Scheuren ontstaan wanneer de krimpkrachten groter worden dan de sterkte van het beton. Dit kan gezien worden als een wedloop tegen de klok tussen twee verschijnselen: de verdamping van water en de verhoging van de sterkte van beton. Dit geldt ook voor betonnen elementen die niet kunnen vervormen.
De belangrijkste regel om scheuren te voorkomen is: bescherm je betonvloer. Dat kan met een extra coating of beschermlaag die over jouw betonvloer wordt gegoten.
Krimpscheuren komen voornamelijk door, de naam doet al iets vermoeden, het krimpen van materialen. Doordat veel materialen tijdens het (ver)bouwen vocht vasthouden en over het algemeen een lange periode koud zijn, komt dit vocht er pas uit tijdens het verwarmen. En als materialen vocht verliezen, krimpen ze.
Het meest gebruikte middel is epoxyhars. Epoxyharsen bieden een zeer sterke hechting en herstellen niet alleen de scheuren in het beton, maar verbeteren zelfs de constructie van het beton. De oorspronkelijke waterdichtheid en sterkte van het beton kunnen zodoende weer worden gerealiseerd.
Hoe lang er nabehandeld moet worden hangt af van de volgende factoren: De sterkteontwikkeling van het beton in het werk. De temperatuur in het betonoppervlak. Bij temperaturen boven 5°C en samengesteld met een normaal cement, is, voor beton geleverd in milieuklasse XC1, nabehandeling gedurende een halve dag voldoende.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen. Een dampdichte vloeistof, op het oppervlak aanbrengen.
Betonrot komt vaak voor in betonelementen die het einde van hun levensduur hebben bereikt, of wanneer het element niet goed ontworpen is of de wapening niet juist uitgevoerd werd, ook tijdens de levensduur. Wanneer de betonlaag die de wapening omhult te klein is spreekt men van een te kleine dekking.
Betoncorrosie of "betonrot" is o.m. het roesten van het wapeningsstaal van beton. In de 70-er en 80-er jaren werd soms gebruik gemaakt van calciumchloride om het harden van het betongietsel te versnellen, bijvoorbeeld door de firma's Kwaaitaal en Manta.
Scheuren in het stucwerk zijn ongevaarlijk en gemakkelijk op te lossen. Deze brengen de constructie niet in gevaar. Vaak ontstaan ze door de werking van de muren na de bouw. Scheuren in het metselwerk kunnen gevaarlijk zijn als het om een dragende muur gaat.
Scheuren in de muren kunnen meerdere oorzaken hebben. De scheuren kunnen ontstaan door verzakking, droogte, door bomen die dichtbij het huis staan, door trekspanningen of door de constructie van met name de fundering van de woning zelf.
Een kleine scheur binnenshuis maakt niet zoveel uit, die kan niet veel kwaad. Het is natuurlijk niet fraai, maar hoeft niet met spoed verholpen te worden. Wanneer de scheur breder wordt en de 2 muurvlakken van elkaar gaan wijken is het een signaal om op te letten.
In een zandcement dekvloer zullen altijd scheuren voor komen. Tijdens het drogingsproces zal het zandcement altijd een bepaald krimp veroorzaken. Wanneer er geen vloerverwarming is opgenomen in de vloer, zullen de scheuren tijdens de drogings-fase ontstaan en zijn te zien als kleine scheurtjes.
Thermische uitzettingscoëfficiënt: 10 x 10-6 per °C. Per meter lengte krimpt de plaat: 25 x (10 x 10-6) m = 0,25 mm/m.
- beton heeft een lage treksterkte maar een hoge druksterkte en draagt daarom de drukkrachten over op bijvoorbeeld de fundering. In op buiging belaste platen en balken ligt het wapeningspercentage in de praktijk ongeveer tussen 0,2 à 0,6 % bij platen en 0,5 à 1,2 % bij balken.
Vocht zorgt voor roest
Als vocht de kans heeft om bij het wapeningsstaal te komen dan zal dit gaan roesten. Door de roest word het gewapende beton uit elkaar gedrukt wat vervolgens gaat scheuren en afbrokkelt. De constructie is nu zwakker en kan zelf door gaan buigen.
Roest in gewapend beton, ofwel betonrot, kan gevaarlijke consequenties hebben. De stevigheid en betrouwbaarheid van het aangetaste bouwdeel neemt af. Dit heeft uiteraard een negatieve invloed op de constructieve veiligheid van het object. Het tijdig signaleren en repareren van betonrot is dus ontzettend van belang.
Voordat je een gat gaat vullen, verwijder je eerst loszittend beton en ander steengruis. Vervolgens meng je de mortel, vul je het gat en egaliseer je het zodat het past bij de omringende structuur. Beton heeft tijd nodig om uit te harden, houd daarom de reparatie enkele dagen vochtig voor een sterkere bevestiging.
De keuze voor welk soort muurvuller hangt af van diverse factoren. Koop een muurvuller bij Praxis als je snel klaar wilt zijn of kies er eentje die extra stevig is. Het ligt ook aan het oppervlak waar je op wilt werken, zoals muur, beton of hout. Zo kun je kiezen voor allesvullers, gipsplaatvullers of houtvullers.
Beton storten met regen wordt pas problematisch als het water zich vermengt met de betonspecie of in het oppervlak kraters slaat. Bij een vlak oppervlak dat in het zicht blijft is het wel een risico. Na het storten van het beton en als het beton niet meer vervormbaar is, is regen juist welkom.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.