Het drinken van hibiscusthee helpt bij een hoge bloeddruk en kan daarbovenop je cholesterolgehalte verlagen. Dit betreft de slechte cholesterol in ons lichaam, namelijk de LDL-cholesterol.
Wanneer je de thee vanwege de gezondheidsvoordelen drinkt, dan is het advies om 2 of 3 koppen per dag te drinken. Wanneer kun je beter geen hibiscusthee drinken? Bij normaal gebruik (meerdere koppen per dag, bereid met 1,5 gram Hibiscus) is hibiscus een veilig kruid.
Verder staat deze theesoort bekend als drank die bloedstelpend werkt, verzachtend werkt, de spijtvertering bevordert, verkoelend en kalmerend is. Het element gezondheid speelt derhalve een belangrijke rol bij de keuze voor deze thee. Dit kan zowel preventief werken als ondersteunend bij een fysieke aandoening.
Zo zou het onder andere helpen bij koorts, hoesten, hoge bloeddruk, blaasontstekingen en een verhoogd cholesterol. Kijkt men naar wat er dan precies in de hibiscus zit, dan valt het hoge gehalte aan antioxidanten op. Hibiscus bevat met name de zogenoemde fytosterolen, vooral in de vorm van anthocyanen.
Hibiscus heeft een friszure smaak en staat bekend om haar geneeskrachtige werking. Het werkt laxerend en vochtafdrijvend en bevat het veel vitamine c. Hibiscus is geschikt als onderdeel van een detox. Ook lekker als gezonde ijsthee.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Rozenbottel is de vrucht van de rozenplant. Rozenbottel vormt zich na de bestuiving van de bloemen in het voorjaar en wordt een rijpe vrucht in het najaar. Bij Hibiscus wordt de bloemkelk van de éénjarige Rosselle plant gebruikt.
Hibiscusthee is een kruidenthee die wordt gemaakt door delen van de hibiscusplant te laten trekken in kokend water. Het heeft een bittere en zure smaak die lijkt op die van cranberries en kan zowel warm als koud worden genomen.
Welke gezonde eigenschappen heeft deze kruidenthee? Rozenbottel is een echte vitamine C-bom. Hibiscus is een krachtig anti-oxidant en kan gebruikt worden tegen een hoge bloedruk en slechte cholesterol. Hij verbetert de vetstofwisseling en geeft verlichting bij maagproblemen en kriebelhoest.
Haaruitval verminderen: groene thee of zwarte thee. Haargroei stimuleren: groene thee, hibiscusthee. Haar versterken of verdikken: zwarte thee. Roos bestrijden: groene thee, brandnetelthee.
Ook vandaag de dag wordt het voor veel doeleinden gebruikt naast het gebruik van hibiscus in thee. Zo is de bloemkelk ideaal voor het aan de kook brengen van water. Tevens wordt hibiscus gebruikt als kleurstof en smaakmaker en voor in shampoo en andere cosmetica producten.
Brandnetelthee is vochtafdrijvend wat enorm helpt als je lichaam veel vocht vasthoudt. De werking van brandnetelthee is ook goed bij mensen met diabetes en het vermindert ontstekingen. Heb je veel last van vermoeidheid, menstruatiepijn of een misselijk gevoel? Ook dan werkt brandnetelthee heel goed.
Melisse werkt in de eerste plaats rustgevend. Een kopje melissethee in de avond vergemakkelijkt het in slaap komen bij nervositeit. Melisse heeft ook een kalmerende werking op de maag en darmen en kan verlichting brengen bij buikkrampen of een opgeblazen gevoel. Deze drievoudige werking helpt ook bij galziekten.
Recept. 1 eetlepel gekneusd vers blad overgieten met een kopje heet (niet kokend) water. Laat dit 15 minuten afgedekt trekken en zeef het. Drink bij bovenstaande problemen 3-5 kopjes van deze thee per dag.
Verschillende delen van de tuinhibiscus zijn eetbaar. De jonge bladeren kunnen rauw en gekookt worden gegeten, rauw een welkome aanvulling in een salade en gekookt bereiden zoals spinazie. De bloemen zijn ook eetbaar, prachtig als kleurrijke garnering of in de salade.
Hibiscus heeft een friszure, fruitige smaak. De vergelijking met cranberry wordt vaak gemaakt, of met rode bessen. Culy's Nancy tikte ooit een potje hibiscus-zout op de kop en dat gaf alle gerechten een friszure, florale touch.
De Hibiscus staat symbool voor uitzonderlijke schoonheid, vreugde, genegenheid, liefde en geluk. Dit is ook niet zo gek als je kijkt naar het uiterlijk van de plant en dan met name de prachtige bloemen in allerlei kleuren.
In Suriname worden de kelken van Sjoeroe gekookt in water met suiker. Vervolgens ontstaat er een thee die ter verkoeling wordt gedronken. Bovendien helpt het volgens de traditionele Surinaamse volksgeneeskunde bij hoge bloeddruk, een feit dat wordt bevestigd door hedendaagse wetenschappelijke inzichten.
Waar komt de Hibiscusthee vandaan? De Hibiscus is afkomstig uit het Mediterrane gebied en toont zich als een trompetvormige bloem. Er zijn, maar liefst, 200 soorten Hibiscusbloemen. De Hibiscus Sabdariffa (Roselle) is het soort waarvan thee wordt gemaakt.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.