HR++ glas is per definitie niet dikker dan dubbelglas. De extra coating van HR++ glas wordt aan de binnenkant van het glas aangebracht en ook het edelgas draagt niet bij aan extra dikte. Bij het vervangen van oud dubbelglas door HR++ zal het in de praktijk echter vaak voorkomen dat het HR++ glas wel dikker is.
De gemiddelde dikte van HR+++ is 42 millimeter.
De glasdiktes variëren van 4 mm buiten en 4 mm binnenblad, de 4-4 variant, tot 6 mm buiten en 6 mm binnen, de 6-6 variant. Dikker glas kan op aanvraag.
De mate van isolatie
Niet alleen de ramen zelf maar ook de tussenruimte of spouw is van invloed op de isolatiewaarde of U-waarde van het glas. Bij HR+ glas gaat het om een minimale tussenruimte van 6 mm. Voor HR++ geldt een minimale spouwruimte van 14 mm.
Hoe dik is thermopane? Bij Thermopane glas is de dikte van de spouw maximaal 12 mm, inclusief het glas 18 mm.
Is uw ruit al erg oud (20 jaar of ouder) dan is de kans erg groot dat u nog oud dubbel glas heeft. Het is verstandig om dit te vervangen voor beter isolerend dubbel glas: HR++ glas. Dit glas houdt uw warmte binnenshuis en zorgt ervoor dat er minder kou binnendringt.
FINEO-glas is echter veel lichter en dunner dan tripleglas. Dit maakt FINEO-glas vaak de voordeligste oplossing bij renovatie- en restauratieprojecten. Met het dunste dubbelglas FINEO kun je de authentieke uitstraling behouden en kun je tegelijkertijd het comfort in je woning verhogen naar hedendaags niveau.
Als je normaal dubbel glas vervangt door HR++ glas scheelt dat bij een temperatuurverschil van 30 graden (binnen 20, buiten -10) 828 W (12 x 30 x 2.3 = 828 W). Per dag is dat een besparing van 19.87 kWh.
Omdat triple glas een extra glasplaat en spouw bevat, is het dikker en extra zwaar. De dikte van triple glas varieert van 28 millimeter tot 40 millimeter breed. HR+++ glas is per vierkante meter ongeveer 10 kilogram zwaarder dan normaal dubbelglas.
Het woord zegt het al: enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet, dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar niet altijd triple glas. Vacuümglas is wel mogelijk. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk. Voor monumenten is er speciaal isolatieglas.
Dubbel HR++ glas met een opbouw van 5/15/4 bestaat uit een glasplaat van 5 mm, een spouw van 15 mm en weer een glasplaat van 4 mm. In totaal is er dus een glasdikte van 9mm. Dus heb je 1 m2 HR++ glas met de opbouw van 5/15/4, dan wordt dit gewicht als volg berekend: 1m2 x 9 mm x 2,5 kg = 22,5 kg.
Dankzij de functie in de app 'Calculate glass thickness' kun je de binnen- of buitenzijde van dubbel of drievoudig glas gewoon scannen door de lange zijde van een smartphone onder een hoek van 45° tegen het raam te houden. Met deze functie kun je glasdiktes meten van 4 tot 15 mm.
HR++ glas is per definitie niet dikker dan dubbelglas. De extra coating van HR++ glas wordt aan de binnenkant van het glas aangebracht en ook het edelgas draagt niet bij aan extra dikte. Bij het vervangen van oud dubbelglas door HR++ zal het in de praktijk echter vaak voorkomen dat het HR++ glas wel dikker is.
HR++-glas heeft een extra isolerende folie, maar deze is onzichtbaar. Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas.
De grootte van het raam
Met dikker glas kun je grotere ramen vullen. Is het raam groter dan 10 m2, dan heeft het glas een dikte nodig van meer dan 30 mm. Voor kleinere ramen (bijv. minder dan 3 m2) is een isolatieglas dikte van 24 mm voldoende.
Doordat drie dubbel glas in staat is om veel zonlicht op te vangen, is een goede zonwering onmisbaar. Driedubbel glas is vele malen zwaarder dan dubbelglas, waardoor niet elk kozijn het ruit kan dragen.
Is driedubbel glas nuttig? Driedubbel glas, oftewel triple glas of HR+++ glas, is het beste op het gebied van glas. Driedubbel glas zorgt voor de beste isolatie in jouw woning. Met HR+++ glas bespaar je van alle glassoorten het meest op je energierekening en daarmee verdien je de investering terug.
Bovendien gaat dubbel glas ongeveer 20 tot 25 jaar mee en kan daarna lek raken. Bij lekke ramen loopt de isolatiewaarde terug en neemt soms ook de doorzichtigheid wat af. Als een ruit stuk is, worden bij voorkeur alle ramen tegelijk vervangen om kleurverschillen te voorkomen.
Deze besparing wordt niet één keer gerealiseerd, maar wel ieder jaar opnieuw waardoor de gemaakte investering zichzelf eigenlijk automatisch zal terugverdienen. De terugverdientijd van dubbel glas kan echter aanzienlijk variëren.Ze loopt dan ook uiteen van 4 tot in het slechtste geval 8 jaar.
Kiest u voor HR++ glas, dan isoleert u uw woning tegen geluid en tegen de kou van buitenaf.
Isolatie ramen en deuren: in een doorsnee woning bedraagt het warmteverlies via ramen en deuren ongeveer 15% van het totaal. Isolatie vloeren: goed voor ongeveer 10% van het totaal warmteverlies. Ventilatie: kan oplopen tot 20% van het totale warmteverlies.
Gewoon dubbel glas, HR++ glas of HR+++ glas
Hoe meer plussen, hoe beter het glas isoleert en hoe meer energielasten je kunt besparen. Op dit moment is HR++ glas de meest gekozen glassoort. HR+++ glas (triple glas) is het beste glas om te isoleren die momenteel op de markt is.