Rozenbottel is de vrucht van de rozenplant. Rozenbottel vormt zich na de bestuiving van de bloemen in het voorjaar en wordt een rijpe vrucht in het najaar. Bij Hibiscus wordt de bloemkelk van de éénjarige Rosselle plant gebruikt.
Welke gezonde eigenschappen heeft deze kruidenthee? Rozenbottel is een echte vitamine C-bom. Hibiscus is een krachtig anti-oxidant en kan gebruikt worden tegen een hoge bloedruk en slechte cholesterol. Hij verbetert de vetstofwisseling en geeft verlichting bij maagproblemen en kriebelhoest.
Verder staat deze theesoort bekend als drank die bloedstelpend werkt, verzachtend werkt, de spijtvertering bevordert, verkoelend en kalmerend is. Het element gezondheid speelt derhalve een belangrijke rol bij de keuze voor deze thee. Dit kan zowel preventief werken als ondersteunend bij een fysieke aandoening.
Wanneer je de thee vanwege de gezondheidsvoordelen drinkt, dan is het advies om 2 of 3 koppen per dag te drinken. Wanneer kun je beter geen hibiscusthee drinken? Bij normaal gebruik (meerdere koppen per dag, bereid met 1,5 gram Hibiscus) is hibiscus een veilig kruid.
Hibiscus heeft een friszure smaak en staat bekend om haar geneeskrachtige werking. Het werkt laxerend en vochtafdrijvend en bevat het veel vitamine c. Hibiscus is geschikt als onderdeel van een detox. Ook lekker als gezonde ijsthee.
Het drinken van hibiscusthee helpt bij een hoge bloeddruk en kan daarbovenop je cholesterolgehalte verlagen. Dit betreft de slechte cholesterol in ons lichaam, namelijk de LDL-cholesterol.
Thee met een rode gloed
Hibiscus sabdariffa en Hibiscus sinensis zijn de soorten waar thee* van kan worden gemaakt. Pluk de bloemen als ze net helemaal open zijn. Reken op 2 bloemen per kop. Laat de bloemblaadjes 10-15 minuten trekken in heet water dat net van de kook is en zeef ze er dan uit.
Hibiscusthee is een kruidenthee die wordt gemaakt door delen van de hibiscusplant te laten trekken in kokend water. Het heeft een bittere en zure smaak die lijkt op die van cranberries en kan zowel warm als koud worden genomen.
Verschillende delen van de tuinhibiscus zijn eetbaar. De jonge bladeren kunnen rauw en gekookt worden gegeten, rauw een welkome aanvulling in een salade en gekookt bereiden zoals spinazie. De bloemen zijn ook eetbaar, prachtig als kleurrijke garnering of in de salade.
Bij Intratuin vind je diverse soorten van de Chinese roos, waaronder de Hibiscus syriacus en de Hibiscus rosa sinensis.
Ook vandaag de dag wordt het voor veel doeleinden gebruikt naast het gebruik van hibiscus in thee. Zo is de bloemkelk ideaal voor het aan de kook brengen van water. Tevens wordt hibiscus gebruikt als kleurstof en smaakmaker en voor in shampoo en andere cosmetica producten.
De Hibiscus staat symbool voor uitzonderlijke schoonheid, vreugde, genegenheid, liefde en geluk. Dit is ook niet zo gek als je kijkt naar het uiterlijk van de plant en dan met name de prachtige bloemen in allerlei kleuren.
Rozenbottelthee is het aftreksel van rozenbottels, de vlezige vruchten van een roos. Rozenbottels zijn rood, oranje, paars of zwart en variëren in vorm van rond tot flesvormig.
Haaruitval verminderen: groene thee of zwarte thee. Haargroei stimuleren: groene thee, hibiscusthee. Haar versterken of verdikken: zwarte thee. Roos bestrijden: groene thee, brandnetelthee.
In Suriname worden de kelken van Sjoeroe gekookt in water met suiker. Vervolgens ontstaat er een thee die ter verkoeling wordt gedronken. Bovendien helpt het volgens de traditionele Surinaamse volksgeneeskunde bij hoge bloeddruk, een feit dat wordt bevestigd door hedendaagse wetenschappelijke inzichten.
Hij houdt van een beschutte, zonnige plek, maar liever niet in de volle zon. Dan kan het gebeuren dat de bloemknoppen verdorren en je daardoor niet kunt genieten van de volle bloemenpracht. In de herfst laat de plant zijn blad vallen. Als kamerplant is de hibiscus een lastige plant om te verzorgen.
De Hibiscus heeft prachtige grote bloemen en bloeit lang en uitbundig, van juli tot oktober. Elke bloem afzonderlijk bloeit maar enkele dagen, maar omdat de struik zo vol met knoppen zit, heb je toch heel lang plezier van deze heester! In de winter verliest de Hibiscus zijn blad.
Ze de Hibiscus op een plek met veel licht. Het liefst niet heel de dag in direct zonlicht, maar ze stelt een ochtendzonnetje zeer op prijs. Als het buiten warmer is dan 15 °C kan de Hibiscus ook op je terras of balkon gezet worden. Overwinteren doet ze wel liever binnen.
Hibiscusthee kent vele gezondheidsvoordelen en wordt onder andere aanbevelen bij een hoge bloeddruk en een te hoge cholesterolgehalte. De Hibiscus is een plant die vooral in de mediterrane gebieden voorkomt en is zeer rijk aan antioxidanten, wat een positieve invloed op de gezondheid heeft.
Dit heb je nodig: ca. 2 volle handjes sjoeroe (bloemkelken van de Hibiscus Sabdariffa), 250 gram suiker, 1 liter water. Optioneel: sap van een 1/2 lemmetje of een stukje gember (2 cm), 1 steranijs. Dit moet je doen: Breng water en de sjoeroe (en de optionele ingrediënten) aan de kook in een pannetje.
Dat kan een ovenrek zijn bijvoorbeeld. Leg hierop een schone droge thee- of kaasdoek (de stof moet zo glad mogelijk zijn om 'kleven' te voorkomen). Leg de blaadjes naast elkaar en leg hierop weer een doek tegen het stof of bovengenoemde vliegenbezoekjes. De hibiscus.
De hibiscus heeft frisgroen blad en bloeit vanaf juli tot in het najaar. De klokvormige bloemen hebben of enkele of dubbele bloemblaadjes en zijn vaak groot en prachtig om te zien. De hibiscus bloeit in de kleuren violetblauw, rood, lichtpaars en wit.