Hydrofiel is een katoenen stof met een goed wateropnemend vermogen. Bovendien is hydrofiel ademend en vriendelijk voor de babyhuid en daardoor ook zeer geschikt voor baby beddengoed en babydekentjes.
Hydrofiel houdt van water. Met andere woorden, hydrofiel absorbeert water als geen andere stof. Het wordt gemaakt van fijn geweven katoen, is soepel en heerlijk zacht voor de tere babyhuid. De combinatie van het fijne katoen en een speciale weving zorgt ervoor dat de doeken zeer licht en ademend zijn.
Laken: de hydrofiele doeken kun je gebruiken als laken in de wieg, kinderwagen, ledikant of als onderlegger over het hoeslaken. Zo bescherm je je beddengoed wanneer je baby wat melk 'teruggeeft'. Handdoek: na het badje kun je een hydrofiele doek gebruiken om je baby af te drogen.
In tegenstelling tot een handdoek is een hydrofiele doek super zacht en kun je het tere babyhuidje er fijn mee afdrogen na het badje. Doordat de doeken zo dun zijn droog je ook gemakkelijk de oortjes, vingertjes en teentjes af. Na een voeding houd je je baby rechtop tegen je schouder zodat het een boertje kan laten.
Hydrofiel stof heeft een zeer goede vochtopname. Hydrofiel betekent ook letterlijk vriend van het water. Het is een dubbel geweven 100% katoenen stof die zacht aanvoelt en goed absorberend is. Naast babyartikelen wordt er van hydrofiele stof ook vaak kleding gemaakt.
Mousseline is ook bekend onder de naam hydrofiel. Het is een lichte en zachte geweven stof van getwist garen waardoor een herkenbare gekreukte structuur ontstaat.
Een stof is hydrofiel als het wordt aangetrokken door water en het goed oplost in water. Hydrofiel betekent letterlijk “waterlievend”, de stof houdt dus van water. Een hydrofiel deeltje is vaak gepolariseerd. De ladingen binnen het deeltje zijn niet gelijk verdeeld, daardoor kan het waterstofbruggen vormen.
Vroeger werd er vanuit gegaan, dat het extra bacterie dodend is, dat idee is achterhaald. Wel is het zo als je de vezels glad strijkt deze iets minder goed vocht opnemen. Het is dus echt aan jou zelf of je hem wel of niet wil strijken!
Hydrofieldoeken zijn multifunctioneel: je gebruikt ze onder andere als babyhanddoek, spuugdoek en zonnescherm voor de wandelwagen. Hydrofiele washandjes zijn niet per se nodig, gewone washandjes voldoen ook prima. Koop een gewone digitale thermometer.
Je kunt hydrofiele luiers wassen tot 60 of 90 graden. Ze zijn in no-time droog, want: ze zijn heel dun. Hangen je wasrekjes vol? Deze doeken kunnen ook in de droger.
Schoonmaakdoek in huis: alle vieze aanrecht- en tafeldoekjes kunnen de prullenbak in, jouw 'oude' hydrofiele doek absorbeert beter dan welk doekje dan ook. Niet alleen handig voor vochtige oppervlakken, maar ook om de boel af te stoffen.
Bij gebrek aan een badcape, kun je je kindje ook in een grote hydrofiele doek van 110 x 100 cm wikkelen. De superzachte stof is beter voor het gevoelige huidje van je baby dan een gewone handdoek. Bovendien nemen hydrofieldoeken veel minder ruimte en gewicht in beslag én drogen ze snel.
Een hydrofiele kop (polair) dat bindt met water en een hydrofobe staart (apolair) dat bindt met vet/olie. Wanneer viezigheid of olie wordt gemixt met een sopje, vormen de zeepmoleculen zich tot kleine clustertjes 'micellen' .
Hydrofiel / Mousseline
Deze stof wordt namelijk veel gebruikt voor baby-artikelen en kinderkleding, omdat Hydrofiel, ook wel Mousseline genoemd, erg goed vocht opneemt.
Je ziet het: hydrofiele luiers zijn onmisbaar in je baby-uitzet. Maar hoeveel luiers heb je nu echt nodig? Omdat je de doeken waarschijnlijk meerdere keren per dag gebruikt, adviseren wij je om in eerste instantie 12 hydrofiele doeken te kopen. Mocht je merken dat je er meer nodig hebt, dan heb je ze zo bij gekocht.
Hydrofiele doeken zijn daarom ideaal als handdoek. Ze nemen het vocht snel op en omdat de stof dun is, kun je ook in huidplooitjes en tussen de teentjes komen. De doek droogt heel snel, wat ideaal is als je aan het strand of bij het zwembad zit.
Een badcape heeft een mutsje/capuchon die je om het hoofdje van je baby doet, want via het hoofd verliest een baby het snelst warmte. Deze moet dus goed bedekt worden. Je kunt een badcape ook als omslagdoek gebruiken om je baby warm te houden in de box, tijdens het voeden of als het gewoon lekker in jouw armen ligt.
Deze tetradoeken zijn veel zachter voor de huid van jouw baby dan de stof van een normale handdoek. Met een tetradoek kan je ook gemakkelijker op de moeilijke plaatsen komen zoals tussen de kleine plooitjes en tussen de teentjes van jouw baby. Je kan ze ook gebruiken als knuffel, je leest het goed!
Hydrofiele doeken worden vaak gewassen, en het is dan dus prettig als ze ook in de droger kunnen.
Stof kan krimpen, soms wel 10-15%, zeker katoenen stoffen zoals hydrofiel. Wij adviseren daarom om de stof vóór verwerking te wassen op een kort wasprogramma op 30 gr. Gebruik geen droogtrommel voor het drogen, dit veroorzaakt extra krimp..
Strijken. Als je er zeker van wilt zijn dat eventuele nog aanwezige bacteriën gedood worden, dan kun je de babykleertjes en babyuitzet nog strijken. Om de babykleertjes mooi te houden kun je ze het beste ook binnenstebuiten strijken.
(poeder)Suiker is een hydrofiele stof omdat het wel veel C-H bindingen bevat maar toch door de aanwezigheid van meerdere O-H groepen in het molecuul, hydrofiel is.
Een hydrofiele stof is een stof die van water houdt. De stof lost goed op in water en is polair. Een hydrofobe stof is een stof die water vreest. Deze stof lost niet goed op in water en is apolair.