Zodat drukt een gevolg uit, het resultaat van een handeling of gebeurtenis. De betekenis is 'met als gevolg dat'. (1) Het regende de hele dag onophoudelijk, zodat de wedstrijd afgelast moest worden. Opdat drukt een doel uit: het geeft aan wat men met een bepaalde handeling nastreeft.
Het voegwoord zodat wordt gebruikt om een gevolg uit te drukken. De betekenis is 'met als gevolg dat'. Het regende de hele dag onophoudelijk, zodat de wedstrijd afgelast moest worden.
'Zodat' kan niet aan het begin van de zin geplaatst worden.
Opdat en zodat betekenen allebei 'met de bedoeling dat'. Daarnaast betekent zodat 'waardoor'. Opdat en zodat zijn synoniemen in de betekenis 'met de bedoeling dat'. Opdat is wel een stuk formeler dan zodat.
Voegwoord. In veel zinnen in de Nederlandse taal komt een voegwoord voor. Deze woordsoort wordt gebruikt om zinnen of woorden aan elkaar te voegen. Voorbeelden van voegwoorden zijn 'omdat', 'dus', 'maar' en 'zodat'.
Antwoord. Zowel opdat als zodat is correct in deze zin. Opdat drukt een doel uit en zodat kan zowel een doel als een gevolg uitdrukken. Opdat is een vrij formeel woord; zodat is voor de meeste taalgebruikers gewoner.
Signaalwoorden zijn woorden die je tekst leesbaarder maken doordat ze een aantal verbanden explicieter maken. Op die manier zorg je voor samenhang tussen de tekstdelen. GEVOLG: vandaar, zodat, om, bijgevolg, als gevolg daarvan, dit heeft tot gevolg dat, het gevolg van dat alles is, dat leidt ertoe dat …
Vroeger: reden vs.
Mensen gebruikten 'omdat' alleen om een reden aan te geven, waarbij iemand zelf invloed op iets heeft. 'Doordat' werd daarentegen gebruikt bij oorzaken, oftewel zaken waarop iemand geen invloed kan uitoefenen of waarbij sprake is van een motivatie of vrije wil.
Voor het onderschikkend voegwoord omdat wordt vaak een komma gezet, maar de komma kan ook worden weggelaten. Kaneko gaat niet mee(,) omdat ze te veel rugpijn heeft. De vrouw zweeg over haar ziekte(,) omdat ze vreesde voor haar job.
In formele en officiële boodschappen kunnen lezers het gebruik van ik als eerste woord als onbeleefd ervaren. Door te starten met ik kunt u immers de indruk wekken dat u zichzelf belangrijker vindt dan de lezer. U kunt dat gemakkelijk voorkomen door een ander zinsdeel op de eerste plaats te zetten.
Volgens een ongeschreven regel mogen zinnen niet met een voegwoord beginnen. Voegwoorden verbinden gewoonlijk een hoofdzin met een voorafgaande hoofdzin. Deze zinnen dienen dan idealiter een samengestelde zin te vormen, met een komma er tussen.
Andere voegwoorden aan het begin van een zin
Hetzelfde geldt trouwens voor de woorden 'maar', 'of', 'dus' en 'want'. Ook met deze voegwoorden kun je een zin beginnen. Maar de voorkeur om dit wel of niet te doen, zal waarschijnlijk per tekstschrijver verschillen.
Met vriendelijke groet, Vóór voegwoorden: Meestal verstandig om een komma te plaatsen voor: als, hoewel, omdat, zodat, opdat, indien, maar, aangezien en terwijl. Zij vertelde het aan iedereen, hoewel de informatie vertrouwelijk was.
Dus kan als voegwoordelijk bijwoord en als nevenschikkend voegwoord worden gebruikt. Als dus als bijwoord vóór de persoonsvorm staat, komt het onderwerp door inversie na de persoonsvorm. Bij het voegwoord is er geen inversie. Dat grammaticale verschil houdt geen verschil in betekenis in.
opdat conjunction Uitspraak: [ ɔb'dɑt ] Afbreekpatroon: op·dat met het doel om Voorbeeld: 'Houdt er iets onder, opdat er niks verloren gaat!'
Daarom geeft een reden aan; daardoor wijst op een oorzaak. In de praktijk echter wordt daarom voor zowel redenen als oorzaken gebruikt.
Daardoor en daarom komen beide voor bij oorzaken, en daarom ook bij een reden. Waardoor geeft een oorzaak aan. Let wel op het grammaticale verschil tussen daardoor en daarom enerzijds en waardoor anderzijds. Daardoor en daarom gebruik je in hoofdzinnen; met waardoor verbind je een hoofd- en een bijzin met elkaar.
Zet geen komma voor het voegwoord 'dat'
Als je het woordje 'dat' gebruikt als voegwoord (dus om twee gelijkwaardige zinnen aan elkaar te lijmen) kun je beter geen komma zetten.
Eraan toekomen is juist. Toe maakt deel uit van het werkwoord toekomen. Aan vormt een geheel met er. Eraan verwijst naar iets in de context, bijvoorbeeld 'aan een klus (toekomen)'.
Signaalwoorden: want, doordat, daardoor, waardoor, dat komt door, als gevolg van, ten gevolge van.
Als twee zinnen of alinea's worden samengevoegd, wordt daarvoor een voegwoord als signaalwoord gebruikt. Signaalwoorden die aangeven dat twee zinnen of alinea's samen worden gevoegd zijn: want, omdat, en, zodat. Bijvoorbeeld in deze zinnen (het signaalwoord is dikgedrukt):
Signaalwoorden zijn woorden die een bepaalde samenhang aanduiden, zoals want, omdat, maar, bijvoorbeeld, dus en tot slot.