Moet je gember schillen (voor thee)? Geen probleem! De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Het heeft zelfs verschillende voordelen om dit niet te doen. De wortelstok heeft vaak allerlei vreemde uitstulpingen en bij het schillen gaat dan veel van de knol zelf verloren. Door hem niet te schillen, voorkomt u dit. In de schil van gember zitten veel gezonde voedingsstoffen.
Naast dat je gember kunt schillen, is het ook erg lekker en gezond om gember met schil te eten. De schil bevat veel voedingstoffen en vezels, en kan een extra smaakdimensie toevoegen aan je gerechten. Als je ervoor kiest om de schil te behouden, is het belangrijk dat je de gember goed wast voordat je deze gebruikt.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Gember is een smaakmaker in het eten. Verse gember kun je in plakjes of geraspt gebruiken. Ook gemberthee is populair.
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
En het is bovendien niet nodig. Je kunt de gember gewoon in fijne plakjes snijden en dus het hele schil proces overslaan. Zo kun je de gember ook met schil en al raspen en in soepjes of dergelijke verwerken. Uiteraard is het wel aan te raden om de gember te wassen voordat je ermee in de weer gaat.
Ja, gemberthee kan helpen bij het verminderen van symptomen van verkoudheid, zoals hoesten, keelpijn en congestie. De ontstekingsremmende eigenschappen van gember kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen.
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.
Overmatig gebruik van gember kan leiden tot maagklachten, diarree of een verhoogde bloedingsneiging. Een algemene richtlijn is om niet meer dan 4 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 1 theelepel verse gember of ¼ theelepel gemberpoeder. Hoeveel gember thee dat is per dag? Ongeveer 3 tot 4 kopjes!
Jonge gember heeft zo'n dunne schil, dat je hem helemaal niet hoeft te schillen . Oudere gember, zoals we die doorgaans in de supermarkt vinden, heeft een meer papierachtige schil die je misschien wilt schillen. Als je gember een tijdje heeft rondgehangen en een beetje verschrompeld is, kun je hem niet makkelijk schillen met een lepel.
Gember wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en braken, als ontstekingsremmer, bij verkoudheid, om verslavingen te bestrijden, menstruatiepijn te behandelen, en om de vertering te bevorderen (1-15).
Zo schil je gember
Er zijn veel hoekjes en kantjes aan de knol, waardoor je snel teveel afsnijdt. Tip: De meeste mensen schillen een gember met een mesje, maar met een koffielepel gaat dit veel makkelijker. Schraap de schil eraf met de ronde kant van een lepeltje. Je zult zien dat het sneller gaat dan met een mesje.
De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
Eet het rauw of kook het: beide zijn gezond : Onderzoek suggereert dat het verwarmen van rauwe gember (bijvoorbeeld bij het koken of het maken van thee) de mogelijkheid om bepaalde soorten vrije radicalen te verwijderen vermindert en de mogelijkheid om andere soorten te verwijderen vergroot. Dit komt waarschijnlijk door de omzetting van gingerolen in shogaolen.
Als je je er echt zorgen over maakt, kun je vuil en bacteriën op de buitenkant van een stuk gember gemakkelijk verwijderen met een schrobber en wat water .
Deze effecten kunnen worden verklaard doordat gember de gastro-intestinale absorptie van paracetamol kan verhogen. Er is namelijk gemeld dat sommige actieve bestanddelen van gember de spijsvertering en absorptie stimuleren en constipatie en winderigheid verlichten door de spieractiviteit in het spijsverteringskanaal te verhogen (Stewart et al., 1991).
Gember kruidenthee kan helpen bij het verwijden van de bloedvaten, het verminderen van de vorming van bloedstolsels en het verlagen van de bloeddruk.
Gember kan het risico op bloeding verhogen als het samen wordt ingenomen met geneesmiddelen die invloed hebben op de stolling en de neiging tot bloeden, zoals aspirine, anticoagulantia zoals vitamin K antagonisten, heparine, bloedplaatjes- aggregatieremmers zoals clopidogrel, en niet-steroïde ontstekingsremmers zoals ...
Gezien hun ontstekingsremmende werking en het eerder aangetoonde vermogen om ASM direct te laten ontspannen, zijn gember en 6-shogaol veelbelovende therapieën tegen astma die zich richten op twee belangrijke pathologische componenten van astma: acute samentrekking van de gladde spieren van de luchtwegen en longontsteking .
Goed voor je hersenen
Deze studie naar zestig vouwen bevestigt dat gember goed is voor je hersenfuncties. Een dagelijks extract van gember vergroot volgens het onderzoek je reactiesnelheid en je concentratie- en denkvermogen. Een andere studie naar ratten bevestigt dat gember je geheugen verbetert.
Een lekkere thee zetten van verse tijm of gember is altijd een goed idee. Ook voor je longen. Tijm is een natuurlijk medicijn tegen hoesten, benauwdheid en keelpijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat tijm beter helpt tegen de behandeling van bronchitis dan een placebo.
Gember heeft een positief effect op hooikoortsklachten.Het is een natuurlijk decongestivum, waardoor het de slijmvliezen helpt te ontzwellen en de ontstekingsreactie kalmeert. Gemberthee drinken is daarom een goed idee in tijden van hooikoorts. Voeg simpelweg 3 à 4 schijfjes verse gember toe aan een kopje heet water.
Om te profiteren van alle voordelen die gember te bieden heeft, zegt Haberstroh dat je gember het beste rauw en bij voorkeur ongeschild kunt eten, omdat veel van de waardevolle voedingsstoffen direct onder de schil van de plant zitten.
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar. Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!