Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
Ook al zijn kip en eieren met vogelgriep veilig om te eten, om het risico op verdere verspreiding van de griep zo klein mogelijk te maken wordt er voor gekozen om kippen met vogelgriep te ruimen. Voor het slachten wordt de gezondheid van alle dieren gekeurd.
Het vogelgriepvirus kan Nederland onder meer binnenkomen door trekvogels en import van pluimveevlees. Besmette dieren worden ziek en gaan vaak dood. Het risico dat mensen worden besmet met het vogelgriepvirus is zeer klein.
Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking (conjunctivitis). De ziekte verloopt meestal mild, maar vooral in Azië zijn er verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen.
Kunnen mensen ziek worden van vogelgriep? Vlees of ei van besmette dieren komt niet in de winkel terecht. Maar ook al zou je toch een stuk besmet kip of kalkoen eten of een besmet ei: er zijn geen aanwijzingen dat je daardoor vogelgriep kan krijgen.
Ziekteverschijnselen bij vogels
De verschijnselen kunnen variëren van milde tot ernstige ademhalingsproblemen, sloomheid, verlies van eetlust, diarree, onderhuidse vochtophopingen, afwijkingen van het zenuwstelsel, verminderde eiproduktie (kippen/eenden). Veel vogels kunnen in een periode van 2-3 weken herstellen.
Vaak al binnen enkele uren tot 3 dagen. De eerste symptomen zijn: algehele duidelijke sloomheid; de dieren maken geen geluid meer.
Hoogpathogene vogelgriep leidt tot ernstige ziekte of overlijden bij (water)vogels. Laagpathogene vogelgriep verloopt juist mild of zelfs zonder ziekteverschijnselen. Van hoogpathogene vogelgriep hoeven mensen niet ernstig ziek te worden. Hoog- of laag pathogeen voor vogels zegt weinig over de risico's voor mensen.
Wilt u kip, kalkoen of eend eten? Dat kan. U moet het vlees voor consumptie zoals altijd wel goed verhitten. Eieren van met vogelgriep besmette dieren zijn niet gevaarlijk voor mensen.
Het virus kan lang overleven in water (meer dan een week). Kippen kunnen makkelijk besmet raken door het drinken van water dat is besmet met vogelpoep. Denk hierbij ook aan plassen water op plekken waar kippen rondscharrelen.
In de Nederlandse pluimveeslachterijen worden twee methoden gebruikt om dieren te bedwelmen voor de slacht: vergassing en elektrocutie.
Vogelgriep is heel besmettelijk voor andere vogels. Heel soms kunnen zieke vogels ook mensen besmetten. Dat gebeurt alleen als iemand vaak dichtbij vogels komt, bijvoorbeeld door zijn werk. De oorzaak van vogelgriep is een virus.
Symptomen zijn dat de vogels eerst sloom zijn en geen lawaai meer maken. Later krijgen ze problemen met ademhalen, gezwollen of blauwe kleur aan kam en poten. Dinsdag werd bekend dat een pluimveebedrijf in Abbegea is getroffen door vogelgriep. Alle 60.000 legkippen zijn geruimd.
Kip is geen steriel product en ten opzichte van andere voedselproducten is Salmonella relatief vaak op rauwe kip aanwezig (in 3,5% van de gevallen). Echter, kip is geen product dat leidt tot veel Salmonella besmettingsuitbraken bij de mens.
Meestal bent u ziek door bacteriën op eten, bijvoorbeeld deze: Salmonella: komt voor op rauwe kip, rauw kalfsvlees of rauw varkensvlees. Soms zitten ze in eieren en melk, en op groente en fruit. Campylobacter: zit vooral op rauwe kip.
Ongeveer 7,5% van alle kippen in de industrie is besmet met Salmonella. Hoewel er geen cijfers zijn voor de hobbykip, is een vergelijkbaar percentage niet ondenkbaar. Door het toepassen van een goede hygiëne kan de kans op besmetting wel aanzienlijk verkleind worden. Salmonella kan gemakkelijk met de mens meereizen.
Hobbykippen moeten in elk geval bij een uitbraak tijdens de standstill binnen hun hok en/of volière blijven. Voor alle andere categorieën hobbymatig gehouden vogels, waaronder watervogels, probeert de houder met andere maatregelen contact met wilde vogels en uitwerpselen van wilde vogels te voorkomen.
Vogels, inclusief pluimvee, kunnen op diverse manieren vogelgriep oplopen: Via direct of indirect contact met besmette vogels; besmette vogels verspreiden het virus via luchtwegen, oogvocht en uitwerpselen.
Opheffen ophokverplichting vanaf 14 mei 2022. Het verplicht binnen drenken van hobbydieren wordt eveneens opgeheven. Het binnen of afgeschermd voederen van hobbypluimvee blijft evenwel verplicht.
Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) stelde in het seizoen 2021/2022 meerdere gevallen van hoog pathogene H5N1 vogelgriep vast op pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden alle dieren op besmette bedrijven geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Wat doet de overheid tegen verspreiding van vogelgriep? Wanneer het risico op introductie van HPAI virus bij pluimvee hoog is, dan kan de overheid maatregelen instellen om verspreiding te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een bezoekverbod, ophok- en afschermplicht en extra regels voor vervoer.
Europa kampt met de heftigste uitbraak van de vogelgriep in de geschiedenis. dat is niet alleen gevaarlijk voor vogels, maar ook voor katten en honden.
Zout voedsel - Kippen kunnen een zoutvergiftiging krijgen omdat ze van nature niet veel zout binnenkrijgen. Beschimmeld voedsel - Voor uw kippen nooit beschimmeld voedsel. Dit kan ze ziek maken en zelfs de dood tot gevolg hebben.
Zelfs als u heel intensief contact hebt met vogels, is de kans nog heel erg klein. Waar men wel bang voor is, is dat het normale griepvirus dat voor mensen heel besmettelijk is, zich zou mengen met het vogelgriepvirus, waardoor het vogelgriepvirus besmettelijker zou worden voor mensen.
In zeldzame gevallen kunnen sommige virustypen overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt alleen bij direct en intensief contact tussen besmette vogels en mensen. Pak een vogel die je verdenkt van vogelgriep, levend of dood, dan ook niet op!