Nochtans is hondshaai een erg smakelijke, magere vis waarvan de bestanden in de Noordzee zeer gezond zijn. VLAM gaf al het goede voorbeeld door hem vorig jaar tot vis van het jaar te bombarderen, om zo de consumptie te stimuleren.
Je kon ze kopen zonder vel, als warm gerookte stukken of ingelegd in het zuur. Maar in 1993 verdween de zeepaling uit de handel: toen kwam het Koninklijk Besluit dat vanaf dat moment de benamingen voorschreef, waaronder vis verkocht mocht worden. Hondshaai aanprijzen als 'zeepaling' was fraude, volksverlakkerij.
Hondshaai is een kraakbeenvis, behoort tot de orde van de grondhaaien en is familie van de kathaaien. Ze leven van het zuiden van Noorwegen tot helemaal in Senegal en het westen van de Middellandse Zee.
Hondshaaien vormen geen scholen, maar leven solitair. Ze zijn vooral in de schemering en 's nachts actief. De hondshaai zoekt zijn voedsel – dat voornamelijk uit schaal- en schelpdieren, wormen en kleine visjes bestaat – op de zeebodem.
20€/kg.
Hoe smaakt haai? "Vleesachtig, vergelijk het maar met bijvoorbeeld botervis, het is nog steviger dan tonijn. Je zou kunnen zeggen, het is echt een vis om in te bijten."
Om te beginnen trekt de echte zeepaling nooit de rivieren op, hij blijft aan de kust hangen. Ten tweede heeft de zeepaling een uítstekende snuit. Zijn bovenlip steekt uit boven zijn onderlip, bij de rivierpaling is dat net omgekeerd, die heeft een Habsburgse lip.
De belangrijkste reden dat er in de Noordzee zo weinig haaienaanvallen voorkomen, is dat de haaien de voorkeur geven aan diep water. Hun prooien, zoals haring en makreel, leven vooral in open zee, en daarom is er voor de haaien in de Noordzee geen reden om naar de kust te komen.
Haaien zijn heel gegeerd omwille van hun vlees, hun vinnen en hun kraakbeen. De Europese markten worden bevoorraad met haaien afkomstig van visserijen uit de Noord-Atlantische Oceaan, maar eveneens met grotere haaien die door de Europese vloot in alle oceanen ter wereld worden gevangen.
Zintuigen Haaien kunnen redelijk goed zien en proeven, maar ze kunnen nóg beter ruiken. Eén druppel bloed ruiken ze al op meer dan 1 kilometer afstand. Haaien voelen ook trillingen. Op zijn zijkanten zitten gaatjes die zeer kleine trillingen in het water kunnen voelen.
Alle hamerhaaien eten octopussen, (inkt)vissen en kreeftachtigen. Grote hamerhaaien zijn bovendien gek op pijlstaartroggen. Die hebben een gifstekel, maar grote hamerhaaien slikken die door zonder er last van te hebben. Ook vallen grote hamerhaaien soms kleinere haaien aan die ze vervolgens opeten.
De witte haai leeft vooral in koude en meer gematigde zeeën en in alle grote oceanen, van de Atlantische tot de Grote Oceaan en leeft voornamelijk in water met een temperatuur tussen de 12 en de 24 graden.
De zeeduivel is een straalvinnige vis uit de familie van zeeduivels. Deze vis wordt ook wel hozemond, staartvis of lotte genoemd. Samen met de zeewolf is deze vis een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten.
Walvisvlees smaakt in de verte een beetje naar vis, maar het lijkt vooral heel erg op rundvlees. Het is smaakvol, niet heel mals, maar wel lekker.
Risico voor de gezondheid
Haaien slaan gifstoffen op in hun lever en vlees en het is bekend dat hun vlees een van de hoogste gehaltes bevat van de gifstof methylkwik, dat vooral erg schadelijk is voor zwangere vrouwen en kleine kinderen.
Hoe smaakt walvisvlees? Tranig en zout, volgens kenners. Het meeste walvisvlees wordt gerookt en gezouten. Het is donkerrood en lijkt een beetje op runderrookvlees of paardenrookvlees, maar dan met een visolie-achtige bijsmaak.
de witte haai of mensenhaai (Carcharodon carcharias) de tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) de stierhaai (Carcharhinus leucas) de zandtijgerhaai (Carcharias taurus).
De witte haai is de gevaarlijkste haaiensoort die er bestaat en wordt ook wel de mensenhaai genoemd. Deze soort is namelijk verantwoordelijk voor de meeste slachtoffers. De eerste witte haaien ontstonden tientallen miljoenen jaren geleden. De mannetjes worden gemiddeld zo'n 3.20 meter lang.
De grote witte haai is een van de meest gevreesde roofdieren van de zee – en met reden. Deze haai heeft namelijk de meeste haaienaanvallen op zijn geweten – op enige afstand gevolgd door de agressieve tijgerhaai en stierhaai.
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Palingen eten wormen, garnalen en zelfs kleine vissen, maar meestal doet hij zich tegoed aan muggenlarven en andere kleine ongewervelden dieren. Hij gaat vooral op zoek naar voedsel als het begint te schemeren en dat kan de hele nacht doorgaan, totdat het weer licht wordt.
We kunnen stellen dat de beste tijd voor paling einde van de lente, begin zomer en de vroege herfst zijn met als goede tweede de ganse zomer. Beste uren zijn de schemering tot enkele uren na middernacht. Bewolkt weer is een must.
Een nationale delicatesse in IJsland, maar eigenlijk is de vis zo giftig dat hij maanden moet rotten voor hij eetbaar wordt. De geur is weerzinwekkend, de smaak werd ooit beschreven als “een in urine gedrenkte matras”.
Verder bezit zeeduivel geen graten, alleen een dik bot in het midden. Je kan deze vis o.a. marineren, stoven, bakken en pocheren. Eén tot twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid. Zeeduivel is een magere vis die veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat.
Hoe smaakt zeewolf? Het visvlees van zeewolf is wit, stevig en sappig en heeft een zachte zoete smaak. Doordat de zeewolf zich voedt met schelpdieren en krabben, heeft hij een fijne- en uitgesproken smaak.