Als uw pols 's avonds dik, warm en/of stijf wordt, dan moet u het rustiger aan doen. Uw pols heeft dan nog hersteltijd nodig. U moet er rekening mee houden dat u zeker meer dan zes weken nodig heeft, voordat u uw pols weer redelijk goed kunt gebruiken.
Wat u verder nog moet weten
U moet er rekening mee houden dat u na de gipsperiode nog een tijd nodig heeft, voordat u de pols weer redelijk goed kunt gebruiken. Meestal is de pols stijf en moet u oefenen. Het duurt minimaal drie maanden voordat u uw pols normaal en pijnvrij kunt gebruiken.
Meestal draagt u dit gips vier tot vijf weken. U kunt uw arm niet zwaar belasten en uw pols niet bewegen. Wel is het belangrijk om uw vingers goed te bewegen zodat deze niet stijf worden. Als het gips eraf gaat is het belangrijk om een paar keer per dag hand- en polsoefeningen te doen.
Pijn. Gips heeft een pijnstillende werking, maar neemt de pijn in de eerste periode nooit helemaal weg. Daarom is het belangrijk om het aangedane lichaamdeel hoog te houden en rust te geven. Zonodig kunt u verdeeld over de dag paracetamol nemen.
Oefeningen doen
Het is goed om te oefenen met uw pols- en handspieren. Zo worden uw spieren sterker en voorkomt u stijfheid en pijn. U kunt bijvoorbeeld uw polsen buigen en strekken, een vuist maken, en de vingers strekken en spreiden. Of in een zachte bal of spons knijpen.
Herstel. Als uw pols 's avonds dik, warm en/of stijf wordt, dan moet u het rustiger aan doen. Uw pols heeft dan nog hersteltijd nodig. U moet er rekening mee houden dat u zeker meer dan zes weken nodig heeft, voordat u uw pols weer redelijk goed kunt gebruiken.
Oefening 1: De pols los maken
Buig de pols 5 keer naar voren totdat u niet verder kunt. Buig de pols 5 keer naar achteren totdat u niet verder kunt. Bij beide oefeningen de pols even een paar seconden vasthouden op maximale buiging/strekking.
Houd er rekening mee dat u meer dan zes weken nodig heeft, voordat u de pols weer redelijk goed kunt gebruiken. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van de pols zal meestal pas na drie maanden worden bereikt.
Doordat u een aantal weken met gips of een andere immobilisatie methode behandeld bent kunnen de hand en de vingers de eerste 6 weken nog regelmatig dik worden. In het begin kan bewegen pijnlijk zijn. Toch is het belangrijk dit te blijven doen.
Na het verwijderen van het gips, kan een lichte zwelling ontstaan. Deze zwelling kan in de loop van de dag nog iets erger worden. Dit is niet erg. De zwelling verdwijnt daarna weer langzaam.
Een gebroken pols is meestal pijnlijk en beweging is beperkt. Als u een pols heeft gebroken dan kunt u het volgende ervaren: Pijn in het gebied van de breuk, wat overal in de pols kan zijn, afhankelijk van welk bot is aangedaan.
Als het gips verwijderd is, zult u merken dat uw gewrichten stijf zijn. Ook zijn uw kracht en coördinatie minder goed en kunt u bewegingen moeilijker uitvoeren. Dit is normaal en zal in de eerste 6 weken na de gipsbehandeling verbeteren. Verder kunt u in het begin last krijgen van zwelling.
De eerste 6 weken mag u geen kracht zetten met uw hand, bewegen mag wel. U kunt ook niet autorijden, u bent niet verzekerd. Of u wel of niet kan werken hangt af van uw persoonlijk situatie. Overleg dit eventueel met de gipsverbandmeester.
Kort na het verwijderen van het gips kan uw lichaamsdeel opzwellen. De zwelling neemt toe in de loop van de dag en is 's avonds het ergst. Dit verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Een elastische kous kan de zwelling tegengaan.
Als algemene regel geldt dat u weer veilig kunt fietsen wanneer u beide armen volledig kunt gebruiken. Wanneer u zich onzeker voelt over fietsen, dan raden wij u aan dit niet te doen. U kunt deze regel aanhouden: de tijd die uw arm in het gips heeft gezeten, heeft u daarna ook nodig voor uw herstel.
Werken met een gebroken pols of hand
In het geval van een botbreuk is het continueren van werk dan ook minder vanzelfsprekend. In veel gevallen moet de pols of hand in het gips en is rust erg belangrijk. Toch kun je na enige tijd vaak wel weer naar kantoor, om werkzaamheden uit te voeren die wel mogelijk zijn.
Soms kan na de gipsbehandeling hulp van een fysiotherapeut nodig zijn. Hierbij kunnen de volgende klachten ontstaan: • De pijn vermindert niet maar wordt erger. Uw vingers gaan tintelen of worden dik, ondanks het goed hoog houden van de arm en pols. U kunt uw vingers niet of nauwelijks bewegen.
Bewegen is goed, maar het belangrijkste is dat u geen pijn heeft. Als het u geen pijn veroorzaakt mag u met de vingers en de hand doen wat het gips toelaat. Als u bemerkt dat de draagdoek niet meer nodig is en uw hand is niet dik meer, hoeft u deze niet meer te gebruiken. Dit is vaak al na 1 of 2 weken het geval.
Tijdens het slapen kunt u een extra kussen langs het lichaam gebruiken. Dit kan het wegdraaien van de gebroken arm voorkomen. Als u in bed gaat liggen, is een halfzittende houding aan te bevelen. Uw arm heeft dan dezelfde houding als overdag.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Het kan worden veroorzaakt door een ongunstige mechanische werking, zoals een gebrek aan stabiliteit. Ook kan een gebrek aan biologische factoren een rol spelen, zoals bloedvoorziening, levende cellen of groeifactoren in de breukzone. Soms zorgt een infectie dat een botbreuk niet geneest.
Het betreft vaak een aandoening aan de pezen of zenuwen die in de pols lopen. Vrijwel altijd komen de polsklachten door overbelasting of een verkeerde stand van het polsgewricht. Dit kan tot gevolg hebben dat bijvoorbeeld zwelling ontstaat in de Carpale tunnel (ook wel Carpale tunnel Syndroom genoemd).
Cirkels draaien met je polsen is een goede oefening om de spieren in je polsen niet alleen sterk, maar ook soepel te houden. Houd je handen voor je met je handpalmen naar beneden en draai rustig cirkels met je polsen. Draai zowel linksom als rechtsom en zowel met gebalde vuisten als met ontspannen handen.