FEIT 1 - Inductiekoken is de veiligste manier van koken Inductie koken is de minst gevaarlijke manier van koken. Er is geen open vuur, gas kan niet gaan lekken en je kan jezelf niet branden aan de plaat. Zodra je de pan van de inductie kookplaat haalt, stopt hij met het genereren van energie. Zonder pan geen warmte.
De nadelen van koken op inductie
Niet elke pan is geschikt voor inductie, het kan dus zijn dat je wat pannen moet vervangen. Soms is de magnetische straling van een inductiekookplaat een risico voor mensen met een pacemaker. Raadpleeg daarom altijd eerst een cardioloog voor je de overstap naar inductie maakt.
Experts kookplaten
Daarnaast stappen steeds meer professionele koks over op inductie, omdat de temperatuur in de keuken een stuk lager is dan met andere kooksystemen. Bij de experts zijn nog geen gevallen bekend van brand in combinatie met een inductiekookplaat.
Onjuist geplaatst kookgerei is een van de meest voorkomende problemen bij het koken op inductie. Als u kookgerei te groot is of ver van het midden van de spoel is geplaatst, wordt het niet zo snel warm.
Veelvoorkomende problemen
Een ander veelvoorkomend probleem is wanneer de inductiekookplaat niet goed verwarmt . Dit gebeurt vaak met incompatibel kookgerei, zoals aluminium potten of niet-magnetische pannen, die niet het magnetische veld creëren dat nodig is voor directe warmte. Foutcodes kunnen gebruikers van inductiekookplaten ook verwarren.
De sterkte van het magnetische veld van de inductiekookplaat mag de blootstellingslimieten niet overstijgen, met of zonder pan op de kookzone. Bij magnetische velden onder de blootstellingslimieten zijn geen gezondheidseffecten te verwachten.
Een verkeerde pan zal je kookplaat niet kapot maken, maar kan 'm wel beschadigen of krassen. Daarnaast kan je er ook niet (goed) mee koken.
Roestvrijstalen kookgerei is compatibel met inductiekookplaten, zoals deze van het merk Whirlpool, als het een magnetische basis heeft . Roestvrij staal met een hoog nikkelgehalte werkt niet omdat het nikkel het magnetische veld blokkeert. Roestvrij staal dat magnetisch is, is ideaal voor inductiekookplaten.
Wanneer je de inductiekookplaat niet op tijd schoon maakt kunnen etensresten inbranden en kunnen er permanente vlekken ontstaan. Met onze tips is het schoonmaken van de inductiekookplaat zo gedaan.
Ook kan de inhoud van de pan droog koken en in brand vliegen. Dit gebeurt vaak als een pan onbeheerd wordt achtergelaten in de keuken. Hoewel de kans aanzienlijk kleiner is dan bij gas, kan ook bij inductie de vlam in de pan slaan.
In tegenstelling tot gas hebben inductiekookplaten geen open vlam, wat het risico op accidentele brand verkleint. En omdat het oppervlak relatief koel blijft, verbrandt u zich niet als u het aanraakt . Dat gezegd hebbende, omdat het kookgerei direct wordt verhit, kunt u zich nog steeds branden aan een pan!
Koop je een nieuwe keuken, dan kies je vaak tussen gas en inductie. En ook in een bestaande keuken kun je overstappen van gas naar inductie. Inductie is het zuinigst, met een gemiddeld verbruik van 175 kWh per jaar.Ook heeft koken op inductie de laagste CO₂-uitstoot.
Beste Koop en Beste uit de Test
In april, mei en juli 2024 is de Bosch PIV975DC1E inductiekookplaat als Beste Koop en als Beste uit de Test gekomen door de Consumentenbond. De gebruikers zijn zeer te spreken over het energieverbruik en de duidelijke en prettige bediening.
Bij inductiekoken kan de elektromagnetische straling zwakker worden als de pan groot genoeg is om de kookzone goed af te dekken. Als je een inductiekookplaat koopt, kun je kiezen voor modellen waarbij de kookzone zich automatisch aanpast aan de diameter van de pan.
Veel mensen vragen zich af of dit mogelijk is op een inductiekookplaat. Het antwoord is natuurlijk: ja!Om vlees een aantal uren te laten sudderen is het verstandig om de kookplaat in te stellen op stand 2 of 3. Plaats een deksel op de pan en laat het vlees een aantal urenlang sudderen.
Hoe bak ik een ei op inductie? Gebruik een koekenpan of hapjespan die geschikt is voor een inductie hittebron.Laat de pan eerst voldoende heet worden en gebruik goede bakolie of bakboter.Bak het ei voor 3 a 4 minuten.
Uw inductie kookplaat is zeer krasgevoelig. Zo kan een klein korreltje zout dat tussen de pan en de kookplaat komt al vervelende krassen opleveren. Met inductie matjes matjes voorkomt u dat er krasjes kunnen ontstaan.
Het grootste nadeel van een inductieplaat is dat niet alle pannen geschikt zijn. Je kunt je pannen testen door een magneet op de bodem te plaatsen. Blijft deze zitten, dan is je pan geschikt voor inductie. Blijft de magneet niet zitten dan is het tijd voor nieuwe pannen.
Glas en keramiek
Deze materialen geleiden geen elektromagnetische velden en zijn daarom niet geschikt voor inductiekookplaten.
Als je een wok op inductie gebruikt of bijvoorbeeld pannenkoekenpan gebruikt om pannenkoeken te bakken wordt de temperatuur al vrij snel hoger dan 175 graden. Gebruik daarvoor de ouderwetse roomboter of anders arachideolie. Deze zijn erg geschikt en gezond bij het gebruik van de pan op de inductiekookplaat.
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
Bij koken op inductie kijk je niet naar de hoogte van de vlam, maar naar de kookstand.Een hoge kookstand staat gelijk aan hoog vuur.Een lagere kookstand staat gelijk aan het vuur lager zetten. Een gaskookplaat bedien je met draaiknoppen.
Schoon en gezond koken: in tegenstelling tot gasfornuizen produceren inductiekookplaten geen dampen, gassen of open vlammen, waardoor ze een schonere en gezondere kookoptie zijn .