4. BIJWERKINGEN Zoals alle geneesmiddelen kan Hydrocortison zalf bijwerkingen veroorzaken. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen: Het meest komen voor: dunner worden van de huid; roodheid, blaarvorming en/of schilfering van de huid rondom de mond; huidstriemen; blauwe plekken (bloeduitstortingen).
Bijwerkingen tabletten, capsules en injecties
Bloed en bloedvaten: verhoogde bloeddruk, risico op bloedstolsels. Hormoonhuishouding: verminderde werking van de bijnier. Ogen: verhoogde oogboldruk, uitpuilende ogen. Maagdarmstelsel: risico op een maag- of darmzweer, opgezette buik of misselijkheid.
Daarom zal uw arts u meestal adviseren om dit medicijn niet langer dan vier weken op uw gezicht te gebruiken. Als u plotseling stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. U merkt dit aan een intens rode huid, een brandend gevoel en tintelingen. Ook op stukken huid waar u eerder geen klachten had.
Als de dosering niet goed is ingesteld of bij injecties tegen een ontstekingsziekte of allergie: de belangrijkste bijwerkingen zijn: hoofdpijn en spierpijn. Ook kunt u last krijgen van veranderingen in emoties, vochtophoping in uw benen of handen en heeft u meer kans op infecties.
Bijwerkingen van hormoonzalf kunnen zijn: Het dunner worden van de huid (atrofie) Rode vaatverwijdingen (couperose) Haartjes kunnen harder gaan groeien.
Als je de hormonen langdurig in grote hoeveelheden in het bloed krijgt, heb je ook kans op osteoporose (botontkalking). Deze systemische bijwerkingen van hormoonzalf zijn heel zeldzaam. Een hormoonzalf geeft weinig bijwerkingen.
Soms kunt u afbouwen naar nul dagen. Maar er zijn ook mensen bij wie het niet lukt om naar nul dagen af te bouwen. Dan kunt u één tot twee dagen hormoonzalf per week blijven smeren. Naast het steeds minder vaak smeren, kunt u ook afbouwen door een minder sterke hormoonzalf te gebruiken.
Met behulp van cortisone kan het afweersysteem in de huid worden onderdrukt. Zo is psoriasis bijvoorbeeld een defect in het autoimmuunsysteem waardoor foutieve signalen naar de huid worden gestuurd, bij acne en eczeem is er sprake van hevige ontstekingen. Corticosteroïden gaan de ontstekingsreactie in de huid tegen.
Cortison wordt door het lichaam omgezet in cortisol (ook wel hydrocortison genoemd). Dat is een lichaamseigen hormoon gemaakt in de bijnierschors. Cortison wordt gebruikt wanneer de eigen bijnierschors geen of te weinig cortisol aanmaakt. Cortisol speelt een rol bij de afweer (immuunsysteem), inspanning en stress.
Als je een goede huidverzorgingscrème dik op je huid smeert, werkt het niet beter. Het dik smeren van de crème kan er voor zorgen dat de huid 'verstopt' raakt. Dat kan tot gevolg hebben dat de huid niet meer goed kan 'ademen'. De te dik aangebrachte crème kan samen met dode huidcellen een laag vormen op de huid.
Hydrocortison remt ontstekingen, vermindert schilfering, jeuk en zwellingen. Dit middel is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Bij huidaandoeningen die meestal jeuken, zoals eczeem en seborroïsch eczeem. U heeft binnen een paar uur minder jeuk.
NAAM Hydrocortison zalf 10 mg/g, zalf. SAMENSTELLING Het werkzame bestanddeel van Hydrocortison zalf is hydrocortison. Het product bevat per gram zalf 10 mg hydrocortison. Hydrocortison zalf 10 mg/g bevat als andere bestanddelen (hulpstoffen): propyleenglycol, wolvet en witte vaseline.
