In een koude ruimte verbrand je meer calorieën om op temperatuur te komen en te blijven. Je stofwisseling werkt beter bij koudere temperaturen, wat ook nog eens ziekten als diabetes helpt voorkomen. In plaats van naar de sportschool gaan en rauwkost eten, kun je dus ook een uurtje verkleumd onder de dekens gaan liggen.
Als we slapen in een te koude slaapkamer, zal ons lichaam zich proberen aanpassen aan de omgevingstemperatuur. Het probeert dan de lichaamstemperatuur te corrigeren tot het een goede temperatuur aangenomen heeft. Hierdoor slaapt men lichter en wordt men sneller wakker.
Als je in een te warme slaapkamer slaapt, wordt de aanmaak van het hormoon melatonine namelijk geremd. Dit stofje vertraagt het verouderingsproces. Om er toch voor te zorgen dat je lichaam melatonine aanmaakt, kun je daarom beter slapen in een frisse kamer.
De koude lucht wordt geassocieerd met frisheid en een goede gezondheid. Én daarmee hebben de Noren het bij het rechte eind. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een frisse temperatuur in de slaapkamer een positief effect heeft op je slaap en gezondheid.
De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden.
Zodra je gaat slapen zal bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur zakken. Er wordt een stofje, genaamd melatonine, aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt. Het kantelpunt bevindt zich midden in de nacht, waardoor je lichaamstemperatuur weer langzaam zal stijgen.
De meeste mensen vinden een temperatuur die tussen de 19 en 22 graden ligt het fijnste in de woonkamer. Hoe warmer je het maakt, hoe duffer je wordt. Niet ideaal voor tijdens het werken, dus. De ideale temperatuur voor in de woonkamer ligt tussen de 20 en 21 graden Celsius.
Voordelen van slapen met het raam open
Het zuurstofgehalte in de slaapkamer ligt hoger waardoor de kans dat u wakker wordt met hoofdpijn kleiner is. Slapen in een geventileerde slaapkamer zorgt voor een betere weerstand. Door te slapen met het slaapkamerraam open zal u zich fitter voelen.
Als het lichaam sterk afkoelt, vernauwen de bloedvaten in het slijmvlies van neus en keel zich, waardoor daar minder bloed naartoe stroomt. Door die verminderde doorbloeding gaat de weerstand ook achteruit. Hierdoor kunnen de slijmvliezen in neus en keel gevoeliger worden voor een infectie.
Volgens de kou-expert kan het ervaren van (extreem) lage temperaturen je immuunsysteem versterken. Je lichaam maakt meer witte bloedlichaampjes aan, wat je weerstand verhoogt. En hoe beter je immuunsysteem werkt, hoe minder snel je ziek wordt.
Twee van de meest voorkomende oorzaken van koude voeten zijn een verminderde bloedcirculatie in de ledematen of een probleem met het gevoel van de zenuwen. Een oorzaak van verminderde bloedcirculatie is atherosclerose, waarbij de slagaders vernauwd raken door vetafzettingen en de bloedstroom in de ledematen belemmeren.
Te weinig vitamine B12
Rode bloedcellen verspreiden zuurstof door je lichaam. Als je te weinig rode bloedcellen hebt, heb je het sneller koud. Dit wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Door meer vitamine B12 in te nemen kun je dit probleem verhelpen.
Met een airco in uw slaapkamer kunt u de temperatuur op het juiste niveau krijgen en houden, zo slaapt u beter en wordt u uitgerust wakker. Wat voor u de perfecte temperatuur is, hoeft voor een ander natuurlijk niet zo te zijn. Gemiddeld ligt de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 17 en 20 graden Celsius.
“Het is onzin dat je van kou of tocht op zichzelf ziek wordt” vertelt Jan Wilschut, viroloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Verkoudheid of griep krijg je door een virus dat je van andere mensen krijgt aangeproest.”
Gelukkig zijn deze zorgen voor niks: uit onderzoek is namelijk gebleken dat je helemaal geen warme winterjas, mooie tussenjas of een zomerjas zoals een smart parka aan hoeft te hebben om wel of niet ziek te worden. Kou heeft namelijk in eerste instantie niets te maken met het feit dat je ziek wordt.
Door het koude water zakt je lichaamstemperatuur snel. Je bloeddruk en hartslag schieten even omhoog. Er ontstaat eigenlijk een soort shockreactie in het lichaam. Je hartslag wordt daarna juist iets lager.
Voordelen van slapen met open raam
Door de luchtcirculatie krijgen ziektekiemen namelijk geen kans om zich te vermenigvuldigen. Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid.
Zet zoveel mogelijk ramen open, ook overdag. Frisse lucht zorgt voor zuurstof waardoor je slaapkamer minder benauwd en bedompt is, ook in de zomermaanden. Tip voor tijdens warme nachten: zet niet alleen de ramen open, maar slaap ook met de gordijnen open zodat koele en frisse lucht ongehinderd binnenstroomt.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Tijdens strenge vorst verbruikt de gemiddelde cv-ketel circa twee kubieke meter aardgas per uur, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer € 2,- per uur aan stookkosten.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Koorts wordt in “de dikke Van Dale” gedefinieerd als een lichaamstemperatuur van meer dan 38,0°C bij ziekte, vaak gepaard gaand met vermoeidheid, snelle polsslag en ademhaling. Ondertemperatuur wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur beneden de normale temperatuur van 36,5°C.