Zo'n (zo een) kan alleen bij een telbaar woord in het enkelvoud. In het meervoud is het zulke.
Zo'n is standaardtaal in het hele taalgebied in combinatie met een meervoudig zelfstandig naamwoord, als het betrekking heeft op een daarbij horend telwoord en betekent 'ongeveer'.
Zo'n wordt gecombineerd met enkelvoudige zelfstandige naamwoorden die telbaar zijn: zo'n kind, zo'n mooie spiegel, zo'n idee. In combinatie met meervoudige zelfstandige naamwoorden gebruiken we zulke: zulke kinderen, zulke grote ramen, zulke problemen.
Voorbeeld: Zo'n auto wil ik ook wel. Zo een auto wil ik ook wel. Zo'n kind wil echt niemand.
zulk pronoun Uitspraak: [zʏlk] 1) net als die of dat Voorbeeld: `Wij hebben in onze keuken net zulke tegels. `Synoniemen: dergelijk, lijkend op die of dat 2) <om te benadrukken dat iets in hevige mate het geval is> Voorb...
Aanwijzend voornaamwoord
Dat kun je van zo'n politicus verwachten.
dergelijk, dermate, dusdanig, zulk, zulkdanig. dergelijk (vnw) : zodanig, zulk.
Op 'een' worden accenttekens gezet als het om het telwoord gaat én als het telwoord met het lidwoord verward kan worden. De accenttekens worden ook gezet als het telwoord speciale nadruk krijgt: één, niet twee of meer. De twee lettertekens vormen één klank.
Zomaar is een bijwoord dat aangeeft dat ergens geen reden voor is: (3) Hij begon zomaar in het wilde weg te schieten! Zo maar is een min of meer toevallige combinatie van zo met het nevenschikkende voegwoord maar (4) of met het bijwoord van modaliteit maar (5): (4) Dat moet je niet zo, maar zo aanpakken.
I zo afkorting zondag II zo bijwoord Uitspraak: [zo] 1) <met dit woord verwijs je naar iets of iemand uit de context> Voorbeelden: `Je moet je racket zo vasthouden. `, `Is het zo dat jullie elkaar in de trein ontmoet hebben?`, `Met zo...
Voor woorden als 'sommige, andere, enkele, vele' geldt ongeveer dezelfde regel als voor 'alle'. Je schrijft deze woorden zonder n als ze zelfstandig gebruikt worden en niet op personen slaan: Ik vind van planten leuk dat sommige met de zon meedraaien.
Of je beide of beiden schrijft, hangt af van de vraag waarnaar het verwijst. Als het over twee personen gaat, schrijven we beiden. In alle andere gevallen blijft de n achterwege. Dat is het geval als het gaat om twee dingen, maar ook als er sprake is van een persoon en een ding.
Bijwoorden zijn woorden die een werkwoord, een ander bijwoord, een bijvoeglijk naamwoord, een hele zin of soms een zelfstandig naamwoord nader bepalen. Dat wil zeggen: ze geven daar meer informatie over. Er bestaan onder meer: bijwoorden van graad: heel, zeer, nogal, enigszins, hartstikke.
Een aanwijzend voornaamwoord verwijst naar iets of iemand. Je kunt het voor een zelfstandig naamwoord zetten. Als je verwijst naar een het-woord gebruik je dit, dat of zulk. Verwijs je naar een de-woord, dan gebruik je deze, die of zulke.
zonet = zonet bijwoordUitspraak: [zo`nɛt] net vóór dit moment Voorbeelden: `Ze kan niet ver weg zijn, ik heb haar zonet nog gezien. `, `Uw bestelling is zonet binnengekomen. `Synoniemen: zo-even...
MTL. > > Wilt u groenten, zoja bonen? > Zo ja = indien "ja"/ indien "ja" het antwoord is.
Juist is: 'Het zij zo. ' Dit betekent: 'het is niet anders', 'we moeten het ermee doen', 'er is niets wat we kunnen doen om het te veranderen'. Zij is hier een vorm van het werkwoord zijn, een zogeheten aanvoegende wijs. De aanvoegende wijs drukt in 'Het zij zo' een gevoel van berusting uit.
Geeneen is spreektaal. "Niet een" is beter.
een onbepaald lidwoord en wordt gebruikt voor een zelfstandig naamwoord in het enkelvoud.
Een oude schoolregel luidt dat je nooit een komma voor en mag zetten. Die regel is te verklaren: een komma wordt gebruikt wanneer je een pauze hoort, en bij het voegwoord en is meestal geen sprake van zo'n pauze. En brengt een 'geruisloze' verbinding tot stand tussen zinnen of delen van een zin.
Antoniemen van matig zijn geweldig, mateloos, onmatig en subliem.
malloot Nederlands woordenboek - Woorden.org. 3) 1) Aansteller 2) Aanstellerig mens 3) Blaar 4) Daai 5) Dwaas 6) Dwaas mens 7) Dwaas persoon 8) Dwaze persoon 9) Gek 10) Gek mens 11) Gekke vent 12) Gekkerd 13) Grapjas 14... 4) [Let op: Spelling en uitleg uit 1890] onbezonnen, ook wel lichtzinnig, manziek meisje.
Antoniemen van eentonig zijn afwisselendafwisselend en levendig.
Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die 'een zelfstandigheid' aanduiden: huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie bijvoorbeeld. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden kunnen concrete zaken aanduiden, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, hout).