Is intimidatie strafbaar?

Veel intimiderend gedrag is al strafbaar. Denk daarbij aan bedreiging en stalking. Intimidatie door het gebruik van persoonsgegevens is in de praktijk vaak niet strafrechtelijk aan te pakken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan ik aangifte doen van intimidatie?

Aangifte van bedreiging of intimidatie doe je als iemand je bedreigt met de dood, met ernstig letsel, verkrachting of aanranding. Je kunt op verschillende manieren bedreigd worden. Bijvoorbeeld op werk, op straat of via social media.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Welke dreigementen zijn strafbaar?

Strafbare bedreigingen

Bedreiging met openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, Bedreiging met geweld tegen een internationaal beschermd persoon of diens beschermde goederen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Welke bedreiging is niet strafbaar?

Bedreigingen met bijvoorbeeld gewone mishandeling (zoals: 'ik sla je in je gezicht') of diefstal zijn daarom niet strafbaar. In andere wetsartikelen in het Wetboek van Strafrecht is soms wel bepaald dat de bedreiging met andere delicten ook strafbaar is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elhannouche.nl

Is iemand Doxen strafbaar?

Advies Raad van State: maak doxing strafbaar (10 mei 2022)

De Raad van State adviseert het kabinet om doxing strafbaar te stellen. Daarvoor ligt een wetsvoorstel met onder meer het plan om een gevangenisstraf van maximaal een jaar voor doxing mogelijk te maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oneworld.nl

Strenge regels voor growshops en seksuele intimidatie wordt strafbaar in Enschede

36 gerelateerde vragen gevonden

Wat valt onder doxing?

Doxing (soms geschreven als doxxing) is de handeling waarbij identificerende informatie over iemand online wordt onthuld, zoals zijn of haar echte naam, woonadres, werkplek, telefoon, financiële en andere persoonlijke informatie. Die informatie wordt dan openbaar gemaakt - zonder toestemming van het slachtoffer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kaspersky.nl

Is doxing verboden?

Hoewel doxing gebruikt kan worden voor goede dingen, is het duidelijk dat het vaak voor de verkeerde doeleinden wordt ingezet. Toch is doxing niet illegaal. Alle informatie op het internet die toegankelijk is voor het publiek, mag officieel gebruikt worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vpngids.nl

Hoe bewijs je bedreiging?

Bewijs bedreiging

Wanneer het gaat om bedreiging van een burger, is er meer bewijs nodig. In dat geval eist de wet dat dat er naast de aangifte minimaal nog een ander bewijsmiddel ligt. Dat kan een verklaring van een getuige zijn, of een ander bewijsmiddel, zoals opname gesprek, videobeelden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op strafrechtadvocatennetwerk.nl

Wat is een verbale bedreiging?

In geval van een strafbare bedreiging, wordt dit voorgelegd aan een rechter. Dit geldt voor verbale bedreigingen: Verbale – EUR 250 boete. Een bedreiging tegen bijvoorbeeld een politieagent of het personeel van het openbaar vervoer kan verhoogd worden met 33% tot 100%.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocatenkantoorzoeken.nl

Wat gebeurt er als iemand aangifte doet?

Door aangifte te doen laat je de politie weten dat er een misdrijf is gepleegd. Zij kunnen dan een onderzoek starten naar het strafbare feit. Dit is nodig om de dader te vinden. Ook heb je meer kans op schadevergoeding als je aangifte doet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Wat is iemand bedreigen?

Als iemand dreigt je iets aan te doen, spreken we van een bedreiging. De persoon kan je bijvoorbeeld bedreigen met de dood of dreigen met geweld. Je kunt op verschillende plaatsen worden bedreigd. Bijvoorbeeld op het werk, op straat of via social media.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Hoe strafbaar is bedreigen?

Bedreiging is een misdrijf waarop naar de wettelijke omschrijving een maximale gevangenisstraf van 2 jaar is gesteld. Dit betekent echter niet dat u ook echt (zo lang) gevangenisstraf krijgt. In de meeste gevallen zal er bij een veroordeling wegens bedreiging een geldboete worden opgelegd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bedreiging-advocaat.nl

Kan je opgepakt worden voor bedreigen?

De maximale straf, is twee jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 20.500. Wanneer de bedreiging schriftelijk gebeurt en de bedreigde voorwaarden worden gesteld, is de maximale straf 4 jaar gevangenisstraf. Bedreiging met een terroristisch misdrijf kan worden gestraft met een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op problemenmetjustitie.nl

Wat te doen als iemand je intimideert?

Zij kunnen u helpen om voor uzelf op te komen en iets van het gedrag te zeggen. Of u kunt naar de politie. Als u ziet dat iemand anders geïntimideerd wordt, doe er dan wat aan. U kunt in zo'n situatie degene die intimideert erop aanspreken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op omroepmax.nl

Wat is intimiderend gedrag?

Intimidatie is een andere vorm van manipulatie. Daarbij probeert iemand je gedrag te beïnvloeden door je doelbewust af te schrikken, voor schut te zetten, bang te maken, in verwarring of verlegenheid te brengen of te verlammen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op grenswijs.be

Kun je aangifte doen zonder bewijs?

er is geen bewijs of onvoldoende bewijs. het belang van de aangifte is te klein. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een gestolen fiets. er is al te veel tijd verstreken sinds het strafbare feit is gepleegd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Wat gebeurt er na een aangifte bij de politie?

Na uw aangifte gaan we onderzoek doen. We laten u weten hoe het gaat met het onderzoek. Soms doen we dat persoonlijk. In andere gevallen sturen wij u een brief of kunt u het zelf opzoeken op uw persoonlijke pagina op politie.nl.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat kan ik doen als de politie niks doet?

De politie is in de meeste gevallen verplicht om uw aangifte op te nemen. Als u vindt dat de politie niet meewerkt bij uw aangifte, kunt bij de politie zelf een klacht indienen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nationaleombudsman.nl

Kan je aangifte doen als iemand je uitscheld?

Belediging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Smaad en laster zijn vormen van belediging en kunnen leiden tot strafvervolging. Als u iemand beledigt, kan dit leiden tot een aangifte door het 'slachtoffer'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op meld.nl

Welke straf voor bedreiging met mes?

Straffen bedreiging met een wapen

Als het enkel blijft bij het tonen van een mes, moet u denken aan een werkstraf van ongeveer 60 uren. Bij een vuurwapen stijgt de werkstraf naar 150 uren. Wanneer er sprake is van recidive binnen 5 jaar, moet u denken aan gevangenisstraffen van 5 weken tot 5 maanden onvoorwaardelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bedreiging-advocaat.nl

Wat kan de politie doen tegen bedreiging?

Als u zich bedreigd voelt, belt u de politie op 0900 - 8844 (belkosten). U hoort van de medewerker of u aangifte kunt doen en hoe u dat doet.
...
U doet aangifte als u bedreigd wordt met:
  • de dood.
  • ernstig letsel.
  • verkrachting of aanranding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Hoe lang heb je de tijd om aangifte te doen?

U heeft 3 maanden de tijd voor aangifte van een klachtdelict. In sommige gevallen start deze periode pas als u weet wie de dader is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Waar komt doxing vandaan?

Waar komt doxing vandaan? Heksenjachten zijn van alle tijden, maar doxing bestaat sinds de jaren 90, schrijft ethiekonderzoeker David Douglas. Het is ontstaan in de hackercultuur en werd gebruikt om wraak te nemen op anonieme hackers. "De term komt van 'dropping documents', of 'dropping dox' op iemand."

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nos.nl

Wat is Gedoxxed?

Doxing betekenis

Oftewel, het documenteren van de gegevens van een persoon: zijn/haar (echte) naam, adres of telefoonnummer. De spelling is gewijzigd van docs naar dox. Het woord wordt ook gebruikt als een werkwoord. “Hij is gedoxxed” heb je misschien wel eens gehoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kliksafe.nl

Kun je aangifte doen tegen pesten?

Gaat het pesten zo ver dat jij je bijvoorbeeld bedreigd wordt, kun je daar aangifte van doen. Ook smaad en laster is strafbaar. Ga daarvoor naar het politiebureau bij jou in de buurt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Populaire vragen