Vrijwel alle vegetarische gerechten met peulvruchten (zoals kikkererwten en linzen), groenten en pikante specerijen zijn gezond. Ook gerechten met paneer (Indische kaas), maar zonder romige saus, zijn gezond. Paneer bevat veel minder vet en meer eiwit dan andere kazen.
Dus voor de duidelijkheid: met 'Indisch' verwijzen we dus niet naar inwoners van het land 'India', waar veel mensen het wel mee verwarren. Als laatste hebben we 'Indonesisch'. Met deze term hebben we het over de oorspronkelijke bevolking, zoals Javanen, Sumatranen en Balinezen.
Indonesische gerechten hebben rijke smaken; meestal omschreven als hartig, pittig en kruidig, en combineren ook basissmaken als zoet, zout, zuur en bitter. De meeste Indonesiërs houden van heet en pittig eten, dus sambal is een belangrijke smaakmaker in de Indonesische keuken.
Met de handen, lepel en vork of met stokjes: Sommige gerechten, zoals nasi bungkus (rijst met een paar bijgerechtjes in vetvrij papier gewikkeld, vaak te koop bij streetfood stalletjes), eten veel Indonesiërs met de handen. Ook vis waar de graten nog inzitten wordt vaak met de handen gegeten.
Ondanks de vele regionale verschillen, zul je rijst in alle uithoeken van Indonesië op de menukaart zien. Niet echt verrassend. Rijst in het Indonesisch is 'nasi' en je zult ze voornamelijk in de varianten 'nasi putih' (witte, gekookte rijst) en 'nasi goreng' (gebakken en gekruide rijst) eten.
Zowel bier als wijn kan een zoete, zure of frisse toets meegeven aan een gerecht. Daarnaast versterkt de hop in je bier de kruidige smaak. Hop versterkt overigens ook de branderigheid van sambal, dus wees gewaarschuwd.
Heel er gevarieerd is het niet en veel gerechten zijn gebaseerd op rijst, vlees en groente. Ze eten hier ook veel vis, kip, geit en rundvlees. Dat zijn de belangrijkste vlees ingrediënten. Varkensvlees eten ze niet omdat het een islamitische land is.
Indische Nederlanders, ook afgekort tot "Indisch" of "Indische", zijn etnische Nederlanders met een familiegeschiedenis in het voormalige Nederlands-Indië, het huidige Indonesië.
De filmcompilaties Hoe Indisch ben jij? vormen een opmaat naar de jaarlijkse Indiëherdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag. Dan herdenkt Nederland de capitulatie van Japan in Nederlands-Indië. Hiermee kwam er definitief een einde aan de Tweede Wereldoorlog.
Betekenis ' Indisch '
Nederlanders afkomstig uit Nederlands-Indië (het huidige Indonesië) zowel Indo-Europeanen (Nederlanders van gemengde afkomst, afgekort tot Indo's) en Totok's (volbloed Nederlanders), en hun nazaten.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Volgens voedingsdeskundige Nanneke Schreurs ligt het bij het bestellen van eten niet aan wáár je bestelt, maar vooral aan wát je bestelt. "Bij een sushitent bestellen is niet per definitie 'beter' dan bij een Chinees restaurant. Overal staan gezonde en ongezonde dingen op de kaart.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Soms wordt ook nog nasi goreng als ontbijt gegeten, gemaakt van koude rijst die over was van de dag ervoor. Maar wist je dat rijst eigenlijk niet het enige hoofdvoedsel in Indonesië is? Op het eiland Madura was mais het hoofdvoedsel en nog steeds is het voor Madurezen heel normaal om rijst gemengd met met mais te eten.
Voor de balinezen vindt de belangrijkste maaltijd in de ochtend plaats zo rond elf uur. Daarna wordt wat overblijft bewaard. Mochten zij dan opnieuw honger krijgen kunnen zij hiervan eten. Daarna kopen zij de hele dag door snacks zoals gebakken banaan, zoete cake, een rijstbal of bakso.
De beste kleding om mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel.
Lekkere voorbeelden
Een IPA bijvoorbeeld is een bier dat erg hoppig met fruitige smaken is, maar ook bitter. Dit kun je combineren met gerechten met heftige smaken, zoals Mexicaans eten of Indiase curry.
Van zeevruchten tot gevogelte en van varkensvlees (bijvoorbeeld een knapperige schnitzel) tot Thais. Het allerlekkerste is viognier bij gerechten die wat rijker zijn bewerkt. Denk dus bijvoorbeeld aan de toevoeging van een romige saus of gerechten die bereid zijn met een knapperige korst (gebakken of gefrituurd).
Wijn met een laag alcoholpercentage en weinig zuren blust de hete smaak en het branderige gevoel van de curry. Klinkt dit aantrekkelijk? Schenk dan een riesling uit Duitsland of een gewürztraminer uit de Elzas. Een rosé met licht zoetje kan ook heel goed.
De Indische cultuur is een gemixte cultuur, dat is ontstaan vanuit de kolonie. Zo is een rijsttafel een typisch Indisch ding, dat komt in Indonesië bijna niet voor. Net als spekkoek. Ook zijn de Indo-Europeanen vaak protestants of katholiek, terwijl in Indonesië de meerderheid moslim is.
De Indonesische keuken kent een grote hoeveelheid kruiden. De meest gebruikte zijn: laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), kentjoer, koenjit (kurkuma, geelwortel), ketoembar (korianderzaden) en sereh (citroengras).