Bij een hielspoor is er op het echobeeld of een rontgen foto een kalkspoor te zien bij de aanhechting van de peesplaat op het hielbeen, dit kalkspoor zie je niet bij een peesplaat ontsteking. Hierdoor kan de behandelmethode ook veranderen om de hielpijn klacht te verhelpen.
Of u hielspoor heeft, wordt veelal vastgesteld door het lichamelijk onderzoek en te kijken naar de gedragen schoenen. Soms wordt een röntgenfoto of een echo gemaakt om een eventuele zwelling van het peesblad te zien en om andere oorzaken van de pijn te kunnen bevestigen.
Bij een peesontsteking en hielspoor kunt u een stekende pijn in de hiel bij rust en activiteit ervaren.
Bij hielspoor heeft u pijn onder de hiel bij staan en lopen.
Echografie is uiterst geschikt om een hielspoor aan te tonen, om daarvoor naar het ziekenhuis te gaan en daar een röntgenfoto te laten maken is niet nodig, tenzij de dokter vermoedt dat de pijn in het hielbot zelf veroorzaakt wordt, zoals met een breuk of een groeiende massa in het bot of juist het ontstaan van een gat ...
De klachten van peesplaatontsteking lijken erg op hielspoor
Mensen met peesplaatontsteking noemen vaak een branderig en stijf gevoel. Bovendien is de pijn het ergst als je een tijdje niet in beweging bent geweest.
Hielspoor begint vaak met een peesplaatontsteking. Wanneer er scheurtjes in de pezen zijn ontstaan dan probeert het lichaam dit zelf te genezen. Als dit genezingsproces lang duurt dan kan hierdoor verkalking optreden. Door de verkalking probeert het lichaam de aanhechting van het bot met de pees te verstevigen.
Blijf ook de adviezen uitvoeren, zoals niet heel lang staan of lopen, goede schoenen dragen en niet op blote voeten lopen als dit uw klachten erger maakt.
Hielspoor gaat meestal vanzelf over. Dit kan een aantal maanden tot een jaar duren.
Hielspoor Behandeling
Vooral als je nog niet lang hielspoor hebt kun je het met zelfhulp goed behandelen. Denk dan aan rust nemen, rekoefeningen doen en goede schoenen dragen. Ook simpele middelen als de Strassburg Sock en inlegzooltjes helpen vaak. Anders moet je naar een arts.
Neem 3 tot 4 keer per dag paracetamol in; dit werkt vaak goed bij deze klachten en heeft weinig bijwerkingen. Anders kunt u NSAID's zoals naproxen, ibuprofen en diclofenac nemen tegen de pijnklachten. Deze pijnstillers hebben wel bijwerkingen. Overleg altijd met uw huisarts welke medicatie u mag slikken.
Er zijn veel manieren om hielspoor te behandelen. Fysiotherapeuten kunnen onder andere dry needling, massages en shockwave-therapie inzetten. Deze behandelingen stimuleren o.a. de doorbloeding, waardoor de peesplaat sneller kan genezen.
Door goede schoenen voor hielspoor te dragen met schokdemping bij de hak vermindert de pijn en tegelijkertijd neemt ook de spanning op de betreffende pees af. Zo wordt de oorzaak weggenomen. Kies Wolky-schoenen met een zachte verende zool zoals bijvoorbeeld de Roll Moc-, UP²-, Wally- of de Blocks-lijn.
Het kan 3-6 maanden duren voordat de enkel helemaal is genezen. Dat is lekker duidelijk. Helaas staat er voor hielspoor niet zo'n duidelijke hersteltermijn. Je hoeft ook niet 100% rust te houden, dat zou niet goed zijn.
Warmte zal de pezen onder uw voet ontspannen en kan er tevens voor zorgen dat de pijn afneemt.
In principe kun je wel wandelen met hielspoor maar het hangt er vooral vanaf hoe ernstig je klachten zijn. Het is zeker aan te raden om in beweging te blijven en aanvullend hielspooroefeningen te doen om de bloedsomloop te verbeteren – zonder de voet te belasten.
Steunzolen bij Hielspoor
Deze zolen beïnvloeden de stand van uw voeten en zorgen voor een optimale drukverdeling. Hiermee krijgt de overbelaste pees onder uw voet meer rust en kan de pijn afnemen. Daarnaast geeft de podotherapeut een klachtgericht schoenadvies, dat past bij uw hielspoorklachten.
Te lang doorlopen met hielspoor is schadelijk en kan ervoor zorgen dat u langer dan gebruikelijk behandeld moet worden. Welnu gelukkig is er ook goed nieuws! Hielspoor is namelijk zeer goed te behandelen met de revolutionaire shockwave therapie van Rayer Healthcare.
Reuma, diabetes, overgewicht, stofwisselingsziekten en hormonale dysbalansen beïnvloeden de prognose voor hielspoor negatief. Ook dagelijkse stress zorgt voor hormonale dysbalans, waardoor het herstel wordt belemmerd. Choleterolverlagers, ontstekingsremmers en antibiotica hebben mogelijk ook invloed op het herstel.
De meeste mensen krijgen het advies om rustig aan te doen. Of nog stevigere schoenen te dragen met steunzolen. Misschien vermindert de pijn, maar je haalt de oorzaak er niet mee weg. Je hielspoor blijft of verergert zelfs.
Wat is het? Vaak zijn een verhoogde druk- en belastingsgevoeligheid de eerste symptomen van een beginnende hielspoor; bij het opstaan 's ochtends, na langere tijd zitten of na lichamelijke inspanning. Bij niet behandelen kan dit uitgroeien tot een chronische aandoening.
De klachten zijn meestal hetzelfde, maar bij hielspoor wordt de ontsteking veroorzaakt door een stukje uitstekend bot aan de onderkant van je hielbeen. Bij peesplaatontstekingen is dat niet het geval.
Hielspoor ontstaat door overbelasting. Door de orthopedische steunzolen wordt overbelasting gereduceerd omdat de pees welke ontstoken is, in zijn functie ondersteund wordt. Indien er een abnormale stand is van de voet wordt dit ook gecorrigeerd door de steunzolen (holvoeten/platvoeten).
Het heeft een sterk ontgiftende en ontzurende werking en het helpt bij pijnlijke spieren en pezen. Neem een week lang dagelijks een voetenbadje met epsomzout en laat het zijn werk doen. Het zal hielspoor niet genezen maar de pijn wellicht verlichten.
Trauma: soms kan hielspoor van het ene moment op het andere ontstaan, bijvoorbeeld als je met de hiel op een scherp steentje stapt. Geen demping in de schoenen. Overgewicht (soms door zwangerschap)