Roomijs bevat minstens 8 % vet en 25 tot 30 % suiker en brengt per 100 g (twee bolletjes ijs) ongeveer 200 kcal aan. Worden er extraatjes aan toegevoegd zoals chocolade of koek, mag je er zeker wat calorieën bijtellen. Yoghurt vormt de basis van een ijskoude yoghurt, yoghurtijs of 'frozen yogurt'.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
IJs behoort tot de gefermenteerde producten. Dit betekent dat jouw lichaam moeilijk verteerbaar voedsel hierdoor gemakkelijker kan opnemen. De goede bacteriën in zulke producten kunnen stoffen die je spijsvertering belasten, afbreken.
Afvallen en ijsjes eten
Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën. Wie voor yoghurtijs kiest, gaat flink omhoog in het aantal calorieën: een bolletje telt 70 stuks.
Afvallen
Ja het is echt waar! IJs bevat namelijk calcium. Dit mineraal is nodig voor een goedwerkende stofwisseling. Uit een studie is zelfs gebleken dat het dagelijks eten van vetarm ijs gewichtsverlies stimuleert.
Tanden zijn zo ontwikkeld dat ze ergens doorheen kunnen bijten. Maar bij het kauwen op een ijsklontje slaat het gebit er steeds tegenaan, tot het ijsklontje breekt. Hierdoor slijten je tanden en kiezen sneller, met tandpijn als gevolg. Maar ook kan het schade aan het tandglazuur of aan vullingen en kronen veroorzaken.
Betekenis: Zin in ijs, in alle mogelijke soorten en smaken, kan wijzen op bloedarmoede en een bijhorend ijzertekort. Het verkoelend effect van ijs zou helpen tegen de pijnlijke ontsteking van de mond, een van de symptomen van bloedarmoede.
Het koelt de huid af, neemt roodheid weg en houdt de huid gehydrateerd. En dat is niet het enige: ook helpt elke dag een ijsblokje op je gezicht voor een goede bloedsomloop en laat het een frisse uitstraling achter waardoor je meer wakker lijkt.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Tips om een gezondere keus te maken
Kies voor waterijs of sorbetijs, en juist niet voor roomijs. Wil je toch een vergelijkbare smaak, kies dan yoghurtijs. Kies liever één bol in plaats van twee, om de smaak toch geproefd te hebben maar zo goed als de helft van de calorieën te schelen.
Het is wel bekend dat in een gemiddeld softijsje iets minder vet en calorieën zit dan in roomijs. Dit komt omdat er bij het maakproces van softijs lucht wordt toegevoegd. Winnaar: Softijs. Natuurlijk hangt dit af van je portie.
Ijs (2 grote bollen) bevat 358 calorieën.
Welke ijsjes minste suiker? Waterijsjes zijn de beste keus. Die bevatten namelijk geen vet en vaak minder suiker dan chocolade-, room- of yoghurtijs. En daardoor minder calorieën.
Ysco vanille light beker met stevia is een heerlijk bourbon ijs zonder toegevoegde suikers.
Vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid, bleek zien, zweten, hoofdpijn, rusteloze benen: het zijn allemaal klachten die kunnen horen bij een tekort aan ijzer in het lichaam. IJzertekort, of ijzergebrek, is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede.
Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium. Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam. Toch staat vla niet in de Schijf van Vijf. Het bevat namelijk veel suiker.
IJs is gezond!
Gezond is misschien wat overdreven, maar ijs is zeker niet ongezond. Het klopt dat er veel suikers inzitten, maar daarnaast is de basis van ijs, eieren en melk. Melk en eieren leveren belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten en aminozuren. In ijs met fruitsmaak zit vaak vitamine C.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
Er bestaat een fabeltje dat ijskoud water zou helpen om af te vallen omdat het je lichaam dwingt om harder te werken en je daardoor meer calorieën zou verbranden. 'Helaas' is dit niet waar. De koude temperaturen zorgen er namelijk voor dat de vetten in je maag stollen.
Als je ijsblokjes van hetzelfde (bron- of mineraal) water gebruikt, wordt de smaak van het water niet beïnvloed. Nadeel is dat ijsblokjes water al snel te koud maken. Op een warme zomerdag kan een glas water met ijsblokjes en een schijfje citroen of wat munt heerlijk verfrissend zijn.
Herbruikbare ijsklontjes zijn van kunststof en meestal gevuld met een zout-water-oplossing. Je kunt ze steeds weer opnieuw invriezen en gebruiken. Een andere optie zijn de stones of cubes. Dit zijn een soort dobbelstenen van speksteen, graniet, glas of roestvrijstaal.