De kans dat een huishouden in Nederland dit jaar thuis een brand meemaakt is 1 op 65. Reden voor de Brandweer en de Brandwonden Stichting om Nederlanders brandpreventie- en vluchttips te geven.
Terwijl de risico's eigenlijk alleen maar zijn toegenomen, geeft de gemiddelde MKB'er vreemd genoeg brandpreventie niet altijd de hoogste prioriteit. Uit kostenoverweging, maar ook vanuit gemakzucht.
Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 7000 woningbranden. Volgens de stichting duurt het gemiddeld 8 minuten, voordat de brandweer ter plekke is.
Vuur verspreidt zich namelijk razendsnel. Binnen 2 minuten kan een flinke brand ontstaan die u niet meer zelf kunt blussen. En binnen 5 minuten kan uw huis volledig in brand staan. De materiële schade kan enorm zijn, om maar niet te spreken over lichamelijk letsel.
De vier meest voorkomende oorzaken van brand in huis zijn: Elektrische apparaten. CV-ketel of meterkast. Koken op gas.
Alle elektrische apparaten ontwikkelen warmte wanneer ze worden gebruikt. Om brand in elektrische apparaten te voorkomen is het belangrijk dat de apparaten vrij van stof blijven. Moderne televisies zullen niet zomaar in brand vliegen. Ze zijn veilig, ook als ze op de stand-bystand staan.
Een brand in een wasdroger ontstaat vaak door stof in het apparaat. Stof kan vlam vatten door bijvoorbeeld een gloeiend verwarmingselement, een defecte motor of vonkende contacten. Vonken kunnen ontstaan als metalen onderdelen (van kleding) tegen elkaar komen.
Met de digitale scan 'Hoe veilig is mijn huis' en de 'Veilig Wonen Scan' van het Politiekeurmerk Veilig Wonen controleren bewoners zelf eenvoudig hoe veilig hun woning is. Daarnaast zien ze wat ze kunnen doen om hun veiligheid te verbeteren. Na invullen van de scan ontvangen deelnemers direct persoonlijk advies.
Wist jij dat in Nederland jaarlijks 1 op de 67 woningen door brand worden getroffen? Dit komt neer op ruim 100.000 woningbranden per jaar. Van deze woningbranden zijn er gemiddeld 47 fataal, wat betekent dat er tenminste 1 dodelijk slachtoffer is...
Spontane zelfontbranding is mogelijk bij onder meer plantaardige en dierlijke oliën (zoals lijnzaadolie en visolie). Maar ook bij verven en lakken op basis van lijnolie, lijmen of vluchtige oplosmiddelen, houtskool en houtkrullen. Vooral de combinatie van olie en textiel vormt een groot brandrisico.
Uit recent onderzoek is gebleken dat een aantal Bosch, Siemens, Neff en Constructa vaatwassers brandgevaarlijke onderdelen bevatten. Een elektrisch onderdeel van een aantal versies machines van de eerder genoemde merken kan oververhit raken. In zeer zeldzame gevallen kan dit zelfs tot brand leiden.
Elektrische draden, die tegen elkaar aankomen, apparaten of kabels die beschadigd zijn, te dunne bedrading en verkeerd montagemateriaal zijn allemaal redenen voor een kortsluiting in de meterkast. En kortsluiting is weer een veel voorkomende oorzaak van brand in huis.
Elektrische apparatuur kan om verschillende redenen niet brandveilig zijn, zeker als het warme weer al een tijdje aanhoudt. Goedkope ventilatoren zijn vaak niet gemaakt voor langdurig continu gebruik. De motor kan oververhit raken en daardoor kan er kortsluiting ontstaan. Daarmee neemt het risico op brandgevaar toe.
De wasdroger is ook het elektrische apparaat waar de meeste branden in ontstaan. Als de wasdroger in brand vliegt heeft u pas laat door dat er brand is en is de kans groter dat de brand zich kan uitbreiden naar de rest van de woning. In de meterkast ontstaat 2% van alle woningbranden.
Branden veroorzaakt door defecte huishoudelijke apparatuur:
Wasdroger 12%; Vaatwasser 11%; Oven 8%;
Brandonderzoek heeft al een paar keer aangetoond dat er een brand ontstond door een leeslampje. Sommigen hebben een klemmetje waarmee je ze kunt vastzetten op de rand van je bed. Daarbij is de kans aanwezig dat de lamp langzaam opzij valt. Als de gloeilamp dan op beddengoed terecht komt, ontstaat vaak brand.
Rook is de grootste boosdoener. Het is een opstijgend mengsel van gassen, dampen en roetdeeltjes. Rook is een van de gevaarlijkste componenten van vuur. Door de snelle verspreiding en giftigheid van rook is het de belangrijkste doodsoorzaak bij een brand.
Plantaardige vezels, bijvoorbeeld katoen, vatten makkelijker vlam dan dierlijke vezels, zoals wol. Synthetische vezels, zoals bijvoorbeeld polyester, vatten juist moeilijker vlam, maar bij contact met vuur smelten ze wel. De smeltdruppels kunnen op die plekken brandwonden veroorzaken.
BHV'ers zijn opgeleid om een beginnende brand te kunnen blussen. Het kan voorkomen dat de brandhaard zich in een ruimte bevind die afgesloten is met een deur. Dan pas je de deurprocedure toe.