Je kunt groente of aardappelen koken in de magnetron. En vlees of vis mee klaarmaken. Koken met een magnetron is ook gezond: veel vitamines blijven beter behouden en je hoeft geen olie of vet te gebruiken.
Verpak de aardappelen niet in aluminiumfolie of plastic! Schuif de aardappelen per 4 stuks voor ongeveer 8 minuten in de magnetron op 800 Watt. Keer de aardappelen halverwege om. Kijk daarna of de aardappels redelijk gaar zijn door ze in te prikken met een vork.
Volgens USDA-gegevens is het in de magnetron bereiden van aardappelen de beste manier om de voedingswaarde te behouden , het koken van aardappelen zorgt voor het meeste verlies aan voedingsstoffen en frituren voegt vet en extra calorieën toe. Geen van de kookmethoden vernietigt vezels. Toch zijn aardappelen rijk aan belangrijke voedingsstoffen, ongeacht hoe ze worden gekookt.
Het bakken van een aardappel kan een uur duren, terwijl het in de magnetron ongeveer 10 minuten duurt . Een even goede reden is dat deze methode een superieure gebakken aardappel oplevert. Een lange tijd in de oven kan de binnenkant van een aardappel vaak uitdrogen, maar dat is niet het geval met de magnetron. Het stoomt de binnenkant van de aardappel, waardoor deze vochtig en luchtig blijft.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Magnetrons koken door elektromagnetische golven te gebruiken, die worden geabsorbeerd in de moleculen water, suiker en vet in voedsel . Deze actie zorgt ervoor dat ze trillen, wat hitte creëert om voedsel redelijk gelijkmatig te koken, van binnenuit. Leer meer over de geschiedenis van de magnetron en hoe deze technologie voor het eerst werd uitgevonden.
Werkwijze. Was de aardappel en prik hem met een scherp mes meerdere keren aan alle kanten in. Droog de aardappel goed af met keukenpapier en leg hem op een magnetronbestendig bord.Zet hem in de magnetron en kook hem op vol vermogen gedurende 4 minuten .
Ik heb een gepofte aardappel gemaakt in de magnetron, airfryer en oven om de verschillende kookmethodes te testen. De magnetron bleek de minst betrouwbare methode te zijn, en de ovenresultaten waren gewoon oké. Van alle drie de kookmethodes was de airfryer veruit de beste .
De magnetron is een zuinige manier om je eten klaar te maken én vitamines te behouden. Je kunt alles wat je kookt of stoomt ook klaarmaken in de magnetron. Denk aan groente, aardappelen, vis en kip. Ook handig voor het opwarmen van maaltijden of het ontdooien van diepvriesproducten.
Door de snelle verhitting kunnen de korrels barsten en plakkerig, gegelatineerd zetmeel vrijgeven . Het resultaat: een kleverige aardappel die vaak ook ontsierd is door harde knobbeltjes waar het zetmeel is gekristalliseerd.
Het lijkt misschien handig om de bovenkant van uw magnetron te gebruiken als extra opbergruimte, maar het is geen goed idee . Het blokkeren van de ventilatieopeningen aan de bovenkant van de magnetron kan ervoor zorgen dat deze oververhit raakt, wat kan leiden tot mogelijke schade of zelfs brandgevaar.
Sommige voedingsstoffen breken af wanneer ze worden blootgesteld aan hitte, of dat nu door een magnetron of een gewone oven komt. Vitamine C is misschien wel het duidelijkste voorbeeld. Maar omdat de kooktijden in de magnetron korter zijn, is het beter om vitamine C en andere voedingsstoffen die bij verhitting afbreken, te bewaren in een magnetron .
Krokant bakken
Dep de aardappelschijfjes indien nodig droog en gebruik een grote koekenpan zodat ze alle ruimte hebben, of bak in meerdere porties. Laat de olie of bakboter goed heet worden voordat je de aardappels in de pan doet. Bak de aardappels op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin.
Spoel de geschilde aardappelstukjes af en doe ze in een grote magnetronbestendige kom of ovenschaal. Bedek de schaal of kom met plasticfolie en snijd een klein gaatje in de bovenkant zodat stoom kan ontsnappen. Magnetron op hoog gedurende 9 tot 12 minuten, of totdat de aardappelen zacht zijn en je er voorzichtig met een vork doorheen kunt prikken .
Niet doen. Wat je zeker niet moet opwarmen in de magnetron: Als je gekookte aardappelen op kamertemperatuur liet afkoelen (bijvoorbeeld gisteren aan de maaltijd), heeft bacterie zich kunnen vermenigvuldigen. In de magnetron wordt die diertjes niet gedood en dit kan vervolgens leiden tot voedselvergiftiging.
Het is ongelooflijk snel. Je hoeft geen uur te wachten tot de aardappelen gaar zijn in de oven, want je kunt ze in 10 minuten of minder in de magnetron koken. De aardappelen worden supermals . Aardappelen die in de magnetron zijn bereid, hebben mals vruchtvlees dat je kunt gebruiken voor soepen en stoofschotels of als maaltijdvoorbereiding voor de week.
Leg ze met aanhangend vocht naast elkaar in een ondiepe magnetronschaal. Dek de schaal af met een deksel of magnetronfolie. Zet de schaal in de magnetron, 6-7 minuten op 800 Watt. Als de aardappelen nog gebakken moeten worden, dan is 4-5 minuten genoeg.
Je scheert meer dan 75% van de kooktijd van een gepofte aardappel af als je hem in de magnetron zet in plaats van hem te bakken. In plaats van een uur bakken, kookt de aardappel ongeveer 10 minuten (plus 10 minuten in de oven als je een knapperig velletje wilt). Dat is een groot ding! Luchtigheid.
Geef de aardappel een goede scrub : Gebruik een scrubborstel om de aardappelschil grondig schoon te maken en droog hem af met een papieren handdoek. Prik gaatjes in de aardappel: Prik met een vork of de punt van een mes verschillende kleine gaatjes over de hele aardappel voordat je hem in de magnetron zet.
Wegwerpbakjes. Nee, nee en nog eens nee. Aluminium gaat vonken geven en knetteren en kan kortsluiting veroorzaken, en uit styrofoam (zo van die piepschuimen bakjes waarin vlees uit de supermarkt is voorverpakt, of kant-en-klare soep) komen schadelijke stoffen vrij als je het verwarmt.
Als je aardappel hard uit de magnetron komt, is hij waarschijnlijk te gaar . Als je een aardappel te lang kookt, kan hij zijn vocht verliezen, wat zorgt voor die lichte en luchtige textuur. Zorg ervoor dat je de aardappel kookt gedurende de aanbevolen tijd, afhankelijk van de grootte!
Het Voedingscentrum stelt dat je de magnetron veilig kunt gebruiken om je eten in op te warmen. De niet-ioniserende straling is veel te zwak om de atomen en moleculen in ons lichaam te beschadigen.
Microgolven zijn niet-ioniserende straling, dus ze hebben niet dezelfde risico's als röntgenstralen of andere soorten ioniserende straling . Maar microgolfstraling kan lichaamsweefsels op dezelfde manier verwarmen als voedsel. Blootstelling aan hoge niveaus van microgolven kan brandwonden of staar veroorzaken.
Al het eten wat je kookt, stoomt of pocheert, kun je ook gaar maken in de magnetron. Je kunt groente of aardappelen koken in de magnetron. En vlees of vis mee klaarmaken. Koken met een magnetron is ook gezond: veel vitamines blijven beter behouden en je hoeft geen olie of vet te gebruiken.