Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren.
Hoewel het langer goed zou moeten blijven in de koelkast dan in de voorraadkast, zal het uiteindelijk bederven. Vergeet pindakaas niet als je het eenmaal in de koelkast hebt bewaard. Als de houdbaarheidsdatum op de verpakking van gekoelde pindakaas is verstreken, gooi het dan weg, ongeacht wanneer je het hebt geopend.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Je kunt de pindakaas in de koelkast bewaren, doe dit wel alleen als je het voor meer dan 4 maanden wegstopt. Voor het eten is niet gekoeld veel smaakvoller.
Houdbaarheid pindakaas
Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren.
Volgens ons testpanel is Vita D'or 100% pindakaas van Lidl de beste pure pindakaas uit de supermarkt. Dit merk kreeg een 7,8 als gemiddeld cijfer en is ook nog eens één van de goedkoopste varianten (€ 2,98 per pot van 600 gram). De tweede plaats is voor Helaes 100% pindakaas van Aldi.
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten.
Eten na de THT-datum
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken kun je eieren die bewaard zijn in een gesloten verpakking nog eten. Tenminste, als ze niet uitgedroogd zijn en/of een afwijkende geur hebben. Gebruik daarom je zintuigen (kijken, ruiken en eventueel proeven) voor en tijdens de bereiding van je eitje.
Het eten van verlopen of ranzige noten kan niet alleen de smaak van uw maaltijd verpesten, maar kan ook spijsverteringsproblemen veroorzaken . Wanneer noten bederven, ontwikkelen ze een bittere smaak en een onaangename geur, wat duidelijke tekenen zijn dat ze verlopen zijn. Als u deze tekenen opmerkt, kunt u ze het beste meteen weggooien.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
In een koel, niet-vochtig klimaat, heb je 3 tot 4 weken voordat de olie slecht kan worden. Dit houdt in dat als je die pot pindakaas niet binnen een maand opkrijgt, het prima is om de pot gewoon in de voorraadkast te bewaren. Maar mocht je twijfelen, kun je 'm beter wel in de koelkast bewaren.
Wanneer is pindaolie houdbaar? Voor een ongeopende fles pindaolie die op een koele, donkere plek wordt bewaard, kunt u verwachten dat deze ongeveer 1-2 jaar na de afgedrukte houdbaarheidsdatum houdbaar blijft.
Verschillende soorten snacks hebben verschillende houdbaarheidsdata: Aardappelchips blijven een maand na de houdbaarheidsdatum goed. Crackers en pretzels kunnen tot drie maanden goed blijven.
Er staat bijvoorbeeld met regelmaat pindakaas op het dagmenu. Pindakaas kan je vervangen door een notenpasta die je kant-en-klaar in de winkel koopt of natuurlijk zelf maakt. Zo kun je een lekkere notenpasta maken van jouw favoriete noten. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor granola.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Belangrijkste punten. Vogelgriep blijft zich verspreiden onder enkele van de grootste eierproductiefaciliteiten van het land, wat vragen oproept over de veiligheid van eieren. Goed koken elimineert elk potentieel risico van eieren. De algehele waarschijnlijkheid dat een mens vogelgriep oploopt door het eten van eieren blijft extreem laag .
Salmonella in eieren
Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood. Eet daarom liever geen rauwe eieren of producten waarin rauw ei verwerkt is zoals zelfgemaakte mayonaise of bavarois.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pindakaas is ranzig of ruikt en smaakt anders. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
In het kort. Een THT-datum vertelt je dus vanaf wanneer de kwaliteit zal verminderen en kan je ook na datum nog gebruiken of opeten. Een TGT-datum zegt dat je het product enkel en alleen tot en met die datum mag consumeren en moet je respecteren.
Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.
Pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout, valt binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum verlaagt het eten van pinda's het LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hartziekten. Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden.
Aan de Calvé pindakaas is extra vet toegevoegd, wat zorgt voor de grotere hoeveelheid calorieën. De hoeveelheid natuurlijk suiker is bij de normale Calvé pindakaas nog lager dan bij de natuurlijke variant!
Het gehalte verzadigd vet is relatief laag en dat is goed voor het hart en de bloedvaten. Kies dan wel een pindakaas zonder kokos- of palmolie; dit zijn verzadigde vetten en verhogen het LDL (slechte) cholesterol en daarmee de kans op een hartinfarct en beroerte.