Sneak preview 2: Dankzij de snelle bouwmethodiek is houtskeletbouw is sommige gevallen goedkoper dan traditionele bouw. Hout is echter wel duurder dan bijvoorbeeld staal of beton, en dus is houtskeletbouw niet per definitie goedkoper.
De levensduur van een woning met houtskeletbouw heeft een levensduur van minimaal 75 jaar. Misschien denk je dat houtskeletbouw meer onderhoudt nodig heeft, maar dat valt wel mee. Als je de buitenkant ook van hout zou maken, zou je deze slecht eens in de 5 tot 7 jaar van een nieuw laagje verf of beits te voorzien.
Geluidsoverlast? Veel geïnteresseerden vragen zich af of houtskeletbouw niet erg gehorig is. Zeker bij meerlaagse woningen is het aan te raden om een zwevende dekvloer als verdiepingsvloer te laten leggen. Het vermindert contactgeluid tot een aanvaardbaar niveau.
Een houtskeletbouw is niet duurder dan een traditionele bouw, maar ook niet goedkoper. De prijs zit dus op hetzelfde niveau. Bij een houtskeletwoning krijg je wel heel wat extra voordelen. Met stip op één: je woning is voor dezelfde prijs beter geïsoleerd en luchtdichter en dus een pak energiezuiniger.
Vindt een huis met houtskeletbouw ook een groot risico. Daarom is het krijgen van een hypotheek voor zo'n huis niet altijd even makkelijk. Dit heeft vooral te maken met de duurzaamheid van het hout. De kwaliteit gaat achteruit wanneer het niet goed onderhouden wordt en daardoor verliest het huis snel zijn waarde.
Is een houten woning duurder dan een woning gebouwd in steen of beton? Nee, een houten woning is doorgaans (veel) goedkoper dan een traditioneel gebouwde woning. Dit wordt grotendeels veroorzaakt doordat er veel minder manuren nodig zijn voor het bouwen van een houten woning.
Houten huizen zijn koud, gammel, gehorig, brandgevaarlijk en lelijk. Ze rotten al snel weg, hebben veel onderhoud nodig en gaan minder lang mee dan stenen huizen. Bij de eerste de beste storm waaien ze om en bij een overstroming drijven ze weg.
In principe kunnen bij houtskeletbouwwoningen dezelfde funderingstechnieken gebruikt worden als bij de traditionele stenen bouw. Te denken valt aan bijv. een strookfundering, funderingsplaat of een paalfundering of een andersoortige funderingen.
Traditioneel metselwerk: de kracht van traditie
Bouwen op de traditionele manier – met dragende binnenmuur, spouw en gevel - is nog altijd veruit de populairste bouwmethode bij bouwers én aannemers.
Houtskeletbouw kost ongeveer evenveel als klassiek bouwen, maar er zijn meer mogelijkheden om de prijs te drukken. Tijdswinst: een houtskeletwoning is sneller klaar, je wint daarmee niet alleen op werkuren, maar je kan sneller verhuizen (en hoeft misschien minder lang te huren).
Houtskeletbouw kent nagenoeg geen beperkingen. Hout valt immers onder de noemer “ecologisch verantwoord materiaal dat perfect recycleerbaar is”. Dat natuurlijke materiaal is bovendien energiezuinig, gemakkelijk verwerkbaar én licht. Houtskeletbouw is tot vijf maal lichter dan een traditioneel gebouwd huis.
Bouwen met hout is goed voor het milieu en circulair, en je kan hout goed combineren met bouwmaterialen als beton en staal. Experts zien dus veel kansen in houtbouw.
Voor houtskeletbouw is de bouwpakketprijs ca. € 300,- per m3 voor een woning van ongeveer 400 m3 en ca. € 280,- per m3 voor een woning van ongeveer 600 m3.
De voordelen van hout
Niet voor niets zijn Noorse huizen zo vaak van hout: het is een natuurlijk materiaal dat prettig ruikt en mooi kleurt. Een massief houten buitengevel biedt veel mogelijkheden voor een speelse bouw en afwerking, heeft een nostalgische uitstraling en geeft binnen een gezellig gevoel.
De minimale levensduur van een houten huis is 50 jaar. Dat van een stenen woning is 120 jaar. Meer dan de helft korter dus.
Duurzame, volledig recyclebare materialen
Bij houtskeletbouw wordt er gebruik gemaakt van duurzame en volledig recyclebare materialen. Bomen nemen hun hele leven lang CO2 op uit de atmosfeer, jonge bomen zelfs meer dan oudere bomen, na oogst van de bomen blijft de CO2 levenslang opgeslagen in het hout.
Houtskeletbouw wordt vaak toegepast in gebieden waar veel hout beschikbaar is, of gebieden die niet over voldoende steenachtige materialen beschikken. De bekendste vorm is het vakwerk, dat sinds de middeleeuwen in Midden-Europa en op de Britse eilanden eeuwenlang de belangrijkste bouwmethode voor woonhuizen was.
Vaak goedkoper dan steenbouw
Hout is een minder zwaar bouwmateriaal, en speciale funderingstechnieken zijn dan ook minder vaak nodig. Bovendien bespaar je ook op eventuele huur- en arbeidskosten, omdat een houtskeletwoning al na enkele maanden klaar is.
Levensduur van een huis: 55 tot 500 jaar
Van Nunen baseert zich op een onderzoek uit 2008 onder bouwers, corporaties, beleggers en aannemers. Die gaven toen een hele ruime range voor de mogelijke levensduur van een huis. “Een huis kan tussen de 55 jaar en 500 jaar mee, kregen we toen terug van experts.”
Over het algemeen heeft hout weinig onderhoud nodig. Een stofdoek volstaat doorgaans. Vingerafdrukken wis je weg met een licht bevochtigde zeemlap, wrijf er daarna nog eens over met een droge stofdoek. Let op met water!
Levensduur tussen 50 en 300 jaar
Afhankelijk van de afwerking, de locatie en het onderhoud van het huis zal een houten woning zeker tussen de 50 en 300 jaar meegaan. Zelfs al zou u de buitenkant van het houten bouwobject geheel onbehandeld laten, dan zal de woning nog zeker tientallen jaren staan.
Als u dus een houten huis of een houten chalet wilt bouwen, is het raadzaam eerst contact op te nemen met de gemeente en te controleren of uw bouwplan past binnen de welstandsnota. Heeft u een bouwvergunning nodig, dan wordt uw bouwplan door de gemeente getoetst aan de welstandsnota.