In Nederland is er geen wetgeving die aangeeft dat het verboden is om tijdens de zomer met winterbanden te rijden. Tegelijkertijd is er ook geen regelgeving die winterbanden verplicht maakt als het seizoen in aantocht is.
In de zomer hebben winterbanden een langere remweg
Bij hoge temperaturen zijn winterbanden veel minder effectief en wordt je remweg dus langer. Vooral als het warmer is dan 30 °C graden wordt het rubber te zacht en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Kortom, rij veilig in de zomer, rij op zomerbanden.
Onthoud de gouden regel: “Bij temperaturen onder de 7 graden wordt het tijd om uw winterbanden van stal te halen!” Het is echter geen goed idee om het hele jaar door te rijden op uw winterbanden.
Winterbanden – hoe lang gaan ze mee? De afstand die je kunt afleggen met je winterbanden ligt tussen de 30.000 en 100.000 km. De gemiddelde levensduur van autobanden komt dus uit op ongeveer 65.000 km bij “normaal” gebruik.
Waarom zou ik niet het hele jaar met winterbanden rijden? In de winter raden wij u af om met zomerbanden te rijden, maar kunt u in de zomer wel met winterbanden rijden? Ook dit raden wij af. Het profiel van de winterbanden zorgt ervoor dat u met hogere temperaturen minder grip en een langere remweg hebt.
Rij veilig: met zomerbanden is je remweg veel langer
Dat merk je vooral bij de remweg. Onder de 7ºC is de remweg van een zomerband altijd langer dan van een winterband. Op een nat wegdek is de remweg al snel vier meter langer. En bij sneeuw soms zelfs 28 meter langer.
De winterband is de veiligste keuze. Een 4-seizoenenband bevat minder lamellen (inkepingen) dan een winterband, waardoor hij minder grip heeft bij glad weer. Ga je graag op wintersport vakantie met je eigen auto? Bij de meest wintersportlanden zijn winterbanden verplicht.
Zomerbanden leveren betere algemene prestaties tijdens de warmere maanden. Ze hebben een relatief harde compound die zachter wordt bij hogere temperaturen, om zich aan te passen aan zowel droge als natte wegen.
Winterbanden hebben in de Nederlandse kwakkelwinters bitter weinig effect. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen zijn de banden alleen effectief bij temperaturen onder het vriespunt en bij sneeuwval.
All season banden
Ze combineren de functies van zomer- en winterbanden, waardoor u veilig kunt rijden in droge en natte weersomstandigheden in de winter en de zomer, evenals over sneeuw. Dit is het belangrijkste voordeel van all season banden ten opzichte van zomerbanden.
Winterbanden hebben een grotere rolweerstand, waardoor het benzineverbruik hoger is en de CO2-uitstoot tot vijf procent groter.
Het antwoord is ogenschijnlijk simpel, want in Duitsland zijn winterbanden niet verplicht. Met als uitzondering dat het gebruik van zomerbanden onder winterse omstandigheden wél verboden is. Dat geldt ook voor in het buitenland geregistreerde voertuigen.
Je mag gerust met je winterbanden naar de autokeuring gaan; da's geen probleem.
Het nadeel van winterbanden zit 'm met name in de kosten. De extra kosten voor zomer- en winterbanden zijn vaak hoger dan die van allseasonbanden – banden waar je het hele jaar op kunt rijden. Maar bedenk dat zowel je zomerbanden als winterbanden half zo snel slijten en twee keer zo lang mee gaan.
Winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden
Wanneer winterbanden Duitsland nodig? Als je op zeker wilt spelen, rijd je van oktober tot april met winterbanden in Duitsland. Als bestuurder van de auto ben je verantwoordelijk voor geschikte winterbanden onder je auto.
De winnaar is afkomstig van Continental en ook de Michelin Alpin 6 en Dunlop Winter Sport 5 staan weer op het podium. Verder heeft ook de Goodyear UltraGrip Performance+ een medaille behaald.
Het allergrootste verschil zie je in de sneeuw; dan is de winterband superieur. Op zomerbanden ga je glijden, hoe langzaam je ook rijdt. Winterbanden hebben in de sneeuw veel meer grip.
In welke landen is het gebruik van winterbanden verplicht? De verplichting om uw voertuig aan te passen aan de wegomstandigheden geldt in Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland.
Dus: wanneer de winterbanden plaatsen? Wissel je winterbanden als de temperatuur onder de 7 graden komt. Dat is vaak tussen november en april. Handige ezelsbruggetjes: plaats je winterbanden als de 'r' in de maand zit of laat winterbanden monteren als de wintertijd ingaat.
Hoe lang gaan winterbanden mee? Banden slijten en verouderen en daarmee neemt de profieldiepte af en droogt het rubber uit. In principe wordt uitdroging van banden gecontroleerd bij de APK, maar als vuistregel adviseren wij banden ouder dan 6 jaar niet meer te gebruiken.
Met zomerbanden rijd je zuiniger, heb je minder slijtage aan je banden, een kortere remweg en meer grip op de weg. Genoeg redenen om je winterbanden weer terug te wisselen naar zomerbanden. Automobilisten rijden zomers door op winterbanden.
Winterbanden zijn specifiek ontworpen voor sneeuw, ijs en lage temperaturen. 4 seizoenenbanden presteren beter op winterse wegen dan zomerbanden, maar zijn toch minder efficiënt op sneeuw en ijs dan winterbanden. Het kan duur zijn om telkens winter- en zomerbanden te wisselen.
Over het algemeen kun je aanhouden dat de levensduur van all season banden met de hoogste kwaliteit ongeveer 50.000 kilometer bedraagt. Ga je voor een goedkopere klasse, dan gaan ze vaak maar tussen de 20.000 en 30.000 kilometer mee.
Wie optimale prestaties op sneeuw en ijs wil kan het beste kiezen voor de Dunlop of Continental. Wie optimale prestaties onder natte omstandigheden wil, moet de Hankook, Bridgestone of Continental hebben. Voor wie minimale slijtage prioriteit heeft, is de Michelin, de Dunlop of de Kumho de beste keuze.
Een wissel waarbij de winterbanden en zomerbanden gemonteerd of gedemonteerd moeten worden, kan vanaf €120. - Deze prijs is inclusief balanceren van de banden.