De naam is afkomstig van Werner van Drakenborg, die de woonstede rond 1359 zijn naam gaf. De naam van Drakensteyn eindigt op 'steyn', hierdoor weten we dat toen het kasteel haar naam kreeg het een stenen gebouw was.
Kasteel Drakensteyn is privébezit van Prinses Beatrix. Ze kocht het kasteel in 1959 en liet het renoveren. Vanaf 1963 woonde zij daar met Prins Claus en haar drie zoons tot ze in 1981 verhuisden naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Begin 2014 heeft Prinses Beatrix weer haar intrek genomen in het kasteel.
In Kasteel Drakenstein vertoeft Prinses Beatrix al sinds 2014. Nu Klein Drakenstein te koop staat in Lage Vuursche, kan de koper buren worden van de Prinses. Het grote verschil tussen de twee rijksmonumenten is dat Kasteel Drakenstein niet zichtbaar is van de openbare weg en Klein Drakenstein wel.
De tuin van kasteel Drakenstein is (helaas) niet toegankelijk, vandaar dat er een hek omheen staat.
De naam “Lage Vuursche”
“Lage' komt van de ligging: aan de rand van de Laagte van Pijnenburg, aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Poynenborch –Pijnenburg, de naam van de familie die daar een landgoed bezat. Toponiem: eigennaam van een geografische entiteit.
Lage-Vuursche - Utrecht
In 1640 bouwt Gerard van Reede (1624-1670 ) dit achthoekige of octagonale huis. Net als bij de buitenplaats Zandbergen zijn er vermoedens dat Jacob van Campen (1596-1657) de verantwoordelijk architect is geweest. Overigens was Van Reede ook de stichter van het nabijgelegen dorp Lage Vuursche.
Dit gebied lag wat lager dan Hoge Vuursche. Vandaar de naam Lage Vuursche. De hoogte in de Vuursche varieert van 3 tot 20,7 meter (Dit laatste punt heeft al meer dan een eeuw lang een uitkijkpunt en staat bekend als "Wolfsdreuvik"). De Lage Vuursche was in de 17e eeuw een uitgestrekt heidegebied.
Sinds 2014 woont prinses Beatrix weer op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Dit kasteel kocht ze in 1959, waarna ze er – na een grondige verbouwing – van 1963 tot 1981 eerder al woonde. In 1981 verhuisde ze, met prins Claus en haar drie zoons, naar Huis ten Bosch in Den Haag.
De Koning is het staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden. Voor het vervullen van zijn functie zijn door de staat Paleis Noordeinde, Paleis Huis ten Bosch en het Koninklijk Paleis Amsterdam aan het staatshoofd ter beschikking gesteld. Paleis Noordeinde in Den Haag is het werkpaleis van de Koning.
Volgens het kadaster heeft hij in totaal 95 Amsterdamse adressen in zijn bezit, deels samen met een zakenpartner. Koning Willem-Alexander heeft het meeste bezit sinds hij in november vorig jaar landgoed De Horsten in Wassenaar kreeg van zijn moeder prinses Beatrix.
We beginnen met het Istana Nural Iman Palace, de officiële residentie van Brunei's ultrarijke sultan Hassanal Bolkiah. Het gebouw is met zijn 200.000 m2 en 1788 kamers dan wel het grootste paleis ter wereld dat gebruikt wordt als onderkomen, het is zeker niet de duurste.
Woning. Willem-Alexander woonde met zijn gezin eerst in Villa Eikenhorst op Landgoed De Horsten in Wassenaar en Voorschoten, dat sinds november 2017 zijn persoonlijk eigendom is. Op 13 januari 2019 nam hij met zijn echtgenote en kinderen zijn intrek in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.
De kleur oranje heeft te maken met de achternaam van de Beatrix: van Oranje-Nassau.
Wilt u weten op welke hoogte het maaiveld van uw postcode ligt? Bezoek dan www.ahn.nl. De waarden zijn ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP), afgerond op decimeters. De hoogten zijn afkomstig van het Actueel Hoogtebestand Nederland.
Om binnen Nederland hoogtes te kunnen vergelijken maken we gebruik van één nulpunt: het NAP. Hierdoor kunnen we zeggen dat het hoogste punt in Nederland dicht bij het Drielandenpunt in Vaals ligt met 322,38 m boven NAP. Het laagste punt ligt bij Nieuwerkerk aan den IJssel met 6,78 m onder NAP.
In Lage Vuursche zelf starten de volgende wandelingen: Kasteeltuinwandeling (3 km, rood) Wandeling rond kasteel Drakenstein in boswachterij De Vuursche. Oertijdwandeling (8,5 km, blauw) Wandeling langs oude grafheuvels en door de uitgestrekte bossen van De Vuursche.
Koning Willem-Alexander krijgt volgend jaar 6.132.000 euro.
Het eerste deel (de 'A-component') is zijn inkomen. Daarvan kan hij boodschappen en andere noodzakelijke dingen kopen. Van het tweede deel (de 'B-component') kan hij zijn directe personeel betalen, maar ook zijn kosten om er goed uit te zien als koning.
Er worden onder meer een fitnesszaal, een spa en een kapsalon gebouwd. De fitnesszaal komt in het huisje bij de tennisbaan en het zwembad, op deze plek is in de jaren 80 een schuilkelder aangelegd (34 x 22 meter).
Paleis Huis ten Bosch is niet toegankelijk voor publiek. Je kunt het paleis wel zien liggen als je over de Bezuidenhoutseweg rijdt, of een wandeling of fietstocht maakt door het Haagse Bos. Als je geluk hebt, zie je hier leden van de koninklijke familie het landgoed via de oprit binnengaan dan wel verlaten.
De koning van Spanje Juan Carlos woont samen met koningin Sofia in hun paleis, Palacio de la Zarzuela, in het noorden van Madrid.
Palacio Real is het Koninklijk Paleis van Madrid. Dit paleis is het werkpaleis van de koning van Spanje, Felipe VI. Het is het grootste koninklijke paleis ter wereld met een oppervlakte van 135.000 m² en 3418 kamers die verdeeld liggenin vier vleugels rond een patio.
Paleis het Loo
Het paleis ligt op Kroondomein Het Loo, het grootste landgoed van Nederland. Al in 1685 lieten stadhouder Willem III en zijn vrouw, de Engelse koningsdochter Mary Stuart, het paleis bouwen. Toen zij in 1689 de Engelse troon bestegen, lieten ze passend bij hun nieuwe status ook prachtige tuinen aanleggen.