Is intermittent fasting ongezond? Zolang je ervoor zorgt dat je buiten het vasten voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, is intermittent fasting niet slecht voor je gezondheid. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
“Uit onderzoek komt naar voren dat intermittent fasting even goed werkt voor gewichtsverlies als een dieet met minder calorieën. Daarnaast zou het vasten een positief effect hebben op cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerwaarden.
IF kan nuttig zijn voor sportliefhebbers. Trainen tijdens het vasten kan erg gunstig zijn voor vetverlies. Het vermogen om vet te verbranden wordt groter, en IF heeft een positieve invloed op het sympathisch zenuwstelsel.
Intermittent fasting kan gunstige gezondheidseffecten hebben en effectief zijn voor gewichtsverlies als je minder calorieën binnenkrijgt dan je gebruikt. De positieve gezondheidseffecten hangen samen met het gewichtsverlies. Het is niet bekend of het gewichtsverlies op de lange termijn doorwerkt.
Hoeveel kun je afvallen met intermittent fasting? Omdat je lichaam meer uren in de vetverbranding modus zit zul je sneller afvallen dan met een dieet waarbij je alleen op de koolhydraten of calorieën. Reken op gemiddeld 1,5 tot 2 kilo per week.
Het effect na 12 weken intermittent vasten (8 uur eten wat je wil en vervolgens 16 uur niets eten) is pover: slechts 3 kg of in deze groep 3% gewichtsverlies. Met een gezond eetpatroon in combinatie met meer lichaamsbeweging kan je in principe meer gewicht verliezen, toch een halve kg per week (6 kg op 12 weken).
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Het is normaal om je suf te voelen, vooral als je voor de eerste keer aan intermittent fasting doet. 'Je lichaam draait op minder energie dan normaal, en omdat vasten de stressniveaus kan verhogen, kan het ook je slaappatroon verstoren,' zegt Pan. Probeer te mediteren of andere stress-verlagende activiteiten.
Vanaf 12 uur is de insuline van de laatst genomen maaltijd verdwenen en begint de aanmaak van het groeihormoon dat vetverbranding stimuleert. Eenvoudiger gezegd: vanaf 12 uur vasten begint je lichaam voor je te werken en starten de gunstige effecten.
Gezondheidsvoordelen. Een slankere lijn is niet het enige voordeel van 16 uur vasten per dag. Ook je gezondheid vaart er wel bij. Uit verschillende studies blijkt dat vasten een gunstig effect heeft op je bloedsuikerspiegel.
Veertien uur per dag vasten is prima. Het is vooral belangrijk om rond zes uur 's avonds te eten en daarna niet meer. Eet vooral niks 's nachts en probeer ook 's morgens een beetje later te ontbijten. Een bepaalde tijd per dag niet eten geeft je darmen (en lichaam) de ruimte om te herstellen.
Langer dan enkele dagen (volledig) vasten kan leiden tot een verminderde afweer waardoor men vatbaarder wordt voor infecties. 5. Vasten kan tot een gevaarlijke daling van het bloedsuikergehalte (hypoglykemie) leiden. Dit kan onder meer bij diabetespatiënten tot ernstige complicaties leiden.
Eerst even terug naar de basis: je valt af door minder te eten dan je nodig hebt. Oftewel, een negatieve energiebalans leidt tot gewichtsverlies. Je kunt dus door periodiek te vasten aankomen én afvallen. Als je meer calorieën eet dan je nodig hebt, kom je aan.
Als je je lichaam gedurende een bepaalde periode geen of veel minder voedsel heeft gekregen, neemt de glucosevoorraad af. Tien tot twaalf uur na je laatste maaltijd is je glucosevoorraad in je bloed helemaal uitgeput en begint je lijf de voorraad in je lever aan te spreken.
Bijna vijf kilo in drie dagen tijd verliezen is toch echt wel serieus. Maar inmiddels zit het grootste gedeelte van het verloren gewicht er na 3 dagen weer aan.
Na 12 uur begint de vetverbranding.
Het moment waarop veel mensen honger krijgen en gaan ontbijten. Na 8 uur niet eten, 04:00 uur 's nachts is al het eten verwerkt en opgenomen. Twee tot vier uur daarna begint de vetverbranding te stijgen en wordt er glycogeen gespaard. Als je dus niet ontbijt ga je vet verbranden.
Het mechanisme is eigenlijk heel simpel. Je eet die twee dagen zo weinig dat je lichaam niets anders kan doen dan heel veel vet verbranden. Als we de cijfers van het 4:3 onderzoek nemen (wat niet heel veel afwijkt van het 5/2 dieet), dan zie je dat je in 12 weken meer dan 5 kilo kunt afvallen.
Tussen 10:00 en 18:00 mochten ze eten wat ze wilden en hoeveel ze wilden. De resterende uren mochten ze dus alleen water drinken of ander dranken zonder calorieën. Het onderzoek duurde 12 weken. Het dieet zorgde voor een daling van het lichaamsgewicht van gemiddeld zo'n drie procent ten opzichte van een controlegroep.
Intermittent fasting is niet zomaar een trend. Het vasten levert vele gezondheidsvoordelen op. Dankzij het extra aanmaken van het groeihormoon wordt de vetverbranding gestimuleerd. Daarnaast zorgt het hormoon Norepinephrine dat je stofwisseling versnelt, waardoor je weer meer calorieën verbrandt.
Zo'n onderzoeken tonen aan dat intermittent fasting kan zorgen voor een afname van insuline en lichaamsvet, een lagere hartslag en bloeddruk in rust en een verhoogde weerstand tegen stress en diabetes.