Het bestaat voornamelijk uit glucose en fructose, maar bevat ook sporen van vitamines, mineralen, antioxidanten en enzymen. Deze voedingsstoffen geven honing een voorsprong qua gezondheid ten opzichte van suiker. Daarnaast stijgt je bloedsuikerspiegel van honing minder snel dan dat het doet van suiker.
Honing kan elke dag worden geconsumeerd.Het is een natuurlijke en gezondere zoetstof in vergelijking met geraffineerde suikers. Echter, vanwege de calorische waarde is het belangrijk om het met mate te eten. De aanbevolen hoeveelheid honing per dag varieert per persoon.
Honing kan sporen bevatten van de clostridium botulinum-bacterie. Omdat de darmflora van een baby nog niet helemaal ontwikkeld zijn, zou dit gevaarlijk kunnen zijn. Stuifmeelpollen worden vaak ingezet als middel bij hooikoorts, omdat het histamine kan verlagen. Bij sommige mensen heeft het echter een averechts effect.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier.
Als u honing boven de 40 tot 45 graden verwarmt, worden de enzymen vernietigd. Laat uw thee daarom eerst afkoelen tot drinktemperatuur voor u honing toevoegt. Honing in de thee is dus niet gezonder dan suiker. Overigens is het nog gezonder als u thee drinkt zonder suiker.
Rauwe honing bevat sporen van vitaminen, mineralen en antioxidanten, wat het een klein nutritioneel voordeel geeft ten opzichte van suiker. Hoewel deze voedingsstoffen minimaal zijn in een typische portie, biedt honing nog steeds meer gezondheidsvoordelen dan gewone suiker .
De gevoeligheid van honing
Echter, deze waardevolle enzymen zijn erg gevoelig voor hitte. Wanneer honing wordt blootgesteld aan temperaturen boven de 40-45 graden Celsius, beginnen deze enzymen af te breken. Dit betekent dat de meeste gezondheidsvoordelen van honing verloren gaan als je het toevoegt aan te hete thee.
Het antwoord op de vraag of honing tot gewichtstoename leidt, is niet eenduidig. Het hangt af van de hoeveelheid en frequentie van consumptie. Honing bevat koolhydraten en natuurlijke suikers, die calorieën leveren, maar als het in moderatie wordt geconsumeerd, kan het een gezond onderdeel van je dieet zijn.
Laat u niet misleiden door witte suiker te vervangen door honing of agave, want ze hebben in principe hetzelfde effect . Sterker nog, overmatig suikergebruik kan leiden tot andere problemen dan verslaving … zoals diabetes of leverziekte.
Honing is goed voor je darmen. Met name de donkere honingsoorten houden je darmflora in balans. Bijen voegen eigen spijsverteringsenzymen toe aan de honing. Hierdoor wordt honing goed verteerd zonder de stofwisselingsorganen te belasten.
De World Health Organization (WHO) adviseert niet meer dan 2 eetlepels (ongeveer 25 tot 30 gram) honing per dag. Deze hoeveelheid helpt om van de voordelen van honing te genieten zonder het risico op een te hoge suiker- en calorie-inname.
Uit gepoolde analyse bleek dat honing het totale cholesterolgehalte verlaagde met statistische significantie (gemiddeld verschil [MD]: -14,97 mg/dl, 95% BI: 19,61 tot -10,32). Honing werd geassocieerd met een statistisch significante toename van de high-density lipoproteïne (HDL)-gehaltes (MD: 1,78 mg/dl, 95% BI: 0,68 tot 2,88).
Niet alle supermarkthoning is nep, maar je loopt wel een groter risico op vervalsingen. In een recente uitzending van de Keuringsdienst van Waarde bleek dat maar 4 van de 15 geteste honingmerken in de supermarkt echte honing waren. De overige 11 bevatten toevoegingen zoals suikersiroop.
Honing is rijk aan antioxidanten
In 2003 hebben wetenschappers ontdekt dat de consumptie van boekweithoning de hoeveelheid antioxidanten in het bloed verhoogde. Daarnaast toonde een andere studie bij zowel ratten als mensen aan dat de substantie antioxidanten bevat die kunnen helpen om een hoge bloeddruk tegen te gaan.
Wat doet honing voor vrouwen? Dagelijkse consumptie van honing helpt om normale testosteronspiegels te behouden, de reproductieve gezondheid te verbeteren, stemmingswisselingen te verminderen en de hormonale balans te verbeteren . Honing helpt ook om het metabolisme te verhogen, wat helpt bij het afvallen.
Conclusie: yoghurt met honing is volgens de onderzoekers een gezonde combinatie die je regelmatig kunt eten. De twee voedingsmiddelen vullen elkaar goed aan. Honing is uiteraard wel een toegevoegde suiker. Maar omdat het iets zoeter is dan gewone suiker, hoef je er niet veel van toe te voegen om de zoetheid te krijgen.
"Zowel honing als tafelsuiker zorgt dus voor een sterke stijging van je bloedsuikerspiegel en veroorzaakt cariës. Daarom staan ze ook niet in onze voedingsdriehoek. Honing bevat wel meer water dan suiker, zo'n 17% terwijl dat bij tafelsuiker slechts 1% is.
Honing bestaat uit fructose, glucose en andere suikers
Honing is een geconcentreerde koolhydraatoplossing die een mix van eenvoudige en complexe suikers bevat. De twee belangrijkste suikers in honing zijn fructose en glucose. Australische honing bevat doorgaans 36-50% fructose en 28-36% glucose, afhankelijk van de bloemenbron [1,5].
Verminderen van suikerinname kan veel verrassende gezondheidsvoordelen opleveren, van een betere huid tot een lager risico op diabetes . "We hebben het over potentiële verbeteringen binnen dagen of weken, niet maanden of jaren." Verminderen van uw consumptie van toegevoegde suikers kan talloze gezondheidsvoordelen opleveren, van een beter humeur tot een langzamere veroudering.
Bedenk echter dat honing een soort suiker is, dus het consumeren ervan zal uw bloedsuikerspiegel doen stijgen. Het eten van grote hoeveelheden honing, vooral consistent gedurende een lange periode, kan bijdragen aan gewichtstoename en uw risico op ziekten zoals diabetes type 2 of hartziekten vergroten ( 15 ).
Mensen met hooikoorts kopen vaak bloemenhoning. Stuifmeelkorrels of bijenpollen zijn een superfood, die talrijke essentiële voedingsstoffen bevatten. Bloemenhoning is pure onbewerkt honing van de imker.
Warme melk met honing
Uit tryptofaan kan het lichaam serotonine maken, een stofje in de hersenen dat je helpt in slaap te vallen. Iets zoets als honing in de warme melk, vergroot de opname van het aminozuur tryptofaan.
Hoewel honing gezonder is dan geraffineerde suiker, betekent dit niet dat je onbeperkt honing kunt eten. Het regelmatig overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan bijdragen aan gewichtstoename en een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Daarnaast wordt aanbevolen om de toegevoegde suikerconsumptie te beperken tot minder dan 10% van uw dagelijkse calorieën , en dat geldt ook voor honing. Wees u bewust van hoeveel u aan uw thee toevoegt en hoeveel kopjes u per dag drinkt ( 27 ).
Vaak wordt aangenomen dat Manuka honing de gezondste honing is. Echter toont onderzoek aan dat bijvoorbeeld Nederlandse Heidehoning net zo effectief is. Nazomerhoning (een variant op de heidehoning) heeft bijvoorbeeld de meeste anti-oxidanten en mineralen.