De stijging van de houtprijzen is begin 2022 doorgezet. In 2021 steeg de houtprijs harder dan ooit tevoren, eind 2021 stagneerde de prijs enigszins.
De houtprijs zal in 2022 doorstijgen. Hout is op dit moment extreem schaars. De achterstand in de beschikbaarheid van hout die in 2021 is ontstaan, de Russische exportbeperkingen en nu ook de ingrijpende oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de eerder genoemde EU sancties creëren een uitzonderlijke situatie.
De hoofdoorzaak van de stijgende prijzen is nog steeds de COVID-19 pandemie. Deze heeft er voor gezorgd dat de productiecapaciteit bij de zagerijen is teruggeschroefd, omdat er minder medewerkers tegelijkertijd konden werken. Daarnaast heeft de Verenigde Staten hoge importheffingen ingevoerd voor Canadees hout.
Voor het derde kwartaal van 2021 wordt er een stijging in de prijs van hout verwacht. We verwachten echter een gemiddelde stijging van 15% op Douglas producten en 20% op Vuren producten.
Op 7 mei 2021 was de houtprijs $1700 per 1.000 board feet. Een board feet staat gelijk aan 2,35 kubieke meter. Je betaalde een hoge houtprijs. Ter vergelijking: op 14 juni 2021 zakte de houtprijs per 1000 board feet naar minder als $900.
De houtprijzen zullen in 2022 wederom dynamisch zijn. In 2021 steeg de houtprijs harder dan ooit. Na een kortstondige stagnatie van de houtprijs eind 2021 zal de houtprijs in 2022 doorstijgen. De import van hout uit Rusland was sinds 1 januari 2022 al bemoeilijkt door sancties van de Russische overheid.
In 2020 en 2021 zijn de prijzen van hout flink gestegen, inmiddels dalen ze weer. De prijsstijging was niet alleen het gevolg van de coronacrisis, maar juist een mix van verschillende oorzaken.
Hardhout heeft dan een levensduur van circa 25 jaar, douglas hout 15 tot 20 jaar, geïmpregneerd vuren of grenen 10 tot 15 jaar en bij vuren of grenen wat niet geïmpregneerd is, maar alleen voorzien is van een beits of olie, is dit nog iets minder.
Lariks Douglas hout schaarste
De vraag is groot, het aanbod is beperkt. Dit komt ook door een stijgende vraag van andere landen en dat soms de bossen te drassig zijn om stammen te zagen.
Niet alleen hout is schaars. Ook aan staal voor staalconstructies is een tekort. In de winkel van de professionele bouwmaterialenhandel zijn ook simpele producten absent. Een verfbeugel in een standaardmaat bijvoorbeeld is niet meer te vinden.
Misschien heb je er al wat over gehoord of gelezen; er dreigt wereldwijd een (groot) tekort te ontstaan aan hout. De oorzaak ligt enerzijds in een combinatie van een verlaagde productie door de coronacrisis en anderzijds de “kluswoede” van de afgelopen periode.
Jaarlijks groeit er één miljard m3 hout bij en de oogst bedraagt slechts 600 miljoen m3/jaar. Er is dus geen tekort aan hout, het Europese bos groeit zelfs.” Meer houtbouw maakt volgens Nabuurs en Schelhaas weinig uit voor de houtvoorraad.
Hoe komt het dat de transportkosten zo hoog zijn? Dat komt mede door corona. Veel houtzagerijen zijn een poos dicht geweest en kampen met personeelstekorten waardoor ze de vraag naar haardhout nauwelijks aankunnen. Daarnaast is er weinig retourvracht naar Oost-Europa.
Een kuub droog, losgestort hout kost ongeveer 90 euro. Een kuub droog gestapeld hout, wat ongeveer twee keer zoveel is, kost circa 200 euro.
De prijzen van bouwmaterialen zijn in anderhalf jaar al flink gestegen en het einde is nog niet in zicht. Het gaat om staal, hout, glas en beton en baksteen, en om producten als kit, kranen, pvc-buizen, tegels en dakpannen.
Hout, staal, maar ook eindproducten zoals isolatiemateriaal en PVC hebben de afgelopen maanden een extreme prijsstijging laten zien. Ter illustratie: stalen kokers en buizen zijn sinds december 2020 bijna in prijs verdubbeld.
Het grootste verschil zit in hem toch wel in de prijs. Douglas hout is een stuk goedkoper ten opzichte van eikenhout. Het kan zeker de helft schelen. De reden dat eiken zoveel duurder is, is omdat eiken duurzamer is dan douglas.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Het verschil tussen Douglas hout en hardhout zit hem ook in de duurzaamheidsklasse. Douglashout heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat wel 10 tot 15 jaar mee! Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 is gaat zo'n 25 jaar mee.
Vergeleken met andere houtsoorten als Douglas hout is vurenhout vaak het goedkoopste hout om aan te schaffen. Dit komt ook omdat vurenhout het meeste beschikbaar is in vergelijking met de andere houtsoorten. Houtmarkt heeft standaard een groot assortiment vurenhout beschikbaar voor een scherpe prijs.
De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Welk hout werkt het minst? Alle soorten hout kunnen kromtrekken. Hout met een open celstructuur zoals vuren zal sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar of Lariks. Teakhout trekt het minste krom.
Overal hoor je dat de kosten voor materialen en arbeid dé reden zijn voor de stijgende bouwkosten. Onderzoek wijst echter uit dat de kosten van materialen en arbeid de afgelopen jaren eigenlijk niet sterker zijn gestegen dan daarvoor. Jarenlang liepen de kosten voor materiaal en arbeid niet in verhouding.
De moeilijke verkrijgbaarheid en onzekerheid in grondstoffen en halffabricaten doen de prijzen stijgen en ook de hoge kosten van energie, dat voor veel materialen een substantieel deel van de kosten is, zorgen voor stijgende prijzen.