Op het eczeem smeert u elke dag een crème of zalf. Bijvoorbeeld: cetomacrogol zalf of lanette crème. Als uw kind eczeem heeft, smeer uw kind dan elke dag helemaal in. Soms is een zalf of crème met hormonen nodig.
Te veel cortison in je bloed kan tijdelijk je gevoel en stemming veranderen. Het maakt je energieker, prikkelbaarder, rusteloos, angstig of agressief. 2. Wonden genezen minder goed en minder snel, en de kans op infecties met bacteriën, virussen of schimmels neemt toe.
De standaarddosering: 20 mg per dag
De medische wetenschap gaat tegenwoordig uit van een dosering hydrocortison van 10 mg 's morgens, 5 mg 's middags en 5 mg 's avonds.
Als u geen koorts en/of ziekteverschijnselen meer heeft, bouwt u de hydrocortison stressdosering af naar uw eigen onderhoudsdosering. Dit doet u in twee tot vier dagen, afhankelijk van de dosering en klachten. Tijdens het afbouwen neemt u de hydrocortison op de gebruikelijke tijden in.
je kan zwaarder worden, vooral in je gezicht en aan je romp: van corticosteroïden kan je meer eetlust krijgen en je vetverbranding kan veranderen. Daarnaast kan je meer vocht gaan vasthouden. een dunnere huid, traag genezende wondjes of meer blauwe plekken. jeugdpuistjes.
Wat is hydrocortison? Hydrocortison is een geneesmiddel dat lijkt op het lichaamseigen bijnierschorshormoon cortisol . Het wordt gebruikt wanneer de eigen bijnierschors dit niet of te weinig aanmaakt.
Tijdens het afbouwen neemt u de hydrocortison op de gebruikelijke tijden in. Indien de totale stressdosis 60 mg (of meer) per dag was, dan gaat u afbouwen met 20 mg per dag tot dagdosis van 40 mg, daarna 10 mg per dag tot uw onderhoudsdosis.
Klasse IV bevat de sterkste preparaten (bijvoorbeeld dermovate). Soms start de dermatoloog gelijk met een hoge klasse hormoonzalf, zodat de ontsteking in de huid (bij eczeem) snel en krachtig wordt onderdrukt.
Smeer als volgt als u zowel hormoonzalf als bijsmeerzalf gebruikt: Behandel de eczeemplekken eerst met de voorgeschreven hormoonzalf. Laat deze zalf minimaal een uur intrekken. Smeer vervolgens de hele huid in met de bijsmeerzalf.
Stress leidt soms ook tot klachten van chronische aard zoals eczeem. Eczeem is een ontstekingsreactie in de bovenste lagen van de huid. Dit ontstaat wanneer de huidbarrière is verstoord. Stress kan een oorzaak zijn van een verstoorde huidbarrière en dit kan atopisch eczeem en seborroïsch eczeem als gevolg hebben.
Minder lang en minder heet douchen kan ook eczeemklachten doen verminderen, zeker in de winterperiode. Ga in ieder geval niet te veel krabben omdat het eczeem erger kan worden. Gaat het eczeem niet over en maak je je toch zorgen om je huid maak dan een afspraak bij een dermatoloog.
Zinkoxide wordt gebruikt bij nattend eczeem, eczeem waarbij de huid vochtig is. Zinkoxide werkt indrogend, verkoelend, jeukstillend en iets samentrekkend. Hierdoor neemt de neiging tot krabben af, droogt de vochtige huid in en kan de huid sneller genezen. Voorbeelden zijn ZOK-zalf, zinkoxidesmeersel en zinkoxidepasta.
Ook verkoelende en beschermende zalven, zoals koelzalf, kunnen worden gebruikt. Als de jeuk wordt veroorzaakt door nattend eczeem, wordt juist een indrogende en verkoelende gel gebruikt, die de jeuk verlicht. Een voorbeeld is carbomeerwatergel. Zinkoxide werkt jeukstillend, beschermend en verkoelend.