opslag' en controleer vervolgens of je voldoende ruimte op je harde schijf hebt.