Italië is een hondvriendelijk land waar net als in Nederland en België de voorschriften van de Europese Unie gelden.
Het aanlijnen van honden is in heel Italië verplicht, zelfs in parken bijvoorbeeld. De muilkorf moet altijd bij u zijn, maar de hond hoeft hem alleen te dragen als hij daarom wordt gevraagd. Op sommige plaatsen, zoals kerken en musea, zijn honden helemaal niet toegestaan. Honden zijn welkom op speciale hondenstranden.
Zijn er hondenrassen verboden in Italië? In Italië zijn er geen verboden hondenrassen. In het openbaar vervoer en bij sommige openbare gelegenheden kan je gevraagd worden om je hond een muilkorf om te doen (neem in ieder geval altijd een muilkorf mee).
Je kunt maximaal 5 honden meenemen. Honden jonger dan 15 weken oud komen Italië niet binnen. Er gelden speciale regels voor toegang vanuit niet-EU-landen naar Italië, die kunnen worden geraadpleegd bij de Italiaanse ambassade van het land. In Italië is het verplicht om een hondenriem of muilkorf te gebruiken.
In het noordoosten van Italië worden sinds oktober 2008 weer gevallen van rabiës (hondsdolheid) gemeld bij wilde dieren (vossen, dassen, herten en een marter). In 2009 is de virusinfectie ook bij enkele huisdieren (katten, honden en een ezel) aangetoond. Het gaat om de regio's Friuli Venezia Giulia, Veneto en Trento.
In absolute aantallen, maar bedenk daarbij de grote van het landoppervlak, is Rusland de koploper met 16,4 miljoen honden. Met ruim 9 miljoen staat Duitsland op plek 2, Engeland op 3 met 8,6 miljoen, en dan gevolgd door Polen, Frankrijk en Italië.
Zwitserland is een hondvriendelijk land en heeft zelfs speciale prullenbakken voor de drollen van jouw geliefde viervoeter. Aan de zijkant van de prullenbak kan je ook poepzakjes meepakken!
Vaak geldt de muilkorf in het openbaar vervoer, zo ook in Frankrijk, maar in Italië geldt dit in alle openbare gelegenheden. In sommige landen zijn 'risicohonden' zoals pitbulls en rottweilers, helemaal niet welkom. In niet-EU-landen zoals Zwitserland, IJsland en Noorwegen gelden andere regels.
Verboden hondenrassen: Pitbull, Fila Brasileiro, Tosa, Dogo Argentino, American Staffordshire terriër, Tsjechoslowaakse wolfshond en kruisingen van hond met wolf. Voor honden die een gelijkenis met deze hondenrassen vertonen zijn de officiële stamboompapieren nodig om het tegendeel te bewijzen.
Om een paspoort aan te vragen en te registreren heeft de dierenarts vanaf 1 november 2021 het UBN nodig van de eerste eigenaar. De dierenarts registreert het paspoortnummer in een van de daarvoor aangewezen portalen.
De slipketting was ook bedoeld om te corrigeren, dus wanneer de lijn strak kwam te staan dan gaf je een ruk aan de slipketting en dit zou ervoor moeten zorgen dat je hond weer naast je kwam lopen en dan hing de lijn weer los.
Verder is Oostenrijk één van de weinige landen in Europa waar alle hondenrassen welkom zijn. Er bestaat wel een lijst met honden die een hoger risico vormen, maar als jij mag je hond gewoon meenemen. In het openbaar vervoer en in de skiliften is het verplicht dat je hond een snuitje of een muilkorf om krijgt.
Specifieke rassen, honden met gekorte oren en staart zijn verboden Zwitserland in te brengen. Er kan een uitzondering op de regel worden gemaakt met betrekking tot kort verblijf.
Er is geen verplichting tot een vaste bench of kennel. Wij adviseren desalniettemin om honden en katten in autobenches, reiskennels of in een hondentuig voor de auto te plaatsen.
Aanrader voor een uitstapje bij het Gardameer, in de namiddag of avond, is een bezoek aan Borghetto sul Mincio. Het kleine idyllische dorpje is uitgeroepen tot een van de mooiste dorpjes van Italië. Je kunt er vanuit Peschiera del Garda ook met de fiets naar toe, over een mooi fietspad langs de rivier de Minco.
De lijst wordt dit jaar voor de dertiende keer gepresenteerd door Stichting Dierenhulp. Griekenland is ook dit jaar weer lijstaanvoerder, gevolgd door Spanje. Op de derde plaats staan de Nederlandse Antillen.
Een vis is een meer geliefd huisdier bij mannen (13% vs 9%). Bij mannen en vrouwen komt de vogel nagenoeg even vaak voor (6% man vs 7% vrouw). Meer vrouwen dan mannen hebben een ander huisdier (11% vs 6%). De kat (26%) of hond (25%) zijn volgens het GfK-onderzoek de meest voorkomende huisdieren.
Polen zijn echte hondenliefhebbers en zijn dan ook erg coulant wat betreft het loslopen van een hond. Alhoewel honden in de nationale parken verboden zijn, mogen ze gek genoeg wel overal komen in de natuurreservaten. In bossen en wandelgebieden staat het aangegeven of en wanneer je hond los mag lopen.
Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, wordt veroorzaakt door een virus. U kunt besmet raken via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier. Infectie is in veel gevallen dodelijk. Rabiës komt bijna overal in de wereld voor, maar de kans om de ziekte in Nederland te krijgen is klein.