Zet het modem zo hoog mogelijk, maar houd 30 cm afstand van een betonnen plafond. Zorg dat het stevig staat of ophangt. Zet je modem zo vrij mogelijk neer en niet achter een ander apparaat, achter de bank of in een gesloten kast. Ook de vloerverwarming, betonnen vloeren, een waterbed of een aquarium kan storen.
Geef je modem de beste plek in huis
Plaats je modem binnen 1,5 meter van de telefoonaansluiting. Staat je modem in de meterkast? Dan moet het signaal meteen door een barrière: de meterkast deur. Plaats het modem daarom liever nét buiten de meterkast.
Dit modem ga je plaatsen binnen 1 meter van de hoofdaansluiting en binnen 1 meter van een stopcontact. Plaats het modem niet dicht bij metalen voorwerpen en zet het modem wat hoger, 1 tot 2 meter hoog.
De modem-router moet namelijk altijd in de buurt staan van het hoofdaansluitpunt, waar je internet het huis binnenkomt. Dit aansluitpunt is vaak in de meterkast. En de meterkast is niet het meest centrale punt in je woning. Een centrale plaatsing is wel belangrijk voor goed draadloos internetbereik door je woning.
Binnenshuis komt het bereik van een wifi router gemiddeld tot 8 meter ver. Buitenshuis komt het signaal verder. Naar mate de afstand tot de router toeneemt verminderd het wifi signaal. Uiteindelijk zal de verbinding verbreken.
Centrale locatie. Een meterkast is een geliefde plek voor een router, want zo staat hij lekker uit het zicht, maar erg ongunstig voor het draadloze signaal ervan. Het signaal wordt meteen ingesloten en kan nooit zijn volledige bereik halen op deze manier.
Modem versus router
De modem verzorgt de verbinding met het internet via uw provider. Zonder modem hebt u thuis geen internettoegang. Een router verdeelt het internetsignaal over alle apparaten in uw thuisnetwerk en verzorgt de communicatie tussen uw apparaten (desktop, laptop, printer, smartphone, tablet, ...).
Voor het installeren van een eigen wifirouter is kennis nodig van aansluitingen en netwerken in het algemeen. Vooral een glasvezelmodem installeren is een uitdaging. Geen ondersteuning van je provider: Met een eigen modem kan de provider geen monteur aanbieden. Je zult zelf je internet moeten aansluiten.
De grootste boosdoeners zijn microgolfovens, draadloze vaste telefoons en babytelefoons, maar er zijn ook andere toestellen die met straling werken en een negatief effect kunnen hebben op de snelheid van je netwerk. Heb je hier problemen mee, pas dan de plaatsing van je router aan of dat van het storende toestel.
De hoofdaansluiting vind je meestal in de meterkast of aan de muur in een hoek van de woonkamer. Kun je het niet vinden? Kijk dan ook eens in de gang, onder vensterbanken of in de kelder.
Doorgaans is het ISRA punt te vinden in de meterkast van je woning. Op deze locatie moet het modem van de internet provider aangesloten worden. Mocht je het ISRA punt niet in de meterkast kunnen vinden, kijk dan eens goed in de gang en de woonkamer.
Om je tv aan te sluiten met een draadloze verbindingsset, volg deze stappen: Sluit een adapter van de verbindingsset aan op een stopcontact dicht bij het modem. Verbind nu de adapter met een netwerkkabel op het modem van de provider. Sluit de tweede adapter aan in het stopcontact dicht bij je televisie.
Heb je kabel internet? Dan kun je ervoor kiezen om je modem en de router te verplaatsen naar een ander aansluitpunt. Kun je het modem niet verplaatsen? Dan zou je een iets langere kabel tussen het modem en de router kunnen gebruiken.
Wanneer je ergens een internetverbinding wilt opzetten, heb je vaak twee apparaten nodig: een modem en een router. Het minimale dat je nodig hebt voor internetverbinding is een modem. Indien je meer dan één apparaat hebt dat je met het internet wil verbinden, heb je ook een router nodig.
Schaf een netwerkkabel aan die lang genoeg is om de afstand van jouw modem naar de router te overbruggen. Sluit de kabel aan op één van de gele LAN poorten van jouw modem en steek de andere kant van de kabel in de blauwe WAN poort.
Aansluiten van de wifi-router
Sluit het ene uiteinde van de meegeleverde UTP kabel aan op poort 1 van de wifi-router. Het andere uiteinde sluit je aan op het glasvezelmodem. Deze bevindt zich aan de onderkant als je hem hebt opgehangen.
Technisch is er geen daadwerkelijk probleem met meerdere modem's op dezelfde hoofdaansluiting, MAAR de hoeveelheid bandbreedte wordt dan ook gedeelt door de modems. Tegenwoordig wordt elke aansluiting (zoveel mogelijk) direct naar de wijkkast geleid (en niet meer aftakkingen per huis).
Sluit het modem met een utp netwerk kabel aan op de WAN poort van de router. Vervolgens zet je eerst je modem aan en wacht je tot deze helemaal is opgestart. Daarna zet je de router aan. Nu zou alles moeten werken en kun je verbinden met het draadloze netwerk die je herkent aan de naam die je hem zelf hebt gegeven.
Een modem ziet eruit als een klein kastje waarop je meerdere kabels aansluit. Vaak zit er een router ingebouwd zodat je meerdere apparaten kan verbinden. Op het modem zijn allerlei flikkerende lampjes te bekennen, die met een werkende verbinding groen kleuren.
Wanneer je wifi gebruikt, verminder je ook het batterijverbruik en ondersteun je GPS-systemen om een nauwkeurige locatiebepaling te krijgen. Daarom raadt iOS aan om de wifi altijd aan te laten staan en stuurt het meldingen als je het uitschakelt.
Mogelijke oorzaken zijn drukte op het wifi-kanaal en andere apparaten die wifi verstoren. Vooral in grote huizen, goed geïsoleerde woningen of gebouwen met dikke muren is het wifi-signaal niet altijd in alle kamers goed. Een wifi-signaal kan namelijk niet gemakkelijk door materialen als beton heen.
Een standaard wifi-modem kan gemiddeld tien apparaten een goede wifi-verbinding bieden. Dus om antwoord te geven op je vraag: als er verder geen apparaten met wifi zijn verbonden, kunnen tien mensen met hun telefoon, tablet of laptop internetten via jouw wifi-modem.