Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Er wordt weleens gezegd dat honing gezonder is dan normale suiker, omdat het door bijen wordt gemaakt en dus natuurlijk is. Toch is honing niet beter (of slechter) dan normale suiker. Honing is en blijft een vorm van suiker, net zoals kristal- of rietsuiker.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Honing is rijk aan antioxidanten
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Je kan natuurlijk gewoon de suiker vervangen door honing, agave siroop, dadelsiroop en rijstsiroop; dan doe je ongeveer 100ml honing per 100g suiker, maar moet je wel de hoeveelheid vocht in het recept aanpassen.
Energie. Rauwe honing zit werkelijk propvol met koolhydraten. Deze stof heeft de kracht om je die extra kick te geven die je nodig hebt om de dag mee door te komen zonder de uiteindelijke crash op te lopen die je kan krijgen na het nuttigen van energiedrankjes. Honing is bovendien ook nog eens erg goed voor je lichaam.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Honing heeft een geneeskrachtige werking door de enzymen, aminozuren, vitamines, eiwitten en mineralen die erin zitten. Daarnaast zitten er probiotica in. Dat zijn bacteriën die erg goed zijn voor de darmen. Je kunt de honing zowel inwendig als uitwendig bij huidklachten gebruiken.
Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken.
Als we nu gaan kijken naar de samenstelling van honing, zien we dat dit bestaat uit 38% fructose, 31% glucose, 10% andere suikers en 17% water. Dit betekent dat honing voornamelijk monosachariden of 'snelle koolhydraten' bevat.
Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om Sukrin of Stevia te gebruiken. Met deze suikervervangers kun je gewoon lekker blijven bakken en koken zonder je zorgen te maken over je gezondheid.
- Honing bevordert de spijsvertering: honing werkt licht laxerend en vochtafdrijvend, en kan dus helpen bij tijdelijke constipatie. Daarnaast biedt honing ook verlichting bij maag- en darmontstekingen.
Honing zou beter zijn dan gewone suiker, maar je lichaam verwerkt alle suiker op dezelfde manier. Het gele goedje zou ontstekingsremmend zijn, maar die claim is nooit bevestigd. Dan heb je nog al die soorten; acacia-, lavendel- of oranjebloesemhoning? Inderdaad met verschil in smaak, geur en kleur.
Verhit honing niet boven de 40 graden!
Hoge temperatuur maakt de kostbare enzymen kapot. Wacht daarom even tot je warme drank op drinktemperatuur (of nog iets koeler) is en roer er dan pas honing door. Zo profiteer je optimaal van de gezonde eigenschappen van honing.
1 Bescherming tegen ziektes en verlagen cholesterolgehalte
Net als een hoge bloeddruk en een laag gehalte van het 'goede' HDL-cholesterol. Uit onderzoeken blijkt dat het gebruik van honing LDL-cholesterol met 6 tot 11 procent kan verlagen. Daarnaast zou honing het 'goede' HDL-cholesterol verhogen met zo'n 2 procent.
Het boost je immuunsysteem
Honing heeft eigenschappen die bacteriën doden en is een sterke antioxidant. Een glas warm honingwater per dag geeft je immuunsysteem ongetwijfeld een flinke boost.
Natuurlijke suikers
,,Het vervangen van suiker door honing heeft weinig zin als het je gaat om afvallen. Het wordt door het lichaam gezien als dezelfde stof: koolhydraten die worden omgezet in vet. Een goede vervanging is bijvoorbeeld zoetstof, deze bevat geen kilocalorieën'', zegt Visser.
Honing kan een hoge bloeddruk helpen verlagen omdat het kalium, magnesium en zink bevat, die helpen het natriumgehalte van het bloed te reguleren. Honing bevat ook vitamine B6, die de bloedsomloop verbetert en helpt het hart gezond te houden.
Rauwe honing is ook heel erg gezond voor huid, haar en nagels. Honing hydrateert de huid, helpt veroudering van de cellen tegen te houden en misschien nog beter: honing bestrijd bacteriën. Tevens zit rauwe honing vol antioxidanten en bestaat het uit helende enzymen.
De beste manier om het branderige gevoel te verminderen is het innemen van rauwe honing. De kleverigheid van honing zorgt namelijk voor een extra beschermlaagje over het maagslijmvlies, waardoor de zure oprispingen afnemen. Daarom is honing nuttig bij de behandeling van maagklachten.
Honing zit bomvol vitaminen en mineralen. Honing zit vol met vitaminen en mineralen. Zo bevat honing vitamine B3, vitamine B2, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
De Zoete Zon bijenhoning van Aldi wordt als beste beoordeeld. Ook de honing van Melvita en Langnese wordt beter door de testers beoordeeld dan de overige merken honing. Best Getest – Een troebele donkere honing met een sterke volle beetje graan en sherryachtige smaak.
Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren. Hierna nemen de enzymen in honing af en wordt de honing donkerder en stroperiger. Op het moment dat bijen nectar uit bloemen halen en dit in de honingraten stoppen, bevat de nectar 80% water. Bijen dikken de honing middels ventilatie terug tot 20%